Viktoria Plzeň má za sebou další fantastickou jízdu Evropskou ligou. Vyhrála základní skupinu a dostala se do osmifinále. Pojďme si v prvním díle připomenout hlavní část postupové cesty, která po vyřazení Larnaky v play off vedla vítězstvím v základní skupině G. Součástí článku jsou také video sestřihy z každého zápasu, pro jejichž zhlédnutí je potřeba se bezplatně registrovat na webu uefa.com, například i pomocí Facebooku.

FCSB – FC Viktoria Plzeň 3:0


V úvodním utkání zavítala Plzeň do již dobře známé Arena Națională v Bukurešti. V rumunské metropoli se již představila během třetího předkola Ligy mistrů, kdy byl ve dvojzápase úspěšnější soupeř. I tentokráte si bývalá Steaua došla pro vítězství. Po dvou gólech Budesca a jednoho příspěvku Alibeca zvítězila 3:0 a zůstala plzeňskou noční můrou.

Branky: 21. Budescu (pen.), 44. Budescu, 73. Alibec.


FC Viktoria Plzeň – Hapoel Beer-Sheva 3:1


První domácí utkání sehráli viktoriáni s Beer-Shevou. Napínavé utkání otevřelo svůj gólový účet ve 29. minutě, postaral se o to Milan Petržela. Hosté sice zásluhou Nwakaemeho dokázali vyrovnat na 1:1, vzápětí ale po přihrávce Ivanschitze využil svou šanci Jan Kopic a bylo to 2:1. Definitivní tečku za zápasem udělal po pár minutách na hřišti brankou na 3:1 Marek Bakoš.

Branky: 29. Petržela, 75. Kopic, 89. Bakoš – 69. Nwakaeme.


FC Lugano – FC Viktoria Plzeň 3:2


Třetí zápas čekal Plzeň ve švýcarském Luzernu, kde mělo Lugano svůj evropský azyl. Po bezbrankovém prvním poločase se strhla velká přestřelka. Lugano se díky brankám Bottaniho a Carlinhose Juniora ujalo vedení 2:0, načež snížil Michael Krmenčík. Svěřenci Pavla Vrby zvyšovali svůj útočný tlak, v důsledku čehož ale bohužel inkasovali třetí, vítězný gól. V závěru už jen upravil na rozdíl jediného gólu Marek Bakoš.

Branky: 63. Bottani, 69. Carlinhos Junior, 88. Gerndt – 75. Krmenčík, 90. Bakoš.


FC Viktoria Plzeň – FC Lugano 4:1


Doma Západočeši vrátili Luganu vše i s úroky! Hned ve čtvrté minutě se prosadil Michael Krmenčík. Po čtvrthodině hry sice vyrovnal Mariani, krátce poté už ale domácí zásluhou další branky Krmenčíka vedli 2:1. Důležitý gól přišel v závěru prvního poločasu, hlavičkou dával na 3:1 TomᚠHořava. Také vstup do druhého dějství vyšel Viktorii skvěle, po patičce Krmenčíka skóroval Aleš Čermák a konečný výsledek se zastavil na skóre 4:1!

Branky: 4. Krmenčík, 19. Krmenčík, 45. Hořava, 56. Čermák – 15. Mariani.


FC Viktoria Plzeň – FCSB 2:0


Čtvrtý pokus porazit FCSB. Plzeň tak do pátého zápasu základní skupiny šla s velkou motivací, navíc si za podmínky prohry Beer-Shevy mohla zajistit účast v jarní vyřazovací fázi. Na první branku duelu Viktorie s Bukureští se čekalo do 49. minuty. Po přesném centru Hrošovského ji vstřelil Milan Petržela. Výhru domácí tým potvrdil během 76. minuty – Kopicův pokus sice skvěle vyrazil Vlad, míč se ale dostal k Hořavovi, jehož ránu stihl ještě Jan Kopic tečovat mimo dosah rumunského gólmana a bylo to 2:0. Lugano navíc dokázalo porazit Beer-Shevu, díky čemuž Plzeň měla již jistý postup do vyřazovací fáze.

Branky: 49. Petržela, 76. Kopic.


Hapoel Beer-Sheva – FC Viktoria Plzeň 0:2


Při výletě do mystického města myslela Plzeň na první místo ve skupině. Opět k tomu potřebovala zvítězit a zároveň doufat, že FCSB nezdolá Lugano. A i tentokráte vše vyšlo na jedničku! Plzeňští hráči v zelenožlutých dresech uspěli na hřišti Hapoelu 2:0, o góly se postarali stoper LukᚠHejda ve 28. minutě a záložník TomᚠHořava v 83. minutě. Zároveň Lugano dokázalo překvapit a v Bukurešti vyhrálo 2:1, což tým Pavla Vrby posunulo na první místo.

Branky: 28. Hejda, 83. Hořava.


Kompletní souhrn skupiny G


Pořadí:
1. Viktoria Plzeň 12 bodů, skóre 13:8
2. FCSB 10 bodů, skóre 9:7
3. Lugano   9 bodů, skóre 9:11
4. Beer-Sheva   4 body, skóre 5:10

Viktoriáni tak po loňském a předloňském třetím místu dokázali skupinu podruhé ve své historii vyhrát a postoupili do vyřazovací fáze. Vyhráli všechny své domácí zápasy a přidali i jedno venkovní vítězství. Ve skupině nastříleli nejvíce branek ze všech soupeřů, pouze pět týmů v Evropské lize vstřelilo ve skupinové fázi více gólů (Arsenal, Real Sociedad, Zenit Petrohrad, Atalanta a Dynamo Kyjev).

Navíc se, co se počtu vstřelených branek týče, jednalo o nový klubový rekord v Evropské lize. Šest gólů padlo během posledních 15 minut, v tom byla Viktoria ze všech celků nejlepší. Ve skupinové fázi měla nejlepší přesnost střelby (58,7 %), lépe už na tom byl jen srbský Partizan, s nímž se Plzeň utkala v prvním kole vyřazovací fáze.

Hráči Viktorie Marek Bakoš (34 let a 187 dní) a Milan Petržela (34 let a 157 dní) byli dvěma ze čtyř nejstarších střelců v základní skupině.