Měli v plánu trénovat v mrazivém počasí, školní povinnosti. Místo toho si sbalili věci a vyrazili po boku Romana Hubníka, Marka Bakoše či Martina Zemana na soustředění Viktorie Plzeň do Španělska. „Je to pro nás obrovská škola,“ shodují se benjamínci v týmu Viktorie Filip Vacovský (uprostřed) a LukᚠPihrt (vlevo). Třetím do party je junior Michal Hlavatý (vpravo), který je s týmem od začátku zimní přípravy.

„Když jsem se dozvěděl, že pojedu i na druhé soustředění, byl jsem za to hrozně rád. Pomalu už se zde totiž rýsuje kádr pro jarní část a ladí se tu více herní stránka,“ říká nadšeně Hlavatý a rozhlíží se po perfektně připraveném trávníku v Benidormu. Po tréninku neváhá a sebere automaticky věci, které je potřeba odnést do hotelu. I takový je úděl týmových nováčků a benjamínků.

Fotbalista se subtilní postavou je na hřišti vidět, v áčku už si dokonce připsal gól v přípravném zápase – trefil ser parádně z dálky. V Plzni je necelý půl rok, když na počátku sezony dorazil do juniorky z Příbrami, odkud na něj šli dobré reference. „Od prvního okamžiku jsem věděl, že přestup do Plzně pro mě bude dobrý krok dopředu. Jsem rád, že tu mohu být,“ nechal se slyšet.

Většinu času na soustředění tráví v přítomnosti dalších dvou nováčků. Filip Vacovský a LukᚠPihrt nastupovali většinu podzimní části za dorost U19, v áčku nyní dostali první příležitost načerpat cenné zkušenosti. O tom, že poletí do španělského Benidormu, se dozvěděli přesně před týdnem.

„Byl jsem překvapený, opravdu jsem to nečekal,“ přiznává stoper Filip Vacovský. „Já jsem tomu také nemohl uvěřit, pořádně jsem si to uvědomil až další den ráno,“ přitaká univerzální záložník LukᚠPihrt.

Jejich aklimatizaci s A týmem Viktorie pomáhá hlavně také dobrá parta, kterou mezi sebou hráči Plzně mají. „Myslím si, že nás kluci vzali dobře,“ pochvaluje si Vacovský, se kterým souhlasí i Pihrt: „Parta je super!“

Michal Hlavatý dostal znovu šanci, jelikož se trenérům jeho výkony a přístup v tréninku velmi zalíbil. A zkušenosti si velmi pochvaluje. „Je to obrovský skok. Musím si zvykat na tvrdší a důraznější hru. Hráči si velmi dobře kryjí balon, navíc s ním rychle pracují a občas je nemožné jim ho sebrat,“ všiml si Hlavatý.

Trenéři již dopředu avizovali, že mladí hráči dostanou šanci i v přátelských zápasech. „Těším se na to hodně. Když si třeba uvědomím, že hráče z CSKA Moskva jsem sledoval jen v televizi v Lize mistrů a teď proti nim budu možná hrát, tak je to super,“ říká talentovaný záložník.

Osmnáctiletý fotbalista se narodil v Hořovicích. „K fotbalu jsem se dostal díky rodičům. Měl jsem navíc staršího bráchu, kterého jsem chtěl ve všem překonat. Fotbal mě od začátku chytil a byla to pro mě jasná volba,“ rozpovídal se o svých začátcích.

Mezi jeho největší zkušenosti patří zápasy v mládežnické Lize mistrů, kterou si zahrál s Příbramí. „Vzpomínám na to hrozně rád. Když třeba na zápas s Benfikou přišly skoro čtyři tisíce lidí a všichni nám fandili, tak to bylo fakt skvělé. Mám na to jen dobré vzpomínky,“ řekl.

Během náročných tréninků se snaží sledovat ostatní zkušené střední záložníky. „Jsou nejlepší hráči v lize, takže na ně koukám, jak se staví k balonu a vybírají si prostor. Je zajímavé sledovat, jak myslí dopředu na to, aby situaci vyřešili správně,“ vypozoroval Michal Hlavatý, který hodlá udělat vše pro to, aby se v nejbližší budoucnosti usadil v ligovém áčku.

Fotogalerie