7. 3. 2013    Zápas

Viktorka na svého tureckého soupeře bohužel nestačila

FC Viktoria Plzeň

R16 / Čtvrtek 7. 3. 2013, 19:00 / Doosan Arena

R16 / Čtvrtek 7. 3. 2013, 19:00
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

0:1

(0:0)

Fenerbahce SK

81. Webó

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Rajtoral, Čišovský, Procházka, Řezník – Darida, Horváth – Ďuriš (69. Fillo), Kolář (89. Hejda), Kovařík – Bakoš (60. Tecl)

Fenerbahce SK

Demirel – Gönul, Irtegün, Yobo, Ziegler – Topal, Sahin – Kuijt, Cristian, Sow (83. Erkin) – Webó (85. Topuz)

statistiky

Branka: 81. Webó, ŽK: Ziegler, Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Cariolato (všichni Itálie)

Diváci: 11701

Svědkem dalšího nádherného fotbalového utkání byla Doosan Arena v zápase proti Fenerbahce. Několik krásných fotbalových momentů, fantastická atmosféra, ze které místy šel až mráz po zádech, ale také smutek na domácích tribunách.

Viktoriáni se hned z úvodu do svého soupeře pustili beze strachu. Nicméně brzy začalo být jasné, že ani Fenerbahce nepřijelo do Plzně jen bránit. A tak se hned od začátku sice hrál útočný fotbal, ve kterém však měly navrch obrany obou týmů. První vážnějším pokusem tak byla až střela Mehmeta Topala z šestnácté minuty. Viktoriáni poprvé zahrozili až v pětadvacáté minutě, kdy po dobře rozehraném volném kopu hlavičkoval Marek Bakoš. Jeho hlavička však zamířila mimo branku. Výborně bránící tým Fenerbahce však rychlou kombinační hru Viktorky dokázal eliminovat a viktoriány do dalších příležitostí příliš nepouštěl. Naopak hrozil z dalších příležitostí. V třicáté páté minutě velice nebezpečně pálil Cristian, ale Matúš Kozáčik si s jeho pokusem poradil. V třicáté osmé minutě měli na druhé straně viktoriáni fantastickou příležitost. Výborným napadáním dokázali ve vápně hostů vybojovat míč, ale František Rajtoral napálil míč pouze do břevna. Následné střely Jana Kovaříka, Michala Ďuriše ani Pavla Horvátha se však neujaly a tak stav zápasu zůstával stále nerozhodný. Ve čtyřicáté třetí minutě poslal Moussa Sow balón do vápna, kde našel Dirka Kuyta, který zblízka minul branku Matúše Kozáčika. Do kabin tak oba týmy šly za stavu 0:0.

I vstup do druhého poločasu se v případě obou týmů nesl ve znamení pečlivé obrany. První nebezpečnou střelu druhého poločasu tak vypálil až v padesáté osmé minutě hostující Moussa Sow. S ní si však nádherně poradil Matúš Kozáčik, který o práci rozhodně neměl nouzi. V šedesáté šesté minutě pálil z přímého kopu Ziegler a jeho ve zdi tečovaná střela jen těsně minula branku. Viktoriánům rozhodně nešlo upřít snahu, ale jako by jim scházel klid na kopačkách. Slibně vypadající šance končily nepřesnostmi zejména v předfinální fázi a k přímému ohrožení Demirela se tak dostávali spíše sporadicky. Nutno podotknout, že výše zmíněné bylo z velké části způsobeno velmi kvalitní obrannou hrou Fenerbahce. To dokázalo udeřit v osmdesáté první minutě. Po závaru v domácím vápně se dokázal prosadit Pierre Webó a rozesmutnil tak fantasticky fandící Doosan arénu, 0:1. Viktoriáni se pak ihned vrhli do útoku, ale obrana Fenerbahce byla bohužel prakticky bezchybná a čas rychle ubíhal. Úvodní zápas osmifinále Evropské ligy tak bohužel skončil výsledkem 0:1. Přesto se viktoriáni za svůj bojovný výkon rozhodně nemusejí stydět. Předvedli, že mohou být tureckému velkoklubu vyrovnaným soupeřem a odveta je tak stále otevřená.