Vynikajícího úspěchu dosáhl v předsezonním období plzeňský dorost do 17 let, vyhrál totiž prestižní Memoriál Františka Harašty. Po dvou výhrách ze tří zápasů ve skupině ovládl finále s Baníkem Ostrava 1:0 a mohl oslavit triumf, který si Viktoria na tomto turnaji připsala po třech letech.

28. ročník Memoriálu odstartoval v úterý, Viktoria se ve Velkých Pavlovicích střetla se Sigmou Olomouc a vyhrála 3:0. Dvakrát se prosadil Adam Štauber, soupeř si vstřelil i vlastní gól. Den nato viktoriáni na stejném místě porazili českou reprezentaci do 16 let 4:1 po gólech Štaubera, Kuleho, Prokopa a Dana Keltyčky z penalty. V tu dobu už měli jistý postup do finále, nezměnila na tom nic ani prohra s Českými Budějovicemi, kdy alespoň o remízu přišli Plzeňští v poslední minutě při standardní situaci Dynama.

„V zápase s Olomoucí začaly obě strany nervózně. Postupem času jsme převzali iniciativu a výhra byla zasloužená. Proti reprezentaci U16 jsme si kvalitní výkon přenesli z toho prvnho utkání, byli jsme dominantní a dali čtyři branky, ačkoli jsme od první minuty prohrávali. S Budějovicemi jsme podali nejhorší výkon na turnaji, ale měli jsme už jistý postup do finále, tak to tím bylo poznamenané. Byla to však užitečná facka před finále,“ řekl trenér týmu Štěpán Havránek.

Finálový zápas v Rakvicích proti suverénnímu vítězi skupiny A, Baníku Ostrava, rozhodl jediným gólem Jakub Kule, který skóroval v 10. minutě po akci na pravé straně a centru Adama Štaubera! „Po gólu iniciativu převzal Baník, my jsme sklouzli trochu do hlubšího bloku, ale podržel nás brankář Daněk. O poločase jsme udělali taktické změny, do hry šel Martin Doubek a dostali jsme se více do mezihry a kombinace, zápas jsme tím herně vyrovnali. Poctivým přístupem a organizací hry jsme to dovedli do vítězného konce,“ potěšilo Havránka.

„Naše sedmnáctka dokázala vyhrát velmi prestižní turnaj, za což jim jménem klubu gratuluji,“ vzkázal sportovní ředitel klubu Zdeněk Psotka.

Adam Štauber byl pak vyhlášen nejlepším hráčem celého turnaje. „Adam si to svými výkony zasloužil. Byl jeden z nejlepších střelců turnaje, jeho branky byly vždy důležité a rozhodující. Přejeme mu to a gratulujeme k individuálnímu ocenění,“ vzkázal trenér U17 Štěpán Havránek.

„Úspěch nás hodně potěšil, prezentovali jsme se po celou dobu aktivní a náročnou hrou. Dokázali jsme si, že když budeme poctivě jako tým plnit herní plán, tak budeme mít výsledky. Jsme rádi za úspěch, patří ale celé mládeži FCVP, nejen našemu týmu. Je to povzbuzení do další práce,“ uzavřel Havránek.

Konečné umístění:
1. Viktoria Plzeň
2. Baník Ostrava
3. Bratislavský FZ
4. ČR U16
5. Slavia Praha
6. Sigma Olomouc
7. Dynamo České Budějovice
8. Zbrojovka Brno

Foto: FAČR/Jan Tauber