Při již existující spolupráci s plzeňským Petřínem prohlubuje mládežnická sekce Viktorie Plzeň propojení s dalším klubem z Plzně – se Sencem Doubravka. „Jsem přesvědčený, že kooperace má smysl pro oba kluby,“ říká trenér žáků FCVP Štěpán Havránek.

Vybraní hráči do 15 let chodí do Viktorie přímo z doubraveckého Senca. V současné době jde o dva, v týmu U15 působí Jakub Kule a v týmu U13 Denis Karpíšek. „Do budoucna samozřejmě mohou být další. A právě tímto se kluci dostávají do kvalitnějšího prostředí, čímž se zlepšuje celkový tréninkový proces,“ vysvětluje Havránek.

V kádru doubraveckého Senca pak v A-týmu působí několik bývalých viktoriánských mládežníků – Luhový, Künstner, Ungr, Motl, Patrovský, Bartůněk a Mařík. V mládežnických týmech pak hrají Edelman, Brož, Uzlík, Brček, Nedvěd, Planeta a Drtil. „Jako jednoznačný profit pro klub Senca spatřuji, že se v jednotlivých kádrech věkových kategorií, včetně divizního A-týmu, objevuje stále více našich hráčů,“ říká Štěpán Havránek.

U mladších žáků Doubravky působí jako trenér otec zmíněného Denise Karpíška Petr. „Často chodí na naše tréninky a jeho rukopis na výkonech i výsledcích Senca Doubravka U13 je znatelný. Tento způsob lze tak považovat za ideální,“ těší Havránka.

V mládežnických klubech Doubravky působili dříve také například trenéři Josef Parlásek a Martin Kastner, kteří jsou momentálně v plzeňském klubu. Parlásek je hlavním trenérem týmu U16, Kastner pak kondičním trenérem dorosteneckých celků.

Spolupráci si pochvalují i na Sencu. „Jsme rádi za tu nabídku, kterou nám Viktorka dala. Je to taková odměna za práci, že vidí, že to děláme dobře,“ těší Jaromíra Šimra, trenéra mládežnických týmů Doubravky. „Nejlepší kluci od nás chodí do Viktorky, která je v celém kraji nejlepším klubem, ta pak doporučuje některým dětem chodit hrát k nám. Důležité je, aby to děti bavilo, o to se u nás snaží celý trenérský tým,“ vysvětluje bývalý hráč Viktorie.

„V minulosti bylo povinností hlavního sportovního centra mládeže, což byla v Plzeňském kraji Viktoria Plzeň, spolupracovat na základě licenčního manuálu s ostatními sportovními středisky. Po vzniku akademií a změnách manuálů tato povinnost zanikla, jelikož jsme ale spatřovali velký smysl v propojení celého regionu, snažíme se s top centry mládežnického fotbalu v Plzeňském kraji spolupráci prohlubovat,“ říká sportovní manažer FCVP Zdeněk Psotka.

„Spolupráce probíhá jednak lidskou formou, že se trenéři mezi sebou vzdělávají, referují o hráčích, tak i písemnou formou, kde máme podepsanou spolupráci o výměně hráčů mezi kluby SK Petřín i Senco Doubravka. Tyto dva kluby jsou v Plzni nejdále, co se týče kvantity hráčů,“ říká Psotka.

Plánem je do spolupráce začlenit i další týmy. „Vidíme progres v práci s mládeží v Rokycanech, spolupracujeme s Košutkou a s Městem Touškov, kde to i díky okresním grassroots trenérům dělají velmi dobře. Progres spatřujeme také v Přešticích, Domažlicích, Tachovu, Klatovech a Vejprnicích,“ dodává Zdeněk Psotka. „Nebráníme se spolupráce s jinými týmy, zejména při tvorbě okresních a krajských výběrů, které neslouží jen k zápasové konfrontaci, ale i ke školení hráčů a trenérů pomocí přidružených tréninkových jednotek.“