Sezóna dorosteneckých výběrů Viktorie Plzeň je v plném proudu. Mladší dorostenci dokázali obrat o body rivala ze Slavie, starší dorost vyloupil po vítězství 5:1 Zlín.

Dorost U16 porazil Slavii i díky hattricku Štursy

„V prvních minutách utkání jsme ve slibně se rozvíjejících akcích chybovali v kombinaci. Do vedení se dostali hosté v 10. minutě, kdy jsme nedůsledně odvrátili rohový kop a střelou ze střední vzdálenosti se prosadil Azilinon. Hru se nám po obdržené brance podařilo zpřesnit. Vytvořili jsme si převahu. Gólově se prosadili Štursa po Uzlíkově pasu a Šulc po přihrávce Hellera. Kraml ještě nastřelil tyč,“ rekapituluje trenér Jiří Žilák první poločas.

„V úvodu druhého dějství se nám podařilo zápas rozhodnou brankami Štursy a Plecitého po krásných akcích. S blížícím se závěrem jsme však vypadli z tempa. Vytratila se přesnost z kombinace a Slavia získala převahu. V 75. minutě hosté snížili. Nám se ještě podařil rychlý protiútok a Štursa pečetil konečný výsledek,“ dodává plzeňský trenér.

„Zápas se hrál ve vysokém tempu. Herně se nám nepodařilo prvních a posledních patnáct minut. Pozitivní je, že jsme se nenechali rozhodit obdrženou brankou v začátku zápasu. Do hry se nám oproti minulému utkání podařilo vnést přímočarost a zapojení většího počtu hráčů do útočné fáze. Odměnou nám bylo pět vstřelených branek a několik dalších příležitostí,“ hodnotí průběh zápasu Žilák.

FC Viktoria Plzeň U16 - SK Slavia Praha U16 5:2 (2:1)

Branky Viktorie: 29., 47. a 79. Štursa, 36. Šulc, 53. Plecitý
FC Viktoria Plzeň U16: Novák, Heller (58. Brož), Hranáč, Uzlík, Bartůněk, Kraml, Šulc (74. Zajíček), Štursa, Kepl (70. Němec), Remiᚠ(55. Žižka), Plecitý (64. Klich)

V zápase sedmnáctek rozhodly penalty

„Do utkání jsme vstoupili velice aktivně a v samém úvodu si vytvořili tlak, ze kterého pramenila vstřelená branka po velmi pěkné akci. I v dalším průběhu jsme byli nebezpečnější a vypracovali si dvě velké příležitosti. Soupeře jsme bohužel nechali vymanit se z tlaku dvěma totožnými akcemi, které obě skončily obdrženými brankami v rozmezí 7 minut. V těchto situacích jsme hrubě propadli v bránění. Hra se tak vyrovnala a Slavia byla do konce prvního poločasu nebezpečnějším týmem,“ popisuje průběh první půle trenér Martin Kastner.

„Do druhého poločasu jsme šli s odhodláním zápas otočit. Hru jsme sice kontrolovali, ale naše kombinace a přechodová fáze postrádala účelnost. Slavia se snažila hrozit z kontrů, do kterých se dostávala po jednoduchém a přímočarém přechodu. S přibývajícím časem jsme hru více otevřeli a vytvořili tak na soupeře tlak, ze kterého jsme se dostali do několika slibných zakončení i ke standardním situacím. Jednu z nich se nám pak podařilo proměnit a zápas alespoň srovnat,“ pokračuje Kastner. „V pokutových kopech jsme pak byli šastnějším týmem a proměnili všech pět penalt oproti čtyřem soupeřovým,“ dodává.

„Utkání bylo velmi náročné a splňovalo zejména po kondiční stránce i náročná kritéria. Soupeř nás dostával do složitých situací zejména díky velmi dobře rychlostně vybaveným hráčům. Nám v těchto utkáních chybí více přesnosti v kombinaci a hlavně více odvahy ve hře dopředu. Věříme však, že dokážeme na těchto aspektech zapracovat a v dalších utkáních se zlepšovat,“ hodnotí Martin Kastner.

FC Viktoria Plzeň U17 – SK Slavia Praha U17 2:2 (1:2) PK 5:4

Branky Viktorie: 3. a 74. Graiciar
FC Viktoria Plzeň U17: Hrachovec – Holík (40. Arzberger), Čihák, Svoboda, Brudna (50. Ryška) – Řezáč (60. Mašek) Vais, Pffeifer – Petr, Graiciar, Vilček

Devatenáctka ve druhém poločase pojistila vítězství

„Zápas pro nás začal velmi dobře, soupeře jsme zatlačili a již ve 12. minutě otevřel skóre Mudra. I nadále jsme byli aktivnějším týmem, druhou branku jsme však vstřelili až těsně před poločasem, kdy se po rohu prosadil Průcha. Domácí ihned kontrovali a těsně před závěrečným hvizdem první půlky vstřelil kontaktní branku Venený,“ rekapituluje první půli trenér Jiří Kohout.

„Druhý poločas jsme zvládli na výbornou. Mezi 60. a 75. minutou jsme dokázali vstřelit tři branky a rozhodli tak o zaslouženém vítězství,“ dodává Kohout.

FC Fastav Zlín U19 – FC Viktoria Plzeň U19 1:5 (1:2)

Branky Viktorie: Matějka 2x, Mudra, Průcha, Hašek
FC Viktoria Plzeň U19: Luhový – Skála, Vacovský, Novák, Rychnovský – Průcha, Suchý (80. Teršl) – Havel (80. Debellis), Mudra (76. Pavlík), Hašek (66. Kulhánek) – Matějka (76. Pinc)