Povolání policisty s sebou nese obrovskou zodpovědnost. Praporčík Karel Krosnař musel při hledání muže, který zapadl v podmáčeném terénu na plzeňské Valše, zapojit nejen důvtip, ale využil také dokonalou znalost terénu. Nehledě na to, že kvůli blížícímu se večeru a hrozbě podchlazení docházel oběma mužům čas. Pod tlakem odvedl Karel Krosnař profesionální výkon, díky kterému se podařilo muže zachránit.

„V sedm hodin v podvečer jsem nastoupil do služby a po chvíli jsem byl vyslán do terénu, protože se v mém rajonu ztratil důchodce. Rodina s ním byla ve spojení naposledy ve třináct hodin, kdy jim řekl, že je na Valše, leží ve vodě a vidí nějaké domy. Přes den ho hledaly hlídky, pokoušely se ho kontaktovat, ale telefon už měl vybitý,“ začíná dramatický příběh Karel Krosnař, před kterým byl nelehký úkol - najít muže ještě předtím, než se během několika hodin definitivně setmí. „Já to na Valše znám, takže vím, že je tam bohužel hodně míst, kde by se mohl ztratit. Prohledával jsem několik lokací a nakonec jsme s kolegou zastavili u starého zarostlého rybníku. Volali jsme jeho jméno a on se nám naštěstí ozval z vysoké trávy. Museli jsme překonat těžký terén, ale nakonec jsme se tam dostali, vytáhli pána na břeh a hned volali záchranku,“ popisuje všechno důležité jeden z plzeňských hrdinů. „Pán tam přecházel a asi po sto metrech zapadl do tůně a nemohl vylézt. Měl štěstí, že to bylo na jižní straně a svítilo na něj slunce,“ dodává.

Policista s územní odpovědností má již více než deset let na starosti okolí Litic, Radobyčic, Lhoty a právě Valchy. „Okolí znám dokonale, skoro každý den si svůj rajon procházím. Pán tam ležel asi sedm hodin, a kdyby tam byl přes noc, tak by to asi nedopadlo dobře. Přeci jen už mu bylo přes osmdesát let a podmáčený terén byl nad jeho síly. Naštěstí se nám podařilo ho najít,“ říká Krosnař. „Pravděpodobně si spletl cestu. Šel za svojí sestrou a ze zastávky odbočil místo doprava doleva. Asi si myslel, že přes vyschlý rybník vede cesta, nebo byl zkrátka dezorientovaný,“ doplňuje praporčík státní policie.

Karel Krosnař přiznává, že ve volném čase rád zajde fandit Viktorii Plzeň přímo na stadion. „Byl jsem tady s dětmi na podzim na utkání se Slováckem a moc jsme si to užili,“ doplňuje policista. Čin pana Krosnaře v sobotu 12. března pomyslně ocení jeden z hráčů Viktorie, který nastoupí právě s příjmením policisty na svých zádech. „Já jsem tomu stále nechtěl věřit a myslel jsem si, že je to vtip. Budu muset koupit tátovi lístek, manželka se těší, kolegové v práci mi nevěří. Já si to nedokážu představit, že tam bude běhat Krosnař. Je to hrozně hezké ocenění a moc si toho vážím,“ uzavírá Karel Krosnař.