Už jen, když název tohoto týmu slyší fanoušci po celém světě, tak se snad každému musí vybavit jeden z nejúspěšnějších klubů v historii fotbalu. A právě proti „bílému baletu“ bude mít Viktoria Plzeň poprvé tu čest si v úterý zahrát v rámci skupinové fáze UEFA Champions League.

Real Madrid je pojem sám o sobě. Jen si to poslechněte sami. 33 ligových titulů, nejvíce ze všech španělských týmů. Třináct triumfů v Lize mistrů – víckrát nejprestižnější fotbalovou soutěž světa nikdo nevyhrál. Devatenáctkrát vítěz Španělského poháru. A dalších několik prestižních trofejí ve vitrínách královského velkoklubu.

Gigant z Madridu byl založen 6. března 1902. Právo nosit královské jméno (Real) mu bylo uděleno až o osmnáct let později králem Alfonsem XIII. Od roku 1929 je součástí nejvyšší fotbalové soutěže Španělska. V prosinci 2000 ho FIFA zvolila dokonce za nejlepší fotbalový klub 20. století.

Své domácí zápasy hraje na slavném Estadio Santiago Bernabéu, který byl otevřen v roce 1947. S kapacitou přesahující 81 000 diváků jde o šestý největší stadion v Evropě. Madridský svatostánek je sice podle UEFA oceněn nejvyšším hodnocením (pět hvězdiček z pěti), ale slavný klub hodlá v příštích letech svoji domovinu ještě víc zmodernizovat.

Fanoušci Realu jsou zvyklí na velké úspěchy. Jednoho takového se dočkali i v minulé sezoně, kdy se „bílému baletu“ povedlo potřetí v řadě vyhrát UEFA Champions Legue, což se v novodobé historii soutěže ještě nikomu jinému nepodařilo. Viktoria si tak po Barceloně a Bayernu Mnichov znovu zahraje proti obhájci trofeje z předchozího ročníku.

Za to s právě probíhající sezonou nemůžou být v hlavním městě Španělska vůbec spokojeni. O víkendu Real prohrál ligové utkání na domácí půdě proti Levante 1:2, což byla jeho čtvrtá porážka z posledních pěti zápasů. Hráči Madridu alespoň ukončili dlouhou šňůru 481 minut bez vstřeleného gólu, která byla vůbec nejdelší v celé historii klubu.

Podle představ se nedaří možná i proto, že v kabině Realu před sezonou došlo k několika zásadním změnám. Do Juventusu odešel jeden z nejlepších hráčů světa Cristiano Ronaldo, u kormidla královského velkoklubu navíc skončil Zinedine Zidane. Nástupcem úspěšného trenéra se stal Julen Lopetegui, jenž se dohodl na novém angažmá ještě z lavičky Španělska. Kvůli této domluvě nevedl reprezentaci na mistrovství světa v Rusku.

I přes současnou krizi je to v kádru Realu co hráč, to hvězda. V bráně se o pozici jedničky přetahují dva světoví gólmani – Keylor Navas a Thibaut Courtois. Kostaričan proti Belgičanovi. Medailista z MS v Rusku se po letním příchodu z Chelsea zatím nedokázal nastálo probojovat do základní sestavy Madridu, Navas odchytal pouze o dva zápasy méně.

Na stoperské dvojici září zejména dlouholetá opora klubu Sergio Ramos, který nejčastěji nastupuje po boku Raphaëla Varaneho, čerstvého vítěze mistrovství světa s Francií. Na kraji obrany je spoleh na hvězdného Marcela, jenž je znám svými ofenzivními choutkami. Naposledy se trefil právě proti Levante.

Také záložní řada budí ohromný respekt u všech soupeřů Realu. Nejlepší hráč uplynulého MS v Rusku a kandidát na Zlatý míč Luka Modrič šéfuje středu hřiště společně s Tonim Kroosem, nelze opomenout Garetha Balea nebo Marca Asensia. Technicky skvěle vybavený je také třeba Isco.

V útoku už desátou sezonu v Madridu kroutí Karim Benzema. Po zmiňovaném odchodu Cristiana Ronalda mu v létě přibyla konkurence v Marianovi, jehož Real nejprve prodal do Lyonu, ale po roce ho vykoupil z Francie zpátky. V klubu navíc zdědil ikonickou sedmičku na dresu právě po přestupu CR7 do Juventusu.

Jak Real, tak Viktoria ve svých posledních duelech v Lize mistrů prohráli. Madridští podlehli v Moskvě tamnímu CSKA 0:1, Plzeň zase venku nestačila na AS Řím. Kdo se bude radovat tentokrát, zjistíme už v úterý večer. Utkání ve španělské metropoli začíná ve 21 hodin a už teď je jisté, že půjde o jeden z největších výjezdů v historii Západočechů. Tak fanděte buď přímo na místě, nebo při společné projekci v pivovaru!