Na jarní část sezony se kromě „A“ týmu FC Viktorie Plzeň připravují také mládežnické výběry. Dorostenci do devatenácti let zatím nabírají především kondičku v okolí Štruncových sadů a v pátek 22. ledna zamíří na herní soustředění do Písku. Chybět u toho nebude ani nejlepší střelec týmu – LukᚠMatějka, který v podzimní části nastřílel soupeřům úctyhodných 17 branek.

„Těžko se mi hodnotí moje výkony, ale vzhledem k tomu, že jsem dal hodně gólů, tak jsem spokojen. Jsem útočník a očekává se ode mě, že budu branky dávat. Vloni jsem se trefil devatenáctkrát za celou sezonu a říkal si, že to byl super rok. Teď mám 17 branek po podzimu, jsem druhý v tabulce střelců a jsem za to moc rád,“ říká útočník Viktorie.

Jako většina hráčů i Matějka má mezi soupeři oblíbené a neoblíbené týmy. Po podzimu se určitě bude vždy těšit na souboje s Brnem, kterému dal ve dvou posledních zápasech dohromady 7 branek. „Určitě je to Brno. Hraje se mi proti nim dobře. Nevím čím to je, ale dostanu se do hodně šancí. Soupeři mi po tom posledním utkání nic neříkali, ale kluci v kabině si dělali srandu, že je to až trošku divný. Čtyři góly v jednom zápase jsou nevšední, ale byl to zápas, kdy mi tam spadlo všechno,“ popisuje osmnáctiletý střelec výhru 4:1 v Luční ulici. „Nehraje se mi naopak dobře proti Karviné nebo Ostravě. Hrají jednoduchý, důrazný fotbal a proti nim je to vždy náročné. No a musím zmínit i Spartu, která má v tabulce na prvním místě velký náskok. U nich jsme prohráli 1:5, ale doma je budeme chtít potrápit víc. Doma se mi hraje mnohem lépe. Přijdou kamarádi, rodiče a já pak cítím velkou podporu. Je to určitě výhoda,“ dodává LukᚠMatějka.

V tabulce jsou dorostenci do devatenácti let na 12. místě a během jara určitě chtějí stoupat vzhůru. „Máme dobrý tým, s klukama se mi hraje velmi dobře. Navíc jsme super parta. Je škoda, že nám v lize nevyšel vstup do sezony. Pak už jsme se rozjeli a skončili jsme na dvanáctém místě. Chceme být v tabulce v horní polovině a hrát moderní, kombinační fotbal. Důležité budou první dva zápasy s Karvinou a Jabloncem, ze kterých musíme vybojovat maximum bodů,“ zamýšlí se útočník Plzně.

V závěru roku 2015 byl Matějka postrachem soupeřů a dával jeden gól za druhým. Zimní přestávku by tak nejraději vůbec neměl a věří, že si formu přenese i do jarní části. „Ono to tak bývá, že když se začne dařit, přijde pauza. Musím teď v zimě dřít v trénincích, poctivě makat a pak už jen věřit, že se mi to v zápasech vrátí. Jinak se na to připravit nedá. Musím být trpělivý, ale i kdyby mi to tam tolik nepadalo, nevadí. Hlavní je úspěch celého týmu,“ říká dorostenec.

Po jarní části sympatický útočník opustí výběr U19 a zamíří mezi juniory. Věří, že si v budoucnu splní velký sen. „Zatím na to nemyslím, ale těším se. Párkrát už jsem za juniory hrál, takže ten přechod nebude tak těžký. Můj sen je zahrát si za ´A´ tým Viktorie, protože jsem v Plzni vyrůstal, hraji tady od malička a chci si užít výbornou atmosféru v Doosan Areně. Snad se mi to povede. No a takový ten velký, dětský sen je zahrát si za Liverpool. To by ale byla ještě hodně dlouhá cesta,“ uzavírá s úsměvem střelec LukᚠMatějka.