FC Viktoria Plzeň v úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů vyhrála na půdě izraelského týmu Maccabi Teld-Aviv 2:1 a do domácí odvety, která se hraje za týden v Doosan Areně, si tak odváží velmi slibný výsledek.

„Výhry si samozřejmě vážíme, ale jsme stále v poločase a nic není rozhodnuto. Oni hrají nepříjemně, mají nacvičené signály, a to se opravdu špatně hlídá,“ hodnotí utkání záložník Milan Petržela. „Škoda toho gólu, ta chyba byla úplně zbytečná. Domů si ale odvážíme dobrý výsledek. Jsme v poločase, budeme hrát před našimi fanoušky a s nimi v zádech si jsem jistý, že to zvládneme,“ dodává středopolař Ondřej Vaněk.

Oba góly Viktorie připravil Václav Procházka, který nejdřív našel ve vápně Aidina Mahmutoviče a o pár minut později krásnou přihrávkou vyslal do útoku Milana Petrželu. „Já jsem měl balon u nohy a všiml jsem si, že Milan z prostředka nabíhá za obránce. Zkusil jsem to tam dát a vyšlo to parádně,“ říká plzeňský stoper. „Jsem hlavně rád, že jsem mohl takto přispět k výhře. Dostal jsem krásný balon od Prochyho, ten dnes hrál v nových kopačkách a dával opravdu hezké přihrávky. Snad mu to takto vydrží,“ doplňuje s úsměvem Petržela.

Procházka i u prvního gólu prokázal fotbalový cit. Rychlou přihrávkou po zemi poslal přesný míč Mahmutovičovi. „Nacvičený signál to nebyl, já jsem tam po standardce zůstal a mávnul jsem si, že jsem tam sám. Dostal jsem skvělý balon a to byl v podstatě celý klíč k úspěchu, protože jsem měl čas si zpracovat a poslat to do vápna,“ popisuje Václav Procházka.

Největší hrozba Maccabi – útočník Eran Zahavi – vyšel v úvodním utkání střelecky na prázdno, osobku ale na něj žádný viktorián nehrál. „Myslím, že jsme ho dobře obsadili. Nebyla to klasická osobka, ale samozřejmě si takového hráče všímáte víc než ostatních. V první půli snad ani jednou nevystřelil a až ve druhé nás trochu zlobil,“ říká Ondřej Vaněk.

Za týden v Doosan Areně tak bude mít Plzeň dobrou výchozí pozici, rozhodnuto ale určitě ještě není. „Budeme hrát svoji hru, budeme chtít dál gól a zkrátka pro postup uděláme úplně všechno. Maccabi je v domácím prostředí hodně silné, před soubojem s námi tady z 57 zápasů prohráli pouze jednou. Teď už naštěstí dvakrát,“ dodává Milan Petržela. „Atmosféra tady v Izraeli byla divoká, ale naši fanoušci jsou mnohem lepší a na domácí zápas se opravdu těším,“ uzavírá Ondřej Vaněk. 

Fotogalerie