Výjimečná kariéra, výjimečné loučení. Derniéru ve velkém stylu si naplánoval kapitán plzeňské Viktorie, Pavel Horváth. Čerstvý čtyřicátník v současné době léčí poraněný kotník, který ho limituje v plném zapojení do tréninkového cyklu. „Doufám, že ještě pár minut v soutěžním utkání mě čeká. Muselo by se sejít několik speciálních okolností, ale o to větší bych měl do takového zápasu chu,“ usmívá se záložník, který jen v nejvyšší české ligové soutěži nasbíral přes 400 startů. I pokud by již do letošní sezony v dresu Viktorie nezasáhl, na trávník Doosan Areny ještě jednou před bouřící tribuny vyběhne.

Rozlučkové utkání si oblíbenec plzeňských tribun naplánoval na úterý 2. června. „Termín jsme hledali relativně komplikovaně, přeci jen zohlednit jsme museli spoustu věcí počínaje nutnou regenerací trávníku, reprezentačním srazem, dovolenou plzeňských kluků i časovými možnostmi speciálních hostů,“ představuje volbu finálního data Pavel Horváth. „Nakonec si ale vše sedlo a pevně věřím, že všichni fanoušci si druhý červnový den od 18 hodin užijí ve Štruncových sadech pohodový podvečer. U mě nemůže být o užívání ani řeč, budu strašně nervózní. Nerad bych to klukům na trávníku pokazil,“ směje se věčný vtipálek, kterému přímo na trávníku popřejí nejen současní spoluhráči z plzeňské kabiny, ale také bývalí paráci v čele s Petrem Jiráčkem, Honzou Rezkem nebo Vláďou Daridou, chybět nebude ani Pavel Vrba. Nadšenému hokejistovi vzdají přímo v kopačkách hold také Martin Straka, Václav Pletka, TomᚠVlasák, ale také Jakub Voráček nebo Jiří Hudler. A sestavu pak na různých místech doplní také zástupci uměleckého světa v podobě Ondry Vetchého, Jakuba Koháka, Vojty Dyka nebo Ivana Trojana. „Je pro mě obrovskou ctí, že všechny tyto osobnosti nejrůznějších oborů budou se mnou v Doosan Areně sdílet společnou sportovní vášeň. Strašně se na ně těším, společně se snad postaráme o to, aby se fanoušci nenudili,“ těší se ´Horvi´.

´Horviho posledního desítka´, jak zní oficiální název červnové akce, nabídne vedle souboje ´červených´ a ´modrých´ také množství soutěží a zajímavých bonusů. Celý podvečer má navíc charitativní podtext. Pomáhat bude jak vstupné ve výši 50 Kč, tak také piva čepovaná během utkání přímo v Doosan Areně. 

V úterý odpoledne založil Pavel Horváth za doprovodu Davida Limberského, Martina Straky a sládka Gambrinusu Pavla Zítka speciální várku piva Gambrinus. Pivovar, jehož je Pavel Horváth dlouholetým čestným sládkem, následně Pavlovi věnoval 82 sudů, tzn. jeden sud za každý Pavlův gól v nejvyšší české fotbalové soutěži. A protože jde o dobrou věc, tak pivovar Gambrinus ještě 18 přidal, takže Pavel má těch sudů nakonec rovných 100. „Jen málo českých fotbalistů dokáže bavit diváky, a to nejen svým výjimečným fotbalovým uměním, jako Pavel Horvath. I proto jsme se rozhodli přispět k jeho rozlučkovému zápasu tímto symbolickým darem,“ vysvětluje Pavel Zítek. ´Horviho desítka´ bude při červnové akci čepována za symbolických 28 Kč, tedy číslo, které nosí na dresu Marián Čišovský. „Tato akce je o dobré náladě, o radosti. A pokud můžeme zároveň pomoct vyčarovat úsměvy také u těch, kteří prostě neměli tolik štěstí, nebylo o čem přemýšlet. Veškerý zisk z akce tak bude rozdělen na třetiny, peníze se rozdělí mezi Fakultní nemocnici Plzeň, handicapované spoluobčany ve Stříbře a Mariána Čišovského. Ačkoliv Čišo mi opakovaně říkal, že peníze rád přenechá potřebnějším. Věřím, že společně vybereme hezkou částku, která udělá spoustu radosti,“ říká s nezvykle vážnou tváří Pavel Horváth. 

Akce se bude konat za 5 týdnů, přesto již budí obrovský zájem fanoušků. „Od chvíle, kdy tato informace začala prosakovat mezi fanoušky, čelíme obrovskému množství mailů a telefonátů ohledně prodeje vstupenek. Ten započne zhruba 2 týdny před akcí, přesné datum spolu se všemi podrobnostmi oznámíme fanouškům v následujícím týdnu. Jelikož se jedná o akci pro dobrou věc, zakoupení vstupenky v hodnotě 50 Kč bude povinností také pro držitele permanentních vstupenek Viktorie Plzeň. Ti však samozřejmě dostanou několikadenní předkupní náskok,“ nastínil distribuci vstupenek tiskový mluvčí Viktorie Pavel Pillár. „Ve fanshopu bude samozřejmě k dispozici také speciální řada produktů s tematikou ´Horviho poslední desítky´, chystáme také množství překvapení pro samotného Pavla. Snad se budou líbit jemu i fanouškům.“ 

„Těším se, ale do zápasu je ještě hodně času. V následujících týdnech se bude rozhodovat o titulu a já pevně věřím, že to kluci zvládnou. Říkal jsem jim už před sezonou, že se chci loučit s pohárem nad hlavou. Tak snad se kluci naučili, že kapitánovi se neodporuje,“ směje se Horvi a na závěr dodává: „Budu nyní blízko týmu, v rámci možností chci pomoct. Čeká nás velmi náročných pět kol, ale kvalitu i zkušenosti tenhle tým má. Věřím, že to zvládneme.“

Fotogalerie