Netradičně ve středu 15. dubna se dorostenci Viktorie Plzeň utkali se stejně starými zástupci Sparty Praha. Soupeři z hlavního města ale mladí viktoriáni nedokázali vzdorovat po celou dobu a v konečném účtování na domácím hřišti nezůstal ani bod.

Dorost U16 sehrál atraktivní utkání

Středeční dohrávka se Spartou slibovala již před samotným začátkem velmi atraktivní a náročnou konfrontaci. Sparta se prezentuje velmi kvalitní hrou, která je podpořena výsledky zaručující první místo.

Do zápasu šli viktoriáni s odhodláním praktikovat aktivní a odvážnou hru, ale především napadání v prvním poločasu nevycházelo, nebo domácí nebyli dostatečně odvážní. Soupeř tak měl šanci na přípravnou kombinaci a následně přechodovou fázi. Naopak rozehrávka Plzně byla často pod tlakem a tak červenomodří museli hru zjednodušovat. Díky aktivitě v poli se ale dařilo dostávat k odraženým míčům nebo zastavovat postupný soupeřův útok a přecházet tak do útočné fáze. Hra byla v prvním dějství spíše vyrovnaná. Viktoria měla více situací v pokutovém území Sparty, ale žádnou se nepodařilo využít. Soupeř se sice nedostával tolik do finální fáze, ale za to v ní byl důslednější a nebezpečnější. Bohužel díky situaci v samém závěru poločasu domácí inkasovali.

Ve druhém dějství se viktoriánům podařilo více dostat rozehrávku Sparty pod tlak a eliminovali tak plynulost přechodové fáze. Výběru trenéra Martin Kastnera se podařilo opět rozjet několik slibných akcí, ale vždy je nedokázali vyřešit ve finální fázi. Soupeř v závěru znovu udeřil a vstřelil druhý gól, když přesvědčivě vyřešil zaváhání v obraném postavení. Nařízenou penaltu v úplném závěru utkání Plzeň neproměnila a tak skóre zůstalo 0:2.
„Velmi náročné utkání s vyzrálým soupeřem bylo hráno ve vysokém tempu a splňovalo přísné měřítko. Pro nás je přínosem alespoň odkrytí některých chyb, které se pokusíme odstranit a další utkání znovu výsledkově zvládnout,“ hodnotí utkání trenér Kastner.

FC Viktoria Plzeň U16 – AC Sparta Praha U16 0:2 (0:1)

FC Viktoria Plzeň U16: Valeš – Kapuscinský (70. Svoboda), Šastný, Kadar, Ryška – Řezáč, Pihrt, Petr – Arzberger (64. Buranský), Brudna (60. Vais), Kocourek (46. Holík)

Fotogalerie zde

Zápas sedmnáctky rozhodl jediný gól v síti domácích

Utkání sedmnáctiletých dorostenců Viktorie Plzeň a Sparty Praha přineslo množství šancí, ale pouze minimum gólů. O osudu utkání rozhodla jediná přesná trefa, která bohužel skončila v síti Viktorie.

Vstup do zápasu mladí viktoriáni zvládli, prvních deset minut Spartu před vlastní branku nepustili. Následně vyprodukovali domácí několik chyb, čímž dostali soupeře do zápasu. V průběhu první půle si plzeňští mladíci vytvořili několik šancí, ovšem čelit museli také několika nebezpečným situacím soupeře. Branku obdrželi viktoriáni po největší příležitosti, kdy Šifra zcela sám hlavičkoval před brankářem hostí, ale neuspěl. Z následného protiútoku soupeř vstřelil branku a i díky tomu vyzněl první poločas pro něj.

Druhá půle patřila herně domácím viktoriánům, kteří si vytvořili dostatek šancí. Ani z jedné se ovšem gólově neurodilo a závěrečný hvizd padl z a stavu 0:1 ve prospěch Sparty Praha.

„Soupeř byl silnější v osobních soubojích a byl také agresivnější, s čímž jsme se dokázali vyrovnat až ve druhém poločase. Odehráli jsme těžké utkání, se soupeřem ze špičky tabulky. Druhý poločas ale naznačil, že tým dokáže hrát i s takto kvalitním mužstvem, což můžeme využít v příštím kole, kdy se utkáme s Hradcem Králové. V zápase jsme se dopustili individuálních chyb a nedokázali proměňovat šance. V utkání s takto kvalitními soupeři je nutné vypracované šance využívat efektivněji,“ hodnotí trenér Václav Mrázek.

FC Viktoria Plzeň U17 - AC Sparta Praha U17 0:1 (0:1)

FC Viktoria Plzeň U17: Šampalík – Pfejfer (60. Soušek), Vacovský, Suchý, Rychnovský – Pavlík, Mudra, Tomášek (40. Končal) – Kulhánek, Pinc, Šifra (60. Künstner)

Fotogalerie zde

Fotogalerie