4. 10. 2012    Zápas

Viktorka přišla v Madridu o bod v poslední minutě

FC Viktoria Plzeň
90+3. Rodríguez

2. kolo / Čtvrtek 4. 10. 2012, 21:15 / Estadio Vicente Calderón

2. kolo / Čtvrtek 4. 10. 2012, 21:15
Estadio Vicente Calderón

Atlético Madrid

1:0

(0:0)

FC Viktoria Plzeň

sestavy

Atlético Madrid

Asenjo – Oueslati (85. Niguez), Pulido, Cata Díaz, Cisma – Koke (64. Thiago), Gabi, Belözoğlu, Rodríguez – Adrian López, Costa (62. García)

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník, Ševinský, Čišovský, Limberský – Darida (90. Hejda), Procházka – Rajtoral (89. Hora), Hanousek, Ďuriš – Bakoš

statistiky

Branka: 90+3. Rodríguez, ŽK: Gabi, Belözoğlu – Procházka, Rozhodčí: Gautier – Annonier, Jeanne (všichni Francie)

Diváci: 19772

Ve čtvrtek večer nastoupili viktoriáni na madridském Estadio Vicente Calderón, kde se střetli s domácím Atléticem. V očekávaném klání se španělským soupeřem se Pavel Vrba nakonec musel obejít bez Pavla Horvátha, kterého do hry nepustily problémy s lýtkovým svalem. Jeho místo v záložní řadě tak přebral Václav Procházka, jenž se posunul z obrany. Ve stoperské dvojici pak nastoupil vedle Mariána Čišovského zkušený František Ševinský.

V úvodních minutách utkání se soupeři spíše oukávali. Do první vážnější příležitosti se dostali viktoriáni po zaváhání madridského gólmana Sergia Asenja, kterému při výkopu z ruky vypadl míč k Václavu Procházkovi. Defenzivní záložník se otočil a okamžitě zakončoval. Branku domácích netrefil, ale i kdyby se mu to podařilo, nic by to v konečném účtování neznamenalo. Sudí Antony Gautier totiž viděl jeho počínání jako nedovolené. K první střele, zahrnuté do statistik zápasu, se tak nakonec napřáhl turecký středopolař Emre Belözo?lu, ale jeho dělovka z pětatřiceti metrů se do branky nevešla. V 18. minutě se opřel do balónu Gabi. Vedl si stejně jako pár minut před ním Emre. O dvacet minut později vyzkoušel své střelecké štěstí Cristian Rodríguez. Ani proti jeho pokusu nemusel Matúš Kozáčik zakročit a pouze sledoval, jak i uruguayský reprezentant míjí jeho bránu. Minutu nato se protlačil do zakončení hlavou po Řezníkově centru Marek Bakoš. Z malého vápna mířil mimo tři tyče. Šest minut před koncem poločasu pálil z hranice šestnáctky Koke. Zacílil přesněji než jeho spoluhráči, ale plzeňský brankář byl na místě a bez problémů si poradil. V závěru prvního poločasu střídala jedna útočná akce druhou. Velkou šanci pro své spoluhráče vybojoval Marek Hanousek, jenž v pokutovém území domácích obral o balón jednoho z madridských beků a poslal ho podél Asenja před odkrytou svatyni. Bohužel před nabíhajícím Markem Bakošem uhasil požár v zadních řadách Atlética Domingo Cisma, který odpálil míč do zámezí. Vzápětí na druhé straně hrací plochy zacinkalo břevno, nicméně horkou hlavu si z toho Matúš Kozáčik, jenž měl situaci pod kontrolou, nedělal. Adriánu Lópezovi se totiž nevydařil centr... Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Druhý poločas odstartovalo svým tlakem Atlético, ale žádná z jeho příležitostí se neujala. Nakonec se tak do první vážnější šance po návratu z kabin dostali Západočeši. Z pětadvaceti metrů se opřel do míče z přímého kopu Václav Procházka a Sergio Asenjo musel předvést svůj brankářský um, aby dělovku viktoriána vytěsnil na rohový kop. Atlético odpovědělo v 58. minutě Rodríguezovou střelou. Záložník Madridu pálil mimo. Do stejných míst vystřelil deset minut poté na druhé polovině hřiště Michal Ďuriš. Asenjo pouze sledoval, jak balón putuje do zámezí. O minutu později našel Vladimír Darida parádní uličkou Marka Hanouska, který vzápětí zakončoval z deseti metrů tvrdou střelou do tyče! Snažení talentovaného středopolaře Viktorie bylo ale zbytečné, nebo asistent rozhodčího měl zvednutý praporek a signalizoval ofsajd. Tři minuty před koncem základní hrací doby se dostal do další velké šance Raúl García, který zakončoval ve skluzu na malém vápně. Míč naštěstí pořádně netrefil, a tak Viktorka stále v Madridu držela bezbrankový výsledek. V posledních minutách hry veškerou inciativu přebrali domácí fotbalisté. V 89. minutě klání vytasil ze svého rezervoáru brilantních brankářských zásahů jeden z těch nejlepších Matúš Kozáčik, jenž robinsonádou vyrazil Garcíovu hlavičku z bezprostřední blízkosti. V posledních vteřinách nastavení získalo Atlético výhodu přímého kopu. Ten rozehrálo nakrátko, balón putoval od Emreho k Cristianu Rodríguezovi. Ofenzivní hráč Madridu napřáhl ze dvaceti metrů ke střele a trefil se přesně do šibenice plzeňské branky. Matúš Kozáčik tentokrát plachtil vzduchem marně. Prakticky vzápětí francouzský sudí čtvrteční duel základní skupiny Evropské ligy ukončil.

Viktorka tak přišla o cenný bod ze žhavé madridské půdy až v nastavení a podlehla svému slavnému soupeři nejtěsnějším možným rozdílem.