14. 2. 2013    Zápas

Plzeňská pohádka: Viktorka si veze z Neapole tříbrankovou výhru!

FC Viktoria Plzeň

R32 / Čtvrtek 14. 2. 2013, 19:00 / Stadio San Paolo

R32 / Čtvrtek 14. 2. 2013, 19:00
Stadio San Paolo

SSC Neapol

0:3

(0:1)

FC Viktoria Plzeň

28. Darida
79. Rajtoral
90. Tecl

sestavy

SSC Neapol

De Sanctis – Gamberini (46. Hamšík), Rolando, Britos – Maggio, Donadel (72. Inler), Džemaili, Zúniga – Kaddúrí (59. Calaio) – Panděv, Cavani

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský – Darida, Horváth – Rajtoral (85. Fillo), Kolář (90. Hejda), Kovařík – Bakoš (59. Tecl)

statistiky

Branky: 28. Darida, 79. Rajtoral, 90. Tecl, ŽK: Rolando, Inler – Hejda, Rozhodčí: Van Boekel – Simmons, Langkamp (všichni Nizozemsko)

Diváci: 13606

Všichni fanoušci Viktorky se už nemohli dočkat, až jejich sportovní hrdinové vstoupí do jarní části letošního ročníku. Hned v prvním soutěžním utkání v roce 2013 totiž měli svůj um fotbalový ukázat v Neapoli, kde je čekalo střetnutí v Evropské lize. Špatnou zprávou byla pro Pavla Vrbu novinka o tom, že s jeho týmem neodcestuje do Itálie zraněný Michal Ďuriš. Naopak se však mohl kouč Západočechů spolehnout na služby Jana Kovaříka, zimní posily Viktorie, kterou však sužovaly v předcházejících dnech zdravotní problémy.

Úvodní minuty střetnutí byly ve znamení oukávání soupeřů. Do první výraznější šance se dostala v osmé minutě Neapol. Makedonský snajpr Goran Panděv na hranici šestnáctky získal odražený míč, kličkou se zbavil protihráče a tvrdě pod břevno vypálil. Radost ze vstřelení branky však tomuto devětadvacetiletému fotbalistovi zkazil Matúš Kozáčik, jenž předvedl bravurní zásah a balón vytěsnil mimo tři tyče. O jedenáct minut později musela jednička Viktorky znovu zasahovat. Tentokrát se ho pokusil překvapit střelou z nulového úhlu Juan Camilo Zú?iga, jehož předtím uvolnil přesnou patičkou Edinson Cavani. Ani kolumbijský středopolař si však na slovenského gólmana nepřišel. V následných minutách se iniciativy chopili viktoriáni, kteří svého soupeře přišpendlili na jeho polovině. Do vápna domácích létal jeden nebezpečný míč za druhým, ale v pokutovém území kralovala neapolská defenzíva. To platilo až do 28. minuty, kdy se odraženého balónu chopil na vápně volný Vladimír Darida. Český reprezentant se poté opřel do míče levačkou a zacílil neomylně. Morgan De Sanctis plachtil marně, na Daridovu výstavní ránu nemohl dosáhnout. Horkokrevní Italové poté mohli jen se zlostí sledovat, jak se Plzeňané radují z jednobrankového vedení. Tlak Viktorky po vstřelení vedoucího gólu nepolevoval, a tak domácí kouč Walter Mazzarri poslal jasný pokyn směrem k Marku Hamšíkovi, který zahájil střetnutí pouze na lavičce náhradníků. Slovenský záložník se začal rozcvičovat a po návratu z kabin se objevil na hrací ploše. Ještě než k tomu došlo, se do zakončení tři minuty před koncem prvního poločasu tlačil hlavičkující Edinson Cavani. Svou pověst kanonýra nyní nepotvrdil a míč z jeho hlavy putoval vedle levé tyče.

Se vstupem do druhé půle přeřadila Neapol na o poznání větší rychlost. Okamžitě po návratu ze šaten několikrát zahrozila, ale její střelecké pokusy mohly nechat Kozáčika naprosto klidným. Růžky vystrčila také Viktorka. Ve 48. minutě po rychlém protiútoku zakončoval František Rajtoral. I on pálil vysoko nad branku. Tři minuty nato se znovu ukázal Edinson Cavani, jenž dnes oslavil své šestadvacáté narozeniny. Dárek v podobě branky však nedostal, vypálil těsně vedle levé tyče. Prakticky vzápětí na sebe poprvé upoutal větší pozornost Marek Hamšík, který prošel do šestnáctky Viktorky. Stopku mu vystavil až pohotový Matúš Kozáčik. A gólman Viktorky vytasil další zákrok i o minutu později, když vytěsnil na rohový kop ránu Blerima Džemailiho. Ve vyrovnávací gól se vzápětí neproměnila ani hlavička nejlepšího střelce Serie A Cavaniho, která přišla po rohu. V 66. minutě utkání vstřelila Viktorka svůj druhý gól. Bohužel však nebyl uznán. Pavel Horváth nasměroval míč do klubka hráčů, kde se ho ujal František Rajtoral. Následně se proháčkoval ke střele, která skončila v neapolské síti. Praporek pomezního rozhodčího však byl nahoře! Důvodem bylo postavení v ofsajdu Daniela Koláře, který se pohyboval ve stejných místech jako Rajtoral. Vedení Viktorky tak zůstalo stále jednobrankové. O vyrovnání se následně v 69. minutě pokusil znovu Hamšík, který střílel po Procházkově zaváhání vedle pravé tyčky. Co se nepodařilo Neapolským, dokázal v 79. minutě aktivní Rajtoral. A tentokrát už mohl slavit i se souhlasem rozhodčího! Jan Kovařík poslal míč ideálním způsobem na zadní tyč, kde se „Rajty“ prosadil přes bránícího neapolského hráče a přehodil De Sanctise. Na ukazateli skóre tak již svítil snový výsledek 0:2! Neapol se v nadcházejících minutích pokusila alespoň zkorigovat skóre, ale většina zakončení jejich fotbalistů byla zablokována nebo končila mimo tři tyče Kozáčikovy brány. Minutu před koncem základní hrací doby se ujala spolupráce dvou hráčů Viktorky, kteří se na hrací plochu dostali až v průběhu klání. Martin Fillo výbornou přihrávkou našel Stanislava Tecla, jenž byl zcela osamocený před italským gólmanem a ukázal, proč o něj Viktorka tak moc stála. Debut v dresu Plzně, debut v evropských pohárech a hned branka. Vedení Viktorie už bylo tříbrankové! Výsledkem 0:3 z pohledu domácí Neapole také nakonec utkání skončilo.

Viktoria ve čtvrtek večer předvedla neuvěřitelné galapředstavení, na jehož konci zbyly svěřencům Waltera Mazzarriho jen oči pro pláč. Sen se stal 14. ledna realitou, Plzeňané v Neapoli sestřelili svého favorizovaného soupeře! Do odvetného klání, které je na programu o týden později ve Štruncových sadech, si tak přiváží ze slunné Itálie tříbrankový náskok!