O uplynulém víkendu cestovali mladší dorostenci Viktorie Plzeň za svými ligovými zápasy na východ Čech do Hradce Králové. Na půdě silného soupeře dokázala obě mužstva předvést svůj potenciál, nicméně gólově se prosadila pouze jednou, což nestačilo na zisk více než jednoho bodu.

Dorost U16 nedokázal zareagovat na vstřelenou branku

Nejmladší dorost hrál ve svém utkání s Hradcem vyrovnanou partii. Kamenem úrazu se Plzeňským ovšem stala nízká produktivita. I ve druhém zápase za sebou se mladí viktoriáni gólově neprosadili, na východě Čech prohráli 0:1.

Zápas se od prvních minut hrál ve vysokém tempu, k čemuž pomohly oba týmy svojí aktivitou. Plzeňské v úvodu brzdila příliš malá odvaha v kombinaci a několik ztrát, ze kterých jedna měla zásadní vliv na jedinou branku utkání, kdy po statické rozehrávce vyprodukovali mladí viktoriáni faul v blízkosti pokutového území. Domácí hráč poté prokázal technickou zdatnost a pěknou střelou dal jediný gól utkání. Od tohoto okamžiku se hosté z Plzně začali dostávat více do hry a získali mírnou herní převahu. Bohužel, i přes vypracování si několika příležitostí, nedokázali vstřelit branku. 

Do druhého poločasu vstoupili červeno-modří s jasným plánem, kterým bylo zrychlit hru a proměnit brankové příležitosti. Tlak na soupeřovu branku výrazně zesílil a Plzeňané si vytvořili několik vyložených šancí, ve kterých bohužel vynikal domácí brankář. V celém utkání hosté vyprodukovali několik situací, ve kterých míč doslova poskakoval po brankové čáře, ale i v těchto situacích jim chyběl větší důraz. Hradec se sice v závěru zatáhl před vlastní pokutové území, ale hrozil z brejkových situací a mohl v závěru skóre navýšit.

„Bohužel jsme utkání výsledkově nezvládli a podruhé v řadě se nám proti kvalitnímu soupeři nepodařilo vstřelit branku. Na tuto skutečnost musíme zareagovat a snažit se o větší produktivitu v koncovce. Na další utkání se musíme připravit a věřím, že se s Příbramí znovu prosadíme,“ hodnotí trenér Martin Kastner.

FK Hradec Králové U16 – FC Viktoria Plzeň U16 1:0 (1:0)

FC Viktoria Plzeň U16: Hrachovec – Kapuscinský (68. Buranský), Šastný, Kadar, Ryška (68. Svoboda) – Řezáč, Petr, Vais (60. Brudna) – Arzberger, Pihrt, Kocourek (40. Holík)

Zápas sedmnáctky rozhodly pokutové kopy

Podzimní utkání s “Votroky“, které se hrálo v Plzeňské Luční ulici, nabídlo kvalitní fotbal, kdy se po velice dobrém výkonu radoval z vítězství hostující Hradec. V neděli se odehrála odveta na stadionu Bavlna v Hradci Králové a utkání skončilo nerozhodně 1:1. Na penalty byli šastnější domácí hráči a za vítězství 9:8 si připsali druhý bod v zápase.

Svou kvalitu předvedli domácí potrestáním chyb v obraně hostů a po opakovaném zaváhání hostujících obránců šli už v osmé minutě do vedení. Plzeň si ale dále dokázala držet kontrolu nad míčem a ve 20. minutě vyrovnal Mudra. Hosté vstřelili ještě další branku, ta ale nebyla pro ofsajd uznána. 

V druhém poločase měli domácí velkou šanci jít do vedení při nájezdu Preclíka, tu mu ale zneškodnil plzeňský brankář Šampalík. Hosté byli stále silnější v kombinaci a v držení míče než domácí, vypracovali si i další šance, ale branku už se nepodařilo vstřelit ani jim. V pokutových kopech se hráči dlouho nemýlili. V osmé sérii Šampalík domácímu hráči penaltu chytil, ale rotující míč skončil zpět v brance. Následně kopal za hosty z Plzně mladý Řezáč, kterému domácí brankář Ikizgül penaltu chytil a získal tak pro domácí druhý bod.

„S výkonem především v prvním poločase jsme spokojeni. Kluci silného soupeře herně přehrávali, získávali kontrolu nad většinou herního prostoru, chybělo jen tradiční proměňování vypracovaných šancí. Obdržená branka je velkou kaňkou na výkonu, protože se jednalo o nakupení individuálních chyb několika hráčů. V druhém poločase se s přibývajícím časem hra vyrovnala, začali jsme být nepřesní a do konce zápasu už to bylo hektické z obou stran,“ rekapituluje trenér Václav Mrázek.

FC Hradec Králové U17 - FC Viktoria Plzeň U17 1:1 (1:1), PK 9:8

Branky: 20. Mudra
Penalty proměnili: Končal, Pinc, Suchý, Pavlík, Soušek, Ryška, Šampalík, Mudra. Neproměnil: Řezáč
FC Viktoria Plzeň U17: Šampalík, Svoboda (65. Řezáč), Vacovský, Suchý, Pfejfer (65. Ryška), Pavlík, Mudra, Künstner (60. Tomášek), Šifra (55. Končal), Kulhánek (65. Soušek), Pinc
Trenéři: Mrázek, Schveinert