V neděli 6. listopadu odehraje Viktoria od 19:15 hodin utkání 13. kola ePojisteni.cz ligy proti Jablonci. Jako tradičně si fanoušci před utkáním budou moct zakoupit bulletin Viktorián, který kromě rekapitulace posledních zápasů západočeského celku, představení soupeře ze severu Čech nebo aktuálních výsledků mládežnických družstev nabídne velký rozhovor s asistentem trenéra Romana Pivarníka Tomášem Truchou.

Člen trenérského týmu se rozvypráví mimo jiné o tom, jak se v Baníku Ostrava vypracoval až na pozici předsedy představenstva, o svém angažmá v Jihoafrické repulice nebo o bleskovém přesunu zpět do Čech.

„V roce 2012 přišel na řadu v kariéře současného plzeňského asistenta další nečekaný zvrat. Stal se totiž trenérem třetiligového jihoafrického týmu FC Tygerberg. „Aniž bych chtěl, byl jsem po Baníku zaškatulkován do manažerské pozice, tudíž pro mě nebylo jednoduché najít angažmá. V Jihoafrické republice mám bratrance, který mi zprostředkoval kontakt na klub z Kapského města. Díky výsledkům s Tygerbergem jsem dostal nabídku na trénování FC Cape Town, který hrál druhou nejvyšší soutěž. Než jsem přišel, týmu se až tolik nedařilo, ale nakonec jsme hráli o postup do první ligy,“ popisuje TomᚠTrucha. 

„Byla to pro mě zase nová zkušenost. Pracoval jsem v úžasném městě s odlišnými typy hráčů převážně v angličtině v jiném způsobu fotbalu. Kapské město je taková malá Evropa, kosmopolitní centrum, ve kterém se prolíná několik náboženství, zvyků a tradic. Pro mě je to jedno z nejkrásnějších míst světa. Chystám se tam vzít i děti a rodinu, protože chci, aby viděli, jak město vypadá. Dosud ho znají jen z vyprávění a fotek,“ říká Trucha, který prozrazuje i další specifika života v Jihoafrické republice. „Výhoda fotbalu je ta, že člověk pozná při cestách celý stát. I když jsme hráli druhou ligu, na všechna venkovní utkání mimo Kapské město jsme létali letadlem. Kolikrát jsme letěli do Johanesburgu a pak třeba ještě pět hodin autobusem k hranicím se Zambií nebo Zimbabwe. Během jedné sezóny jsem procestoval východní i západní pobřeží nebo severní část, kde se hrálo ve výšce nad tři tisíce metrů nad mořem. Museli jsme tam pracovat i s tímto faktorem, se kterým se v České republice nesetkáme.“ 

Ve volných chvílích poznával krásy země na konci Afriky. „Vydali jsme se třeba autem do rozsáhlých plání, kde žijí divoká zvířata. Není složité potkat třeba stádo slonů nebo žiraf, ale také divoké lvy a tygry. A i do Jihoafrické republiky pronikli klokani,“ usmívá se.

Kompletní rozhovor s plzeňským asistentem najdou všichni příznivci červeno-modrých barev v bulletinu Viktorián. Magazín lze zakoupit u kolportérů v areálu Doosan Areny za 19,- Kč. Bulletin je slosovatelný, výherci dostanou možnost vystřílet si přímo na plzeňském trávníku některou z hodnotných cen, které so soutěže věnoval generální partner klubu společnost Doosan Škoda Power a partner zápasu společnost M.A.T. Group.