Osmifinalista Ligy mistrů hned na úvod! Viktoria Plzeň se na začátku prvního španělského soustředění v roce 2018 utká s velmi atraktivním soupeřem, když ve středu 17. ledna poměří od 16:00 síly se švýcarskou Basilejí, za kterou nastupují dva čeští reprezentanti a řada zajímavých hráčů. Zápas bude sehrán v Marbella Football Center.

Fussball Club Basel 1893 je švýcarský klub založený na konci 19. století. Dvacetinásobný ligový šampion je druhým nejúspěšnějším klubem v zemi helvétského kříže. Skvělé období zažívala Basilej v letech 1967 až 1980, kdy titul vyhrála rovnou sedmkrát. Následoval ale velký propad, v roce 1987 totiž klub dokonce sestoupil z nejvyšší ligy a vrátil se do ní až na počátku nového tisíciletí.

A návrat to byl ve velkém stylu. V roce 2002 totiž červenomodří vyhráli ligu po 22 letech a v následujících třinácti sezonách ji opanovali hned devětkrát. K tomu má Basilej na kontě 11 vítězství v poháru. Od ročníku 1999/2000 se navíc pravidelně účastní evropských soutěží. V roce 2002 si Basilejští zahráli finále UEFA Intertoto Cupu, kde ale podlehli Aston Ville.

V Lize mistrů se v aktuální sezoně při své šesté účasti v této prestižní soutěži dostali ze skupinové fáze do osmifinále, kde narazí na Manchester City. V předchozích letech dosahovali v Champions League velkých výsledků. Porazili na domácím hřišti například 2:1 Manchester United, uspěli také nad Bayernem Mnichov 1:0. V ročníku 2012/2013 se navíc dostali až do semifinále Evropské ligy, kde ale nestačili na pozdějšího vítěze Chelsea.

Aktuálně se červenomodří v lize nacházejí na druhém místě tabulky o dva body za Young Boys. V 19 duelech nasbírali 38 bodů a skóre 39:16.

V kádru Basileje je hned několik zajímavých hráčů. Pro české fanoušky jsou pochopitelně nejatraktivnější reprezentanti TomᚠVaclík a Marek Suchý. Prvně jmenovaný je brankářskou jedničkou týmu, druhý jmenovaný je pak dokonce kapitánem. V kádru kouče trenéra Raphaëla Wickyho kromě švýcarských reprezenantů nalezneme i další zajímavé tváře.

Bývalý hráč Sportingu Lisabon, Norwiche, Saint-Étienne či Betisu Ricky van Wolfswinkel střílí jeden gól za druhým a patří mezi nejlepší střelce švýcarský ligy, zdatným konkurentem mu je teprve dvacetiletý Albian Ajeti, nebezpečný je i ze Salzburgu hostující Dimitri Oberlin, jenž se trefil čtyřikrát v Lize mistrů. Velké ofenzivní choutky má také norský reprezentant Mohamed Elyounoussi, velice dobře hrajícím defenzivním štítem či pravým obráncem je pak Albánec Taulant Xhaka. Do týmu se pak po čtyřletém působení v Herthě Berlín nedávno vrátil zadák Valentin Stocker.

Basilej má na svědomí také dva nejdražší prodeje hráčů z ligy, v červnu 2016 z ní do Schalke odešel za 25 milionů eur talentovaný Breel Embolo. Nedávno také za 20 milionů eur putoval do Německa další hráč – stoper Manuel Akanji podepsal s Borussií Dortmund.