Viktoria Plzeň má za sebou další fantastickou jízdu Evropskou ligou. Vyhrála základní skupinu a dostala se do osmifinále. Ve druhém díle mapující cestu prestižní soutěží si připomeneme jarní vyřazovací fázi, která opět skončila před branami čtvrtfinále. Rozhodně však s hlavami nahoře. Součástí článku jsou také video sestřihy z každého zápasu, pro jejichž zhlédnutí je potřeba se bezplatně registrovat na webu uefa.com, například i pomocí Facebooku.

FK Partizan – FC Viktoria Plzeň 1:1


Po zimní přípravě hned náročné mistrovské utkání. Viktoria se představila na horké půdě v Bělehradu proti místnímu Partizanu, známému především díky horkokrevným fanouškům. Po bezbrankové první půli sice otevřel skóre duelu obávaný Leandre Tawamba z Partizanu, nicméně v 81. minutě vstřelil důležitou vyrovnávací branku čerstvý otec Radim Řezník. Plzeňští si tak ze Srbska odvezli remízu 1:1.

Branky: 58. Tawamba – 81. Řezník.


FC Viktoria Plzeň – FK Partizan 2:0


Do odvety vstoupily oba celky opatrně. Na gól se čekalo přes hodinu hry, dočkali jsme se až v průběhu 67. minuty, kdy Hejda poslal míč na Michaela Krmenčíka, který si poradil na výbornou a uklidil ho na zadní tyč. Partizan postupem času více a více otevíral zadní vrátka, čehož viktoriáni v závěru dokonale využili gólem na 2:0 v podání Aleše Čermáka po pasu Milana Petržely. V Doosan Areně se tak slavil postup mezi elitní šestnáctku!

Branky: 67. Krmenčík, 90+4. Čermák.


Sporting CP – FC Viktoria Plzeň 2:0


Na půdě věhlasného lisabonského celku, kde v této sezoně dokázala vyhrát pouze Barcelona, zahájili Plzeňští boj o čtvrtfinále. Domácí celek však zásluhou dvou gólů Fredyho Montera zvítězil 2:0. Jedinému českému zástupci v jarní fázi evropských pohárů nepomohly ani závěrečné příležitosti ke skórování kontaktní branky. Po prvním duelu měl tak daleko lepší pozici Sporting CP.

Branky: 45+1. Montero, 49. Montero.


FC Viktoria Plzeň – Sporting CP 2:1pr.


Na tenhle duel jen tak nezapomeneme! Viktoriáni si přáli skórovat brzy a dostat soupeře pod tlak, což vyšlo na výbornou, když centr Jana Kovaříka našel přesně Marka Bakoše. Obrovská euforie pak proběhla v 65. minutě, Marek Bakoš po přihrávce Milana Havla dal totiž na 2:0 a srovnal skóre dvojduelu! Celý stadion byl na nohou a povzbuzoval svěřence Pavla Vrby v boji o zázrak. Neskutečný moment přišel v nastavení druhého poločasu, kdy Sporting zahrával penaltu. Obávaného kanonýra Base Dosta ale vychytal Aleš Hruška a následná dorážka Bruna Fernandese šla nad branku, následovalo tedy prodloužení a spousta fanoušků nemohla uvěřit vlastním očím.

V prodloužení padla jediná branka, tu bohužel vstřelil hostující Battaglia. Po dechberoucím utkání tak slavili hosté, ale plzeňské publikum odměnilo své oblíbence za výkon ovacemi ve stoje. A naprosto zaslouženými. Viktoria totiž napsala další krásný evropský příběh.

Branky: 6. Bakoš, 65. Bakoš – 105+2. Battaglia.