Viktoria Plzeň má za sebou fantastický podzim, z šestnácti ligových kol hraných od července do prosince chyběly svěřencům trenéra Vrby jen dva body do dosažení stoprocentní bilance. Povedenou první polovinu sezóny korunovali viktoriáni v závěrečném utkání základní skupiny Evropské ligy, když díky vítězství nad Hapoelem Beer-Sheva podruhé v historii opanovali celou základní skupinu.

V ročníku, kdy domácí nejvyšší soutěž slaví své pětadvacáté výročí, se viktoriánům podařilo něco zcela mimořádného. Z šestnácti úvodních kol hned v patnácti zápasech zvítězili a bodově zaváhali pouze v Teplicích, kde remizovali 0:0. Celkem činí plzeňský zisk rekordních 46 bodů. Na čele tabulky tak mají viktoriáni čtrnáctibodový náskok na své nejbližší pronásledovatele Slavii Praha a Sigmu Olomouc. Od příčky, která nedává svému majiteli jistotu evropských pohárů, dělí Plzeňany hned osmnáct bodů.

Viktoria je zároveň týmem s nejlepším útokem i nejefektivnější obranou. V šestnácti utkáních nastříleli hráči v červeno-modrých dresech 34 branek a jen 5 jich obdrželi. Proti Plzni se prosadili pouze hráči Jihlavy Zlína, Bohemians, Karviné a Slovácka. Matúš Kozáčik společně s Alešem Hruškou tak udrželi jedenáct čistých kont.

Plzeňané ovládli i individuální statistiky. Nejlepším střelcem soutěže je jedenáctigólový Michael Krmenčík. Nejlepším nahrávačům vévodí Jan Kopic se sedmi asistencemi následovaný Krmenčíkem, jenž si připsal šest gólových přihrávek. Právě plzeňské duo Krmenčík – Kopic je suverénně nejefektivnější dvojkou soutěže. Krmenčík má na svém kontě 17 „kanadských“ bodů, Kopic o pět méně. V brankářských statistikách se drží vysoko Matúš Kozáčik, jenž vinou zranění odchytal v podzimní části soutěže třináct utkání. V nich si připsal osm čistých kont a drží se na čele žebříčku průměrně obdržených branek na zápas.


V základní skupině Evropské ligy se svěřencům trenéra Pavla Vrby podařilo zopakovat triumf ze sezóny 2012/13. I tehdy se o plzeňském prvenství rozhodlo rovněž v závěrečném duelu skupiny s Atléticem Madrid. Letos byla pomyslným jazýčkem na vahách výhra v zápase s Hapoelem Beer-Sheva.

Nejlepším střelcem v osmi zápasech kvalifikace a základní skupiny Evropské ligy byl Marek Bakoš, jenž se prosadil čtyřikrát. Hned v závěsu je Michael Krmenčík s třemi trefami do černého. Oba borci budou moci svá konta rozšířit i v jarní části soutěže.