Fotbalisté Viktorie Plzeň společně se svými fanoušky zažili v posledních dekádě řadu velkých postupových příběhů. Nyní je před námi další velká výzva – postoupit ze základní skupiny Evropské ligy. Zažijte parádní atmosféru pravých fotbalových bitev na vlastní kůži. Do té doby si můžete připomenout další z velkých postupových příběhů, o který se postará čtvrtý v pořadí Jan Kovařík.

Po svém přestupu z Jablonce byla konfrontace se slavnou Neapolí pro Kovaříka prvním velkým testem v červeno-modrém dresu. Nutno podotknout, že uspěl na výbornou – ve venkovním zápase měl prsty ve dvou brankách, když nejdříve jeho zblokovanou střelu poslal do sítě Darida a o padesát minut později našel centrem skórujícího Rajtorala, v domácí odvetě brankou nasměroval Viktorii k vítězství.

V základní sestavě se ze dvou výrazných zimních posil objevil jako první. „Zápas v Neapoli byl můj první za Viktorku. Na ten vzpomínám do teď moc rád. Pamatuji si, že jsem byl hodně zvědavý, protože do té doby jsem vyřazovací část Evropské ligy nikdy nehrál,“ vzpomíná Kovařík. Přijít však měly ještě zářivější chvíle. „Výhra 3:0 na hřišti soupeře, to si nikdo z nás neodvážil ani představit. Doma se mi dokonce podařilo skórovat. Pamatuji si, že jsem dostal míč z pravé strany, nechal jsem si ho skočit a z voleje prostřelil brankáře. Výsledkově to bylo možná jednoznačné, ale oba to byly nesmírně těžké zápasy. Neapol měla světové hráče v čele s Cavanim nebo Hamšíkem. Taková esa se nám podařilo vyřadit v součtu obou zápasů 5:0. Něco neuvěřitelného,“ vypráví Jan Kovařík a přiznává, že jen při vzpomínce na dvojzápas s Neapolí mu běhá mráz po zádech.

S ostatními viktoriány se shoduje, že pohárová utkání jsou pro všechny velkou školou. „Z každého zápasu, a vyhraného nebo prohraného, si člověk musí něco vzít. V evropských pohárech toto platí několikanásobně. Z Neapole se můžeme poučit v tom, že pokud podáme kvalitní výkon na hranici možností, můžeme hrát s každým,“ říká odhodlaně. „Osobně mám ještě větší motivaci, protože po zranění jsem dlouho nehrál a na fotbal jsem opravdu natěšený. Pokud mi to vyjde a zahraju si i skupinu Evropské ligy, budu moc rád,“ uzavírá plzeňský záložník.

VSTUPENKY JSOU V PRODEJI I ONLINE

Máte i vy svůj postupový příběh či fotografii vztahující se k jarním vyřazovacím bojům Evropské ligy 2012/2013? Podělte se o něj s námi na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu klubu pod hashtagem #ZAPOSTUPEM.