Zimní příprava už začala pro všechny mládežnické kategorie FC Viktorie Plzeň a výběr do sedmnácti let před startem jarní části odehraje velkou porci přátelských utkání nebo zápasů v rámci Memoriálu Vlastislava Marečka.

„V závěru ledna jedeme na Moravu, kde se utkáme s polskou Legií Varšava a také se Slováckem. Na tyto zápasy se těším. Budeme hrát také s mužskými výběry Domažlic „B“ a Vejprnicemi. Pro naše hráče je velice důležité, aby se konfrontovali s dospělým fotbalem. Dále nás čekají souboje v rámci Memoriálu Vlastislava Marečka, což je stále více sledovaný turnaj, v žádném případě to nejsou přátelské zápasy. Před třemi lety jsme celý Memoriál vyhráli, tak bychom to chtěli zopakovat,“ říká trenér Jiří Žilák.

Příprava pro výběr U17 začala již brzy v lednu. „Máme za sebou tři týdny tréninků, které probíhaly v Luční ulici nebo v hale na Západočeské univerzitě. Odehráli jsme dva zápasy, jedno mezinárodní ve Fürthu a také v rámci Memoriálu Vlastislava Marečka s Českými Budějovicemi. Oba zápasy jsme zvládli jak výsledkově, tak i herně. V Německu jsme vyhráli 5:2, což je pro nás velké povzbuzení. Fürth nás totiž většinou přehrává a poráží, mají velmi kvalitní tým. České Budějovice jsme porazili 2:1,“ doplňuje trenér. 



Se zimní přípravou má mnoho hráčů spojené především běhání a nabírání fyzičky. To už ale v posledních letech příliš neplatí. „Moc nerozlišujeme, jestli je příprava nebo sezona. Teď jsou ty tréninky trochu více objemnější, jsou delší. Ale nějak víc se neběhá, kluci jsou hodně na hřišti s míčem. Jen jednou týdně máme výběh okolo Štruncových sadů,“ popisuje Žilák.

Kromě zápasů čeká na dorost do sedmnácti let také soustředění v Písku.
„Máme hodně nemocných hráčů, to samé postihlo také výběr U19. Na soustředění do Písku tak pojedeme společně, i když jsme původně měli jet sami,“ uzavírá trenér U17 Jiří Žilák.