Výhra a postup z prvního místa. Viktoriáni včera prožili povedený večer v Beer-Shevě. Po vítězství 2:0 jdou Západočeši do pondělního losu z pozice nasazeného týmu, vyhnou se tak velkoklubům jako je Arsenal nebo Atlético Madrid. Jací soupeři hrozí Plzeňanům ve vyřazovací části Evropské ligy?

AEK ATÉNY
Řekové si s pěti remízy a jednou výhrou zajistili druhé místo ve skupině D za milánským AC. Atéňanům se daří i v domácí soutěži. Po třinácti kolech vedou ligovou tabulku o bod před Olympiacosem Pireus. Fotbalisté AEK sází spíše na týmovost, jejich nejlepším střelcem je Marko Livaja s pěti góly. Následují ho Sergio Araujo a Lazaros Christodoulopoulos se třemi zásahy. Plzeňané se s řeckým klubem v soutěžním zápase ještě nepotkali.

ASTANA
Kat pražské Slavie. Kazašský klub hrál v posledním kole základních skupin v Edenu, a pokud chtěl postoupit dále, musel brát tři body. To se však Astaně nakonec podařilo. Jediný gól ve vršovickém stadionu vstřelil Marin Ančič a hosté na úkor „sešívaných“ postoupili z druhého místa do jarní fáze Evropské ligy. Pro viktoriány by to bylo první střetnutí s týmem z Kazachstánu, pokud by Astana připadla právě na Plzeň.

CELTIC
Ligový suverén, v pohárové Evropě to ale drhne. Celtic vede skotskou Premiership o sedm bodů před druhými Rangers, navíc s utkáním k dobru. Tým pod taktovkou Brendana Rodgerse okusil v právě probíhající sezoně Ligu mistrů, v soubojích s Bayernem Mnichovem nebo PSG ale neměl nárok. Naštěstí pro zelenobílé díky lepším vzájemným zápasům s Anderlechtem proklouzli alespoň do jarní fáze Evropské ligy, kde mohou narazit třeba i na Viktorii Plzeň. „The Celts“ se v Česku ukázali už v létě, když v Edenu remizovali se Slavií 0:0.

CZ BĚLEHRAD
Jeden ze dvou týmů z hlavního srbského města ve vyřazovací části. Crvena zvezda je na tom v aktuálním ročníku opravdu dobře. Do Evropské ligy se prokousala přes všechny předkola, mimo jiné vyřadila i pražskou Spartu. Domácí soutěž vede o šest bodů před Partizanem Bělehrad a navíc si zahraje i vyřazovací část EL. Červenobílí postoupili ze skupiny společně s Arsenalem, na Emirates Stadium navíc vybojovali cennou remízu 0:0. V životní formě hraje Richmond Boakye, o kterého projevil zájem nejeden velkoklub.

DORTMUND
Žlutočerní fantasticky rozjeli sezonu, v poslední době ale trochu tápou. Borussia po pátém kole vedla Bundesligu o sedm bodů, v současnosti je až na šestém místě a na první Bayern Mnichov ztrácí propastných deset bodů. Dortmundu se navíc nepodařilo postoupit do osmifinále Ligy mistrů, a tak se musí spokojit s jarní fází Evropské ligy. Není ale pochyb o tom, že tým kolem Pierra-Emericka Aubameyanga, Marca Reuse a dalších hvězd je jedním z nejt잚ích možných soupeřů, kteří na Plzeň čekají při pondělním losu.

KODAŇ
To tenkrát byl legendární rok 2011… Před šesti lety se viktoriáni utkali se stejným soupeřem v play-off Ligy mistrů. Západočeši zvládli fantasticky první zápas v Kodani, odkud si do odvety přivezli luxusní náskok 3:1. V odvetě v pražském Edenu přidali vítězství 2:1, v předkolech zvládla Plzeň všechno vyhrát a radovala se z premiérové účasti v milionářské soutěži. Na dánského mistra mohu viktoriáni na jaře narazit znovu, tentokrát ve vyřazovací části Evropské ligy. Kodaň postoupila ze skupiny F z druhého místa, kde jí společnost dělal i Zlín.

LUDOGOREC
Nemusíme sahat daleko do historie, abychom nenašli dvojzápas Ludogorce s Plzní. Konkrétně se tito dva soupeři utkali vloni v rámci play-off Ligy mistrů. Viktoriáni měli výhodu prvního zápasu venku, z Bulharska si ale přivezli prohru 2:0. V odvetě Plzeňští předvedli velmi dobrý výkon, ale postup se po remíze 2:2 nekonal. Bulhaři si jarní část Evropské ligy pro letošní ročník zajistili až v posledním kole remízou 1:1 s Hoffenheimem. Největší nebezpečí hrozí hlavně ze strany Claudia Keserua, který se dokázal prosadit i minulý rok v Doosan Areně.

