Hlavní trenér dorosteneckého týmu U19, který hraje UEFA Youth League, Jiří Žilák, bude od ledna trénovat český reprezentační tým do 20 let. Přebírá jej po ex-plzeňském kouči Karlovi Krejčím, který bude působit u kategorie U21.

Jiří Žilák byl trenérem dorosteneců či juniorů Viktorie Plzeň přes 10 let. S dorostem U19 se dvakrát účastnil prestižní mládežnické Ligy mistrů (UEFA Youth League), kde především letos podávají viktoriáni velmi slušné výkony a v posledním zápase s AS Řím svedou přímý boj o postup do vyřazovací fáze. Nyní je před ním v trenérské kariéře velká výzva – reprezentace do 20 let.

„Je to ocenění mé práce, této příležitosti si vážím. Od léta budou do této kategorie spadat i hráči ročníku 2000, které v tuto chvíli vedu a dobře je znám. Mým hlavním úkolem bude připravovat hráče pro přechod do týmu U21. Těším se na hezké zápasy, již v březnu budeme hrát v Itálii a doma s Nizozemskem,“ řekl trenér Jiří Žilák.

V klubu ale nadále zůstane jako šéftrenér dorosteneckých kategorií. „S Viktorkou jsem spojil svůj veškerý fotbalový život a ani tentokráte klub úplně neopouštím. Nyní se však plně soustředím na zbývající zápasy, čeká nás důležité utkání na Spartě a poté doma s Římem,“ dodal Žilák.

Předseda FAČR Martin Malík se ke jmenování Žiláka do funkce trenéra reprezentačního týmu U20 vyjádřil následovně: „Jiří Žilák při práci s mládeží dlouhodobě vykazuje velmi dobré výsledky, proto padla volba trenéra na něj. Přejeme si, aby své znalosti a zkušenosti z klubové scény zúročil také na reprezentační úrovni.“