Během uplynulého víkendu se konfrontovali mladší dorostenci Viktorie Plzeň do 17 let s evropskými týmy na turnaji Raiffensenbank – Ravensburg Cup v Německém Amtzellu. Ve dvou čtyřčlenných skupinách sehrál každý tým tři zápasy a podle pořadí ve skupině pak jedno utkání o konečné umístění.

Viktoriáni se postupně střetli ve své skupině s Hannoverem 96, Bayerem 04 Leverkusenem a Švícarským FC St. Gallenem, který turnaj v minulosti několikrát vyhrál.

Hannover 96 U17 – FC Viktoria Plzeň U17 1:0 (1:0)

„V prvním zápase s Hannoverem jsme doplatili na chyby z nedůslednosti a nebyli jsme pro branku soupeře příliš nebezpeční. Naopak v hloubce hřiště kluci naznačili schopnosti soupeře přehrávat. Bohužel za ruku po odraženém míči jsme prohráli z penalty 1:0,“ rekapituluje úvodní utkání na turnaji trenér Václav Mrázek.

FC Viktoria Plzeň U17 – Bayer 04 Leverkusen U17 0:0

V druhém sobotním utkání narazili Plzeňáci na sebevědomý Leverkusen. Už při nástupu byla mezi oběma týmy velká soupeřivost a ta se přenesla i do samotného zápasu. Ten se hrál ve skvělém tempu a krom houževnatých soubojů o každý míč bylo vidět i dostatek pohledných akcí před oběma brankami. I v tomto zápase získali viktoriáni herní převahu a dobře drželi míč, dostali se i do několika velkých příležitostí ale překážkou jim byl brankář soupeře. Největší šanci měl v samém závěru střídající Řezáč, který se dobře protáhl mezi obránci pro přihrávku od Končala, ale ze samostatného nájezdu těsně minul zadní tyč branky.

„S utkáním proti Leverkusenu už jsme mohli být více spokojeni s tempem a dynamikou činností. Soupeř těžil spíše z rychlých kolmých brejků, my jsme se snažili více držet míč a zintenzivnit předfinální část kolem pokutového území soupeře. Spokojeni jsme nemohli být se zakončováním, tam jsme působili váhavě a nedůrazně, a i proto skončil zápas bezbrankovou remízou,“ hodnotí Mrázek.

FC St. Gallen U17 – FC Viktoria Plzeň U17 0:2 (0:1) 

Branky Viktorie: Řezáč, Pinc

V neděli dopoledne se hrály poslední zápasy ve skupině. Proti St. Gallenu dokázali viktoriáni předvést velice dobrý výkon a po zásluze zvítězili 2:0. První branku vstřelil v 9. minutě Řezáč po skvělé kombinační akci od vlastních stoperů, až k finální přihrávce od Tomáška. Druhou pak ve 25. minutě Pinc, po rychlém přechodu z vlastní poloviny a přihrávce Kulhánka. Gallen měl možnost snížit z pokutového kopu nařízeném po strkanici ve vápně Plzeňských při rohovém kopu. Soupeř však trefil pouze tyč.
„Ve třetím zápase s Gallenem kluci dokázali znovu přidat na kvalitě, především ve finální části a to přineslo tížené vstřelení branek. Při pokutovém kopu soupeře pět minut před koncem jsme měli štěstí, to si ale kluci za svůj výkon zasloužili, stejně jako vítězství v zápase,“ má jasno trenér Mrázek.

Se čtyřmi body obsadili Viktoriáni ve své skupině druhé místo a mohli si tak zahrát o celkové třetí v konečném pořadí s Rakouským Red Bull Salzburg.

FC Viktoria Plzeň U17 – Red Bull Salzburg U17 2:0 (1:0) 

Branky Viktorie: Řezáč, Pinc

„Jsme rádi, že i v posledním zápase dokázali naši hráči vystupňovat své úsilí a předvést dobrý výkon proti skvělému soupeři, kterým Salzburg bezesporu byl. Osobně ho vnímám jako nejlepší tým turnaje s velkou perspektivou,“ říká na konto soupeře z Rakouska Václav Mrázek.

Viktoriánům se podařilo brzy vstřelit branku. Ve třetí minutě zakončoval Pinc z úhlu a vyražený míč dopravil do branky soupeře Řezáč. Salzburg hrál skvěle ve středu hřiště, Plzeňským se dařilo prosazovat více po stranách hřiště. Z jedné akce po levé straně vznikl dvě minuty před koncem rohový kop a po centru Pavlíka zakončil ve výskoku na první tyči Pinc na 2:0. Na obou stranách se v posledních minutách objevily šance, ale stav se už nezměnil.

Plzeňští tak vyhráli svůj druhý nedělní zápas shodně 2:0 a obsadili v konečném pořadí třetí místo za vítězem turnaje Stoke City FC a druhým Hannoverem.

„Turnaj byl pro kluky skvělým srovnáním především individuálních dovedností, síly a dynamiky pohybu s míčem i bez něj. V těchto aspektech jsme v mnoha případech nebyli schopni konkurovat. Kluci se však dokázali stále více přizpůsobovat a v týmovém pojetí i systému hry své soupeře přehrávali. Jsme rádi, že můžeme třetí místo považovat za zasloužené a našim hráčům k úspěchu pogratulovat,“ hodnotí trenér mladšího dorostu Václav Mrázek.

Zápasy Viktorie:
Hannover 96 U17 – FC Viktoria Plzeň U17 1:0 (1:0)
FC Viktoria Plzeň U17 – Bayer 04 Leverkusen U17 0:0
FC St. Gallen U17 – FC Viktoria Plzeň U17 0:2 (0:1) Řezáč, Pinc
FC Viktoria Plzeň U17 – Red Bull Salzburg U17 2:0 (1:0) Řezáč, Pinc

Pořadí:
1. Stoke City FC
2. Hannover 96
3. FC Viktoria Plzeň
4. Red Bull Salzburg
5. SV Werder Bremen
6. FC St. Gallen
7. Bayer 04 Leverkusen
8. FV Ravensburg

Fotogalerie