Známou tvář potkávají fotbalisté Viktorie Plzeň v rámci svého srbského pobytu. U všech jídel je za naservírovanými chody přítomna čeština a především pak umění pana Jana Leitla. Executive Chef Restaurace na Spilce dorazil do Nového Sadu s denním předstihem před fotbalovou výpravou.

„Není to naší nedůvěrou v kvalitu hotelu, který je opravdu na vynikající úrovni. Vždy hotel Sole Mio hostil v minulých letech hned několik sportovních celků v čele s volejbalisty Brazílie, Itálie nebo Spojených států. Jejich kuchyně však byla z technických důvodů několik týdnů uzavřena a otevírala se právě až s příjezdem viktoriánské výpravy. Přítomnost pana Leitla je tak pouze preventivním krokem, který se však výrazně vyplácí i na spokojenosti hráčů,“ uvedl informace tiskový mluvčí Viktorie Pavel Pillár. 

„Nad nabídkou Viktorie jsem ani chvilku neváhal. Dorazil jsem v noci z úterý na středu a od rána pak kontroloval vše potřebné. Jedná se především o vybavení kuchyně, kvalitu surovin ale také kontrolu teplotního řetězce jednotlivých potravin, tzn. zda se například s masem či zeleninou celou dobu procesu nakládá správně. Samotné menu jsem měl dopředu konzultováno s fyzioterapeuty Viktorie,“ říká zkušený mistr svého řemesla, kterého ve skladbě fotbalového menu nic zásadního nezaskočilo. „Jedná se především o libová masa s minimem tuku, samozřejmě velké množství zeleniny a velmi oblíbená je v poslední době také bezlepková varianta jídel. Když se však ví, jak na to, není to na chuti znát.“ 

Hráči Viktorie si na připravených jídlech opravdu pochutnávají, českému kuchaři při odchodu na pokoj hlasitě děkují. „Skvělé, díky šéfe,“ loučil se s plzeňským kuchařem po středeční večeři Milan Petržela, kterého doplňoval také dobře naladěný Pavel Horváth. „Zítra dle dohody svíčková se šesti, tatarák a koleno. A máme na večer základ,“ smál se asistent Karla Krejčího, který však stejně jako hráčský kádr najde na stole klasické lehčí předzápasové menu. 

Jan Leitl má s Viktorií zkušenosti také přímo v západočeské metropoli. „Mám na starosti přípravu slavnostních obědů, které k pohárovým utkáním neodmyslitelně patří. Jedná se o společenskou akci, při které se potkávají nejvyšší představitelé obou klubů, zástupci UEFA i případné návštěvy z řad velvyslanců. V Plzni se jim vedle skvělého piva servíruje speciální menu s důrazem na lokální a sezónní potraviny, které má za cíl představit českou kuchyni v celé její bohatosti a rozmanitosti. Někdy jdu připravené menu také osobně hostům představit, ale nejsem velký řečník a nejlépe se přeci jen cítím v kuchyni,“ dodává usměvavý Západočech, který přiznává, že fotbalová vášeň u něj teprve začíná klíčit. „Upřímně – na fotbale budu poprvé právě nyní při zápase s Vojvodinou. Viktorce samozřejmě jako Západočech přeji dlouhodobě, ale nikdy jsem nebyl zarytý fanda žádného sportu ani klubu. Čím víc se však dostávám do kontaktu s hráči i zaměstnanci Viktorie, tím mám logicky blíže k nim i k jejich zápasům. Dneska budu držet palce.“ 

Po několikaminutovém povídání míří Jan Leitl opět do svého království, aby nachystal vše potřebné na oběd i následující odpolední svačinu. „Společně se mnou jsou v kuchyni tři srbští kolegové, kteří své práci rozumějí. Spolupráce funguje, nařízeno samozřejmě mají fandit večer tomu správnému týmu,“ uzavírá příjemné povídání Jan Leitl. 

Fotogalerie