Více než stovka rodičů mladých fotbalistů se v Plzni v úterý 14. dubna seznámila s pilotním projektem Regionální fotbalové akademie (RFA) FAČR, která právě v Plzeňském kraji od září spustí svoji činnost pro věkové kategorie U14 a U15. Fungování akademií a jejich princip v západočeské metropoli vysvětlili zástupci FAČR, Plzeňského kraje, města Plzeň a Nadačního fondu RFA.

Na setkání nechyběli ani reprezentační trenér Pavel Vrba, vedoucí nově zřízeného úseku talentované mládeže FAČR Michal Prokeš a také Pavel Horváth, dlouholetý kapitán FC Viktoria Plzeň, a současně také patron projektu Regionální fotbalové akademie v Plzeňském kraji.

„Akademie si nedávají za cíl jenom sportovní rozvoj mladého člověka, ruku v ruce půjde také důraz na osobnostní vývoj každého daného jednotlivce. Základním cílem je tedy důraz na komplexní péči o mladého člověka, v tom vidíme největší smysl akademií,“ řekl Prokeš.

Své poznatky směrem k rodičům předali také ředitel plzeňské fakultní nemocnice Václav Šimánek a ředitel 33. základní školy v Plzni Radek Růžička. Právě tyto dva subjekty budou s RFA úzce spolupracovat: v nemocnici najdou „akademici“ veškeré medicínské zázemí a 33. ZŠ zase poskytne potřebný vzdělávací servis v součinnosti se sportovní přípravou.

Nadační fond RFA podepsal s plzeňskou fakultní nemocnicí memorandum o spolupráci již v pátek 10. dubna. FN Plzeň zajistí zdravotní služby členům akademie, zprostředkuje poradenství v oblasti zdravé výživy, rehabilitační péči a v neposlední řadě také zdravotnický dohled nad tréninkovým režimem.

„Když to shrnu, tak hráči v akademiích budou mít takový servis, který většina klubů v České republice není schopna poskytnout. I to jsme se rodičům snažili vysvětlovat,“ uvedl Pavel Vrba.

Právě rodiče měli v úterý v Plzni dost prostoru na to, aby se v otevřené diskusi zeptali na vše, co je v souvislosti s chodem akademií zajímá. „Vzhledem k tomu, že jsem před lety právě u mládeže začínal a strávil s těmi kluky mnoho let, tak mě dotazy rodičů v Plzni ani příliš nezaskočily. Za ty roky se toho mnoho nezměnilo,“ podotkl Vrba s úsměvem.

Horváth, současný záložník FC Viktoria, se prý už těší, že se bude na chodu akademií sám aktivně podílet. Svoji roli spatřuje především v předání praktických zkušeností přímo na hřišti. „Budu se snažit fungovat maximálně aktivně, dvakrát týdně bych se měl do přípravy v akademiích sám zapojit. Měl bych dělat téměř všechno kromě plavání, posilování a gymnastiky,“ žertoval Horváth, ale také nepřímo poukázal na to, že akademie nemají za cíl pouze klasickou fotbalovou přípravu, ale především všeobecný sportovní rozvoj svých žáků v kombinaci se vzdělávacím procesem.

RFA FAČR v Plzeňském kraji začne fungovat již v létě a bude sdružovat nejtalentovanější hráče v kategoriích U12 a U13. Ti se pak jednou za dva týdny budou scházet k pravidelnému tréninku pod vedením trenérů akademie a Profesionálních trenérů mládeže (PTM).

Cílem zmíněného předvýběru je včasné podchycení všech talentovaných hráčů v dané lokalitě a zahájení systematické práce. Znamená to také předstupeň před zřízením akademií pro hráče do 14 a 15 let, kteří již budou mít v týdnu od pondělí do pátku zajištěný společný tréninkový a vzdělávací proces díky spolupráci FAČR a příslušnými krajskými a městskými orgány.

Fotogalerie