LYON
Francouzský velkoklub v posledním kole v přímém souboji o první místo podlehl Atalantě Bergamo 0:1, proto se musel spokojit s druhou pozicí. Viktoriáni i s tímto soupeřem mají své zkušenosti. Před třemi lety se tyto dva týmy utkaly v osmifinále Evropské ligy. O postupujícím bylo téměř rozhodnuto již po prvním zápase, protože Francouzi doma zvítězili vysoko 4:1. Plzeňané se v odvetě prali a připsali si cennou výhru 2:1, do čtvrtfinále je ale tento výsledek neposunul. V současné době lyonští okupují druhou příčku Ligue 1 za suverénem z PSG. Obrovsky nebezpečná je hlavně útočná trojice Nabil Fekir, Mariano Diaz a Memphis Depay, která se postarala takřka o všechny góly Lyonu.

MARSEILLE
Bělomodří budou jistě zklamaní, že ve skupině se Salcburkem, Konyasporem a Guimaraesem skončili „pouze“ druzí. Pobřežní tým z jihu Francie se v základní fázi Evropské ligy trápil v koncovce, v šesti zápasech vstřelil pouhé čtyři branky. V domácí Ligue 1 to jde o něco lépe. Marseille je v současnosti na čtvrtém místě, s druhým Lyonem ale drží bodový krok. „Les Phocéens“ mají ve svém kádru spoustu hvězd, jakými jsou například Steve Mandanda, Dimitri Payet nebo Florian Thauvin.

NEAPOL
Jeden z největších dvojzápasů novodobé historie sehráli Plzeňané právě proti Neapoli. Ve stejné části Evropské ligy, jako se mohou tito dva soupeři potkat znovu v únoru, se utkali v roce 2013. Viktoriáni k prvnímu duelu vycestovali do Itálie, kde předvedli strhující podívanou. Tým kolem Edinsona Cavaniho nebo Marka Hamšíka rozstříleli na Stadio Sao Paolo jednoznačně 3:0. V odvetě Západočeši stvrdili postup dalšími dvěma góly a s celkovým skóre 5:0 proklouzli do osmifinále. Neapoli se v současnosti daří, v italské Serii A je na druhém místě pouze bod za Interem. Nebezpečný je hlavně útočný trojlístek Lorenzo Insigne, Dries Mertens a José Callejón.

NICE
Pobřežní klub se do základní skupiny Evropské ligy dostal z play-off Ligy mistrů, kde nestačil na Neapol. V EL si Nice připsalo devět bodů za tři výhry a stejný počet proher. „Les Aiglons“ mají ohromnou útočnou sílu. O většinu gólů se jim stará dvojice Mario Balotelli a Alessane Plea. Tito dva vstřelili hned osm z dvanácti branek riviérského týmu, byli by tak pro Plzeň velkou hrozbou.

ÖSTERSUND
Asi největší překvapení letošního ročníku Evropské ligy. Debutant v soutěži si postup do skupiny vybojoval velkolepě, v cestě v kvalifikaci mu totiž stály týmy jako Galatasaray nebo PAOK Soluň. A co víc, Švédové si zahrají i vyřazovací část. V konkurenci Athletica Bilbaa, Zoryi a Herthy Berlín obsadili druhé místo a můžou se těšit na jarní boje. Největšími zbraněmi ve finální třetině jsou záložník Saman Ghoddos a útočník Alhaji Gero. Oba si v základní skupině připsali po dvou gólech.

PARTIZAN BĚLEHRAD
Srbský gigant si zajistil druhé místo v tabulce díky dvěma výhrám a stejným počtem remíz. Totožně je na tom Partizan i v domácí Super Lize, kde na první Crvenu zvezdu Bělehrad ztrácí šest bodů. Nejlepším střelcem černobílých je Leandre Tawamba s osmi trefami. Opomenout však nelze ani Zorana Tošiče, který sedm let střílel góly za CSKA Moskva a v aktuální sezoně má šest zásahů.

REAL SOCIEDAD
Zenit Petrohrad první, Real Sociedad druhý a pak dlouho nic. Španělé měli cestu do jarní části Evropské ligy poměrně snadnou. Třetí Rosenborg skončil na „Světlemodré“ s odstupem sedmi bodů a poslední Vardar si připsal za šest zápasů pouze bod. Postrachem všech obránců je v právě probíhající sezoně Jose Willian Da Silva, který je s pěti góly druhým nejlepším střelcem celé soutěže. Západočeši by se s tímto soupeřem utkali poprvé.

SPARTAK MOSKVA
Posledním zástupcem a potenciálním soupeřem Plzně z Ligy mistrů je moskevský Spartak. Fotbalisté z hlavního ruského města si sice v milionářské soutěži připsali sympatických šest bodů, na postup dále to ale nestačilo. „Narodnaja komanda“, jak se týmu přezdívá, hraje své domácí zápasy v moderní Otkrytie Areně, která byla postavena pro nadcházející Mistrovství světa v Rusku. V pětačtyřicetitisícovém stánku nejčastěji pálí Quincy Promes, který je nejlepším střelcem mužstva jak v lize, tak v Lize mistrů.
Těchto patnáct klubů čeká na Viktorii v pondělním losu, který bude probíhat od 13:00 ve švýcarském Nyonu. Už teď je jasné, že Západočeši jako nasazený celek odehrají první utkání na hřišti soupeře. To je naplánováno na čtvrtek 15. února 2018, odveta se odehraje v Doosan Areně o týden později.