Na závěr turnaje to nejlepší. Viktoriáni v kategorii U19 slaví 3. místo na domácím Memoriálu Stanislava Štrunce poté, co zvítězili 4:3 po penaltách nad West Bromwich Albion. Přitom ještě deset minut před koncem prohrávali o dvě branky. Celý turnaj ovládl Glasgow Rangers.

Mladí Západočeši měli povedený vstup do zápasu. V úvodních minutách si vypracovali vyložené šance Uzel nebo Selnar, ale gólman hostí při obou fantasticky zasáhl. „První poločas byl z naší strany určitě lepší. Myslím si, že jsme se dostávali do hodně příležitostí a naše vedení mohlo být vyšší,“ byl spokojen trenér Jiří Žilák.

Dorostenci po první půli vedli díky gólu Selnara, ale WBA dokázalo během druhé čtyřicetiminutovky úplně otočit stav zápasu. Po gólech Azaze, O’Sullivana a Souleho se najednou hrálo za stavu 1:3. „Ve druhém poločase West Brom převzal iniciativu,“ věděl Žilák.

Viktoriáni ale předvedli famózní koncovku, kterou začal gólem Adam Vrba na sklonku poslední desetiminutovky. Tři minuty před koncem vyrovnal Pavel Šulc, jenž si v létě zatrénoval i s A týmem. „Byly to pro mě strašně cenné zkušenosti. Všechno je tam rychlejší, kvalita hráčů větší a celkově je mužský fotbal úplně jiný,“ prozradil hráč s číslem deset.

V penaltovém rozstřelu hosté z Anglie nedali hned tři ze čtyř „jedenáctek“, červenomodří byli úspěšní ve všech a nakonec se radovali z konečného třetího místa. „Zápasy s Legií a dnes s WBA jsme odehráli s lepší kvalitou a třetí místo tomu asi odpovídá,“ přemýšlel Žilák.

Kouč si po zápase pochvaloval kvalitu celého turnaje. „Byla to vynikající konfrontace se všemi zúčastněnými. Myslím si, že hlavně první utkání s Rangers nám v mnoha směrech může sloužit jako inspirace do další práce. Jak do zápasů, tak do tréninkového procesu jsme si z tohohle souboje mohli vzít hodně,“ těšilo Žiláka.

Skotští Rangers také nakonec celý turnaj ovládli, když ve finále naprosto jednoznačně zvítězili nad Žilinou 4:0. Páté místo na Memoriálu obsadila Hertha Berlín, která stejným výsledkem odsoudila Legiu Varšava na poslední místo.

Konfrontaci šesti týmů si chválil i trenér Rangers Graeme Murty. „Už jsem na tomto turnaji byl s Norwichem, ještě když jsem je trénoval a líbilo se mi tady. Když byla šance znovu přijet, neváhal jsem. Pro kluky je skvělá zkušenost hrát v jiné zemi s jinou kulturou,“ tvrdil po finále.

Třiačtyřicetiletý kouč si také dovolil pozvat viktoriány do Skotska. „Samozřejmě jste kdykoli zváni vy i všichni v klubu na Ibrox Stadium (domácí svatostánek Glasgow) a zjistit, jak pracujeme my. Přijeďte třeba na zápas Rangers s Celticem, protože to je něco, co stojí za to vidět,“ nabádal Murty.

Na úplný konec dne si mikrofon vyžádal kapitán vítězného mužstva Cameron Palmer. „Moc vám děkujeme za organizaci tohoto turnaje, fanouškům za podporu a za to, jak jste se tady o nás celý víkend starali,“ řekl závěrem záložník Rangers za velkého potlesku přítomných.

O 5. místo
Hertha Berlín – Legia Varšava 4:0
Góly: Ngankam (2), Werdhmüller (2)

O 3. místo
FC Viktoria Plzeň – West Bromwich Albion 3:3, 3:1 pen.
Góly: Selnar, Vrba, Šulc – Azaz, O’Sullivan, Soule

Finále
Glasgow Rangers – MŠK Žilina 4:0
Góly: Atakayi (2), Houston, Dallas

Konečné pořadí
1. Glasgow Rangers
2. MŠK Žilina
3. FC Viktoria Plzeň
4. West Bromwich Albion
5. Hertha Berlín
6. Legia Varšava

Nejlepší brankář turnaje: Kieran Wright (Rangers)
Nejlepší hráč turnaje: TomᚠNemčík (Žilina)

Fotogalerie