FC Slovan Liberec patří ke čtveřici klubů, jenž mají v české nejvyšší soutěži odehrán plný počet sezon a účinkuje v ní přesně od jejího vzniku – letošní ročník je tedy již 22. v řadě. Během této doby kromě 2. místa, které ještě nikdy neobsadil, už prostřídal všechny pozice od 1. do 9. příčky. Nejčastěji končil 4. – celkem 5x, shodně 3x se pak umístil 1., 6. a 9. V roce 1993 nechyběl mezi šesticí postupujících do 1. ligy a jako jediný z nich dosud nesestoupil. V konečné druholigové tabulce obsadil 5. místo o bod za trojicí Drnovice, Plzeň a Cheb. Z dalších celků, jenž tehdy postoupily, působí v současnosti v 1. lize již jen Viktoria Plzeň (Žižkov a Zlín se po několika postupech a sestupech nyní opět nacházejí o soutěž níž).

Svůj premiérový mistrovský titul získali Severočeši v sezoně 2001/2002. Po 13. kole na vedoucí Spartu ztráceli z 5. místa již 10 bodů, avšak tou dobou už běžela jejich osmnáctizápasová série bez porážky (dodnes klubový rekord), kdy 16x zvítězili a 2x hráli bez branek (v Ostravě a Olomouci). Po 24. kole tak po výhře na hřišti krachujících Drnovic 3:1 předstihli právě Pražany, jimž jarní část naopak příliš nevyšla. I přesto o prvenství ještě málem přišli, nebo ze závěrečných tří utkání vytěžili pouhý bod za remízu 3:3 s Brnem (navíc museli dotahovat dvougólovou ztrátu!). Po odpadnutí Sparty zůstala totiž ve hře ještě Viktoria Žižkov, která se již od 4. kola pohybovala v tabulce jen mezi 1. – 3. příčkou. Po selhání ve 30. dějství – 1:2 na Bohemians – už jim nezbývalo než spoléhat pouze na prohru Žižkova na Slavii, což se nakonec opravdu stalo – krátce před koncem rozhodl jediným gólem Pavel Kuka. Tento ročník, v historii české nejvyšší soutěže celkově 9. (bez účasti Viktorie Plzeň), byl vůbec 1., kdy mistra určilo až poslední kolo (!).

Poněkud jinak se vyvíjela další liberecká mistrovská sezona 2005/2006 – Severočeši vedli ligu nepřetržitě celých 30 kol, od začátku až do konce. Totéž se podařilo už jen Spartě hned v premiérovém ročníku 1993/1994. O svém prvenství rozhodli již 2 kola před závěrem po remíze 1:1 s nováčkem z Mostu a stačilo jim k tomu pouze 59 bodů, což je vůbec nejméně od roku 1994, v němž byl zaveden tříbodový systém. 2. a 3. tým tabulky – Mladá Boleslav a Slavia – zůstaly o 5 bodů zpět.

Daleko dramatičtěji probíhala sezona 2011/2012, na jejímž konci se na severu Čech slavil v pořadí 3. titul. Po deseti letech se znovu opakovalo selhání Sparty, jenž měla po 9. kole samé výhry a na 4. Liberec (Plzeň byla 5. jen o gól ve skóre) dvanáctibodový náskok. Zlom nastal hned v následujícím dějství, kdy Slovan zvítězil právě na Letné hladce 3:0 a postupně začal ztrátu stahovat. Do čela ligové tabulky se poprvé vyhoupl po 23. kole, v němž uspěl 2:1 na Dukle, vzápětí po prohře 1:3 v odvetě se Spartou vedení sice ztratil, aby se poté po vítězství 3:1 v Ostravě na 1. místo opět vrátil. Situace se nakonec vyvinula tak, že před závěrečným kolem se do hry o titul místo Sparty dostala Plzeň a rozhodující zápas ji čekal právě na půdě vedoucího Liberce. Viktorii by však obhajobu prvenství z předchozího ročníku zajistila jedině výhra. Přestože k ní měla blíže než soupeř, nedokázala proměnit žádnou z několika vyložených brankových příležitostí, a tak se po bezgólovém výsledku radovali domácí.

Bilance vzájemných utkání je z plzeňského pohledu nepříznivá a navíc navlas shodná jako se Slavií před středeční dohrávkou (35-8-11-16). Viktorii se dlouhodobě nedařilo především v domácím prostředí, kde čekala na výhru bezmála 13 let, když neuspěla 9x po sobě (4 remízy a 5 porážek). Až loni v březnu se jí toto prokletí konečně podařilo zlomit a stálo to za to, nebo Severočechy rozstřílela 6:0 (!). Také v Liberci zažila v minulosti černou sérii – v letech 1996–2007 tam prohrála všech 9 zápasů v řadě. Od té doby sice na jeho půdě 7x za sebou bodovala, avšak většinu ze čtyř nerozhodných utkání lze spíše považovat za její ztrátu. Do historie se zapsal rovněž 1. říjen 1995 – ani ne tak kvůli vítězství 2:0, ale zejména proto, že to bylo definitivně naposledy, kdy se hrálo na stadionu v Luční ulici…

V historii české nejvyšší soutěže Slovan Liberec dosud sehrál 650 zápasů s bilancí 285 vítězství, 186 nerozhodných výsledků a 179 porážek. Ze současných prvoligových klubů nejčastěji vyhrává nad Jabloncem (22x), remizuje s Ostravou (14x) a prohrává se Spartou (23x). Nejvýraznější výhru zaznamenal v podzimní části této sezony, kdy zdolal ostravský Baník 6:0 a po necelých dvaceti letech tak o gól překonal rekord z Benešova, kde v říjnu 1994 uspěl 5:0. Nejt잚í prohry utrpěl v dubnu 1995 na pražské Letné – 1:7 a koncem loňského března také v plzeňských Štruncových sadech – 0:6. V tomto ročníku se však severočeský celek nečekaně pohybuje až u dna tabulky, po 20. kole už ji dokonce uzavírá. Zatím dokázal zvítězit jen ve dvou utkáních (nejméně z celé ligy), zato hned 10x remizoval (to je naopak nejvíce).