Los základních skupin Evropské ligy přisoudil Viktorii Plzeň ve skupině G tři nepříjemné soupeře. Jsou jimi Plzni dobře známé FCSB, pak izraelský Hapoel Beer-Sheva a FC Lugano ze Švýcarska.


FCSB

Netřeba dlouho představovat tým, se kterým se viktoriáni utkali v letošním 3. předkole Ligy mistrů. Klub fotbalové veřejnosti jistě známější pod názvem Steaua Bukureš je šestadvacetinásobný mistr Rumunska, dvaadvacetkrát opanoval domácí pohár a v minulém století dosáhl dokonce na prvenství v Poháru mistrů evropských zemí – dnešní Lize mistrů. Tento úspěch se datuje do sezony 1985/1986. Na začátku následujícího ročníku zvítězil tým z hlavního města Rumunska i v evropském Superpoháru. Zajímavostí je, že klub drží evropský rekord v počtu ligových zápasů bez porážky – 104 utkání.

Svá domácí utkání hraje FCSB na stadionu Arena Nationala s kapacitou přesahující 55 000 diváků, kam Plzeňští zavítali v posledním roce hned dvakrát. V loňském ročníku Evropské ligy remizovali viktoriáni s Astrou Giurgiu 1:1, v již zmiňovaném předkole Ligy mistrů pak s FCSB vybojovali remízu 2:2. Plzeňané pak bohužel nezvládli domácí odvetu, kdy prohráli 1:4. Šanci na reparát budou mít ve skupině Evropské ligy.

Hapoel Beer-Sheva

Klub založený roku 1949 zažívá úspěchy hlavně v posledních letech. Celkem čtyřikrát se tým radoval z mistrovského titulu v domácí soutěži, naposledy v minulé sezoně. Vyhrál také jednou izraelský fotbalový pohár a třikrát domácí superpohár. 

Beer-Sheva se několikrát účastnila předkol Poháru UEFA (nynější Evropské ligy), avšak první postup do skupiny v historii klubu přišel až v minulé sezony. Izraelský celek se mimo jiné utkal s pražskou Spartou, které dvakrát podlehl. V loňském ročníku vypadla Beer-Sheva v 1. kole vyřazovací části Evropské ligy, ale i tak to byl největší úspěch klubu v pohárové Evropě.

S izraelským fotbalem mají viktoriáni své zkušenosti. Nejprve se v roce 2012 utkali ve skupině Evropské ligy s Hapoelem Tel-Aviv, který dvakrát porazili 4:0 a 2:1. Naposledy před dvěma lety Plzeň ve 3. předkole Ligy mistrů čekal Maccabi Tel-Aviv. Červeno-modří parádně rozjeli dvojzápas, když z Izraele přivezli výhru 1:2. V domácí odvetě Viktorka bohužel dostala v poslední patnáctiminutovce dva góly, žádný nedala a s nejprestižnější fotbalovou soutěží světa se musela rozloučit.

Své zápasy hraje na Stadionu Yaakova Turnera, do kterého se vměstná 16 126 diváků. Klubovými barvami jsou červená a bílá.

FC Lugano

Švýcarský celek byl založen roku 1908 jako FC Lugano. Kvůli finančním problémům z roku 2003 klub zkrachoval, rok na to vznikl pod názvem AC Lugano. V roce 2008 přijal tým znovu název FC Lugano, aby zdůraznil návaznost na původní klub. Na jaře 2015 se mužstvo vrátilo zpět do nejvyšší soutěže. 

Švýcaři mají zkušenost i s českým fotbalem. V sezoně 1995/96 se utkali se Slavií Praha ve 2. předkole Poháru UEFA. Lugano oba zápasy prohrálo, tudíž neprošlo dál. Od června 2015 do června 2016 trénoval tým kouč Zdeněk Zeman. I jeho zásluhou se mužstvo udrželo ve švýcarské nejvyšší lize, přestože disponovalo nejnižším rozpočtem.

Za více než stoletou historii získal klub třikrát švýcarský titul, stejně tak švýcarský pohár. Domovský stánek Lugana je Cornaredo Stadium, kam se vejde 6330 fanoušků.