O uplynulém víkendu sehrály své zápasy všechny kategorie plzeňského žactva. Mladší žáci zajížděli do hlavního města k utkáním se zástupci Povltavské fotbalové akademie, jejich starší kolegové změřili síly s Příbramí. V pomyslném duelu byli úspěšnější mladší viktoriáni, kteří svému soupeři nedali šanci. Žáci do čtrnácti a patnácti let, ač odvedli proti tradičně silnému soupeři kvalitní výkony, si domů odvezli pouze dva body za vítězství po penaltách.

Tým nejmladších žáků v prvním mistráku zvítězil

Premiérový zápas po zimní přestávce absolvovali žáci Viktorie Plzeň do dvanácti let. Soupeřem se jim stala Povltavská fotbalová akademie, kterou mladí viktoriáni dokázali porazit 14:2.

„Celé utkání jsme měli převahu a utkání se odehrávalo především na polovině soupeře. Vytvořili jsme si spoustu brankových příležitostí, které jsme ne vždy dokázali řešit klidnějším zakončením. Takovéto zápasy jsou především o tréninku naší trpělivosti při snaze o dobývání soupeřovy branky, ale i tak jsme ho zvládli a zaslouženě vyhráli,“ říká trenér Jiří Gerstner.

Povltavská FA U12 – FC Viktoria Plzeň U12 2:14

Branky Viktorie: Uzlík,Nedvěd 3x,Bešta,Jedlička,Oravec,Brož,Havelka,Planeta,Vobruba,Švihla 2x,Šticha
FC Viktoria Plzeň U12:
Ivanič, Saitz, Vanc, Nedvěd, Holík, Bešta, Uzlík, Jedlička, Oravec
Vaněk,Karásek,Brož,Havelka,Planeta,Vobruba,Švihla,Velfl,Šticha

Žáci U13 zdolali obranu Povltavské FA

V neděli 29. března cestovali plzeňští žáci do třinácti let na půdu papírově slabšího soupeře. Mužstvo pod vedením trenéra Štěpána Havránka ale nenechalo nic náhodě a k zápasu přistoupilo se vší zodpovědností. Úporný obranný blok Povltavské FA se nakonec mladým viktoriánům podařilo zdolat celkem jedenáctkrát.

„Po celé utkání jsme na hřišti dominovali v držení míče a útočili do hustého obranného bloku soupeře, který hrál vyloženě destruktivní fotbal. Bohužel jsme v přípravné fázi hráli pomalu s míčem, využívali v malém množství volnější křídelní prostory a v některých úsecích jsme se „přizpůsobili“ hře soupeře ve smyslu dynamiky činností. Jako pozitivní lze vidět, že na vstřelených brankách se podílelo sedm hráčů. Příští kolo nᚠurčitě čeká jiné střetnutí s celkem 1. FK Příbram,“ říká po zápase trenér Havránek.

Povltavská FA U13 - FC Viktoria Plzeň U13 4:11

FC Viktoria Plzeň U13:
Šulc – Renza, Janota, Marko, Soupír, Královec, Krátký, Nováček, Mertl - Brček
Štolka – Řezníček, Kožíšek, Šimek, Pešek, Brýla, Šoul, Janča, Koželuh, Drtil
Branky Viktorie: Janča 2x, Královec 2x, Brýla 2x, Nováček 2x, Šimek, Krátký, Šoul

Čtrnáctka prohrála v Příbrami o gól

Hráči Viktorie Plzeň U14 zajížděli ke svému zápasu na půdu Příbrami. V pohledném utkání vstřelili mladí viktoriáni jedinou branku, která na vítězství proti kvalitnímu soupeři nestačila.

„Šlo o další pěkné utkání dvou aktivních týmů. Klukům se dařilo kombinačně, bohužel finální řešení jsme si hlavně v prvním poločase často zastavili ofsajdem, či nepřesnou přihrávkou. Ke hře soupeře můžeme říci, že hrál velice přímočaře a dělal nám tím problémy v bránění. Nereagovali jsme dostatečně rychle. Celkově kluky můžeme pochválit - bylo na co koukat a přenesli jsme do zápasu věci z tréninku. Pro lepší výsledek se však musíme ještě více zlepšit v kombinaci a přepínání do obrany,“ hodnotí trenér Josef Šneberger.

1. FK Příbram U14 - FC Viktoria Plzeň U14 2:1 (1:0)

Branka Viktorie: 67. Popovič Roman
FC Viktoria Plzeň U14: Edelman David (35. Čaloun Tomáš) - Kuhajda Tomáš, Ruda Martin (60. Kodýtek Matyáš), Zikmund Alexandr, Vajai Josef (35. Valeš Petr) - Janda Josef - Plzák Patrik, Tětek Jakub - Kotěšovec Lukᚠ(35. Popovič Roman), Špirk Dominik, Petrmichl Kevin (35. Fišer Dominik)

I přes zodpovědný výkon se žáci U15 do první šestky nedostali

V utkání hráčů do patnácti let mezi Příbramí a Plzni se hrálo o udržení mezi prvními šesti. Po uplynulém kole se totiž soutěž rozdělila na prvních šest týmů, které budou hrát o vítězství ve skupině a druhých šest, které budou hrát o účast v baráži o sestup z elitní ligové skupiny. Vítězství v utkání zajišovalo Viktorii první šestku. 

Zápas byl spíše atletický, plný osobních soubojů. Moc pohledných fotbalových akcí nepředvedl ani jeden tým. Oba soupeři dodržovali pravidla své taktiky a nedali si navzájem moc prostoru ke kombinaci. Příbram byl v úvodu utkání lepším týmem, Západočeši ale postupně hru vyrovnali. V druhém poločase se však již více bránili, ale i tak se Plzeňanům několikrát podařilo ohrozit soupeřovu branku. Denis Plecitý nastřelil břevno a v poslední minutě po rohovém kopu soupeř vykopl míč na poslední chvíli skoro z brankové čáry. 
 
„V jarní části soutěžního ročníku jsme podali proti silnému soupeři nejlepší a nejzodpovědnější výkon. K udržení v šestce nám chybí jeden bod, ten jsme však ztratili zbytečně v několika jiných utkáních, kdy jsme hráli naivně a hlavně někteří hráči nezodpovědně. I když je v kádru 22 hráčů, zápasy, na které bylo nominováno 18 hráčů, bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky. Na podzim i na jaře nás trápí nezvykle velký počet hráčů dlouhodobě zraněných,“ hodnotí trenér Ludvík Fremut.

1. FK Příbram U15 – FC Viktoria Plzeň U15 1:1 (1:1) PK 4:5

Branka Viktorie: 28. Míka (TK)
Pokutové kopy proměnili: Uzlík, Hranáč, Kepl, Plecitý, Míka
FC Viktoria Plzeň U15: Mařík Richard, Jakub Král (Samuel Težký), Robin Hranáč, Václav Míka, Dominik Mošna, Václav Uzlík, Martin Lávička, Denis Plecitý, Michal Žižka (53. Patrik Klich), TomᚠKepl, Jan Vodrážka
Trenéři: Fremut Ludvík, Ladislav Novotný