Sobota, 13. dubna, 18:00. Tak zní termín dalšího utkání v Doosan Areně, kdy do Plzně dorazí ostravský Baník. Jak velkou převahu budeme mít v hledišti? Jaký duel očekávají obránce Radim Řezník a trenér Pavel Vrba? Foto: Michal Bártík

Po nepříliš dobrém vstupu do jarní části sezony se Baník začíná opět dostávat do formy – po výhře nad Libercem ve čtvrtfinále poháru uspěl také v lize nad Teplicemi. „Je to nepříjemný soupeř. Baník má mladé mužstvo, vepředu zkušeného Baroše a teď také Kuzmanoviče, který dával Teplicím dva góly. Uvidíme, na co nás trenér připraví. Hrajeme ale doma a já doufám, že zvítězíme a tři body zůstanou v Plzni,“ přeje si Radim Řezník.

„Baník se v současném období možná nastartoval do pohody, o to to bude složitější. My jsme však v situaci, kdy potřebujeme získat tři body, abychom ještě mohli myslet na první místo a udrželi si náskok nad třetí Spartou. Čeká nás soupeř, který za poslední rok udělal obrovský skok. Určitě zde bude chtít bodovat,“ tuší trenér Pavel Vrba.

Kouče Viktorie těší vyprazdňující se marodka, na které jsou již pouze dlouhodobě zranění Kolář s Krmenčíkem. „Jsem rád, že se zdravotní stav mužstva zlepšuje. Doufám, že na novou sezonu budou všichni v pořádku,“ přeje si. Jedním z navrátilců je právě Radim Řezník, který už se cítí fit. „Hlavně je pro mě důležité, že noha drží. Po fyzické stráne se to určitě bude zlepšovat zápas od zápasu,“ říká plzeňský bek.

S Baníkem by se teoreticky mohla Viktoria v příštím měsíci utkat znovu – v nadstavbové části o titul, pokud ostravský celek udrží jednu z předních šesti pozic ve FORTUNA:LIZE. „Uvidíme, jak to vše dopadne, ještě jsou tři kola do konce. Třeba mezi šestým a desátým místem je to velmi nabité, tak bude zajímavé sledovat, kdo zůstane v nadstavbě o titul. Určitě to ale budou kvalitní týmy,“ ví Řezník. „V závěrečné skupině bude rozhodovat každý bod i zápas, ale v dané chvíli ani my, ani Baník nepřemýšlíme, co bude v nadstavbě,“ dodává Pavel Vrba.

FC Baník Ostrava

Po 27 kolech je FCB na pátém místě tabulky, když získal 42 bodů při skóre 35:30. Vstup do jara se ale Baníku moc nevydařil, po remíze na hřišti poslední Dukly a výhře nad Libercem přišly prohry se Spartou, Zlínem, Slavií, Karvinou a mezitím také remíza s Mladou Boleslaví. Od začátku dubna se ale Ostravané vrátili do pohody, v MOL Cupu porazili Liberec 2:1 po prodloužení a v lize naposledy Teplice 3:1 (góly Kuzmanovič 2, Diop).

Nejlepším střelcem týmu je se sedmi zásahy Dame Diop, za ním je s šesti góly Milan Baroš. Čtyřikrát v osmi duelech za Ostravu se prosadila zimní posila Nemanja Kuzmanovič, do ofenzivy je nebezpečný také bývalý viktorián Martin Fillo. Brankářskou jedničkou je Jan Laštůvka, který zatím odchytal všech 27 zápasů, v nichž si připsal devět čistých kont a inkasoval třicetkrát.

Ostravskému Baníku se na západě Čech v lize dlouhodobě nedaří, naposledy zde zvítězil v září 2008 v poměru 3:1. Gólu se v Doosan Areně v lize navíc nedočkal již čtyři zápasy v řadě.