Ke konfrontaci českého a amerického fotbalu nedochází příliš často, a tak závěrečený přípravný duel před startem jarní části sezony bude pro viktoriány zajímavou zkouškou. V Marbelle se v pátek od 15 hodin utkají s týmem New England Revolution.

Zápas se odehraje na stadionu Marbella Football Center, který je vzdálen zhruba 20 minut jízdy autem od hotelu, kde viktoriáni bydlí. Již při minulých soustředěních zde párkrát Viktoria hrála. Utkání tentokráte v přímém přenosu vysíláno nebude, k informacím z průběhu zápasu tak doporučujeme sledovat nᚠtwitterový účet.

Tým New England Revolution je účastník americké Major League Soccer pocházející z oblasti mezi New Yorkem a Kanadou, konkrétně z okolí Bostonu, největšího státu Nové Anglie. Jedná se o jeden z deseti týmů, který hraje MLS již od jejího samotného počátkuv roce 1996. Název Revolution (česky revoluce) odkazuje na velký vliv regionu Nové Anglie na Americkou revoluci v letech 1775 až 1783.

„Revs“, jak se týmu zkráceně dle názvu přezdívá, hrají své domácí zápasy na Gillette Stadium ve městě Foxborough v Massachusetts, který se nachází 34 kilometrů od Bostonu a má na fotbalové zápasy kapacitu 20 tisíc diváků (která lze ovšem navyšovat), na americký fotbal pak přes 65 tisíc. Kromě několika zajímavých fotbalových zápasů například v rámci čtvrtfinále MS žen v roce 2003 nebo turnaje Copa América v roce 2016 se zde uskutečnily i desítky koncertů světoznámých zpěváků a skupin.

Americký tým založený v roce 1994 vyhrál svou první významnou trofej v roce 2007, kdy získal U.S. Open Cup. O rok později vyhrál Severoamerickou SuperLigu, ve které proti sobě bojují čtyři nejlepší americké a čtyři nejlepší mexické týmy. Revolution hráli pětkrát ve finále MLS (2002, 2005, 2006, 2007 a 2014), v roce 2005 dokonce skončili druzí v základní části, ale ani jednou se jim nepodařilo vyhrát.

V sezoně 2018 skončila New England na osmém místě Východní konference a nepostoupila do play off. Ve 34 zápasech získala 41 bodů a skóre 49:55. Od roku 2017 vede tým jako trenér bývalý gólman Brad Friedel. Rodák z Lakewoodu v Ohiu hrál ve své kariéře za několik týmů, nejdelší angažmá měl ovšem v Blackburnu (2000-2008). Mimoto působil také v Brøndby, Galatasarayi, Columbusu, Liverpoolu, Aston Ville a Tottenhamu. Za americký národní tým odchytal 82 zápasů. Ve své kariéře vstřelil i jeden gól.

Kromě amerických a kanadských hráčů v týmu působí například kolumbijské duo Juan Fernando Caicedo a Luis Caicedo, Brazilec Nicolas Firmino, Uruguayec Diego Fagúndez, člen širšího reprezentačního kádru Slovinska Antonio Mlinar, rodák z Japonska a reprezentant Haiti Zachary Herivaux, čerstvý nováček Carles Gil ze Španělska, francouzský středopolař Wilfried Zahibo či Švéd Gabriel Somi.

Revs jsou ve Španělsku od 26. ledna a trénují přímo v Marbelle. První přátelské utkání si dopřejí dnes od 11 hodin s čínským celkem Šanghaj Šen-chua, posléze se utkají s Viktorií Plzeň a v plánu mají i další zápasy, například 3. února proti ruskému Krasnodaru.