Sezona 2017/18 je úspěšně za námi. Viktoria dovedla ligový ročník do vytouženého konce, když vybojovala svůj pátý mistrovský titul v klubové historii. Konečná tabulka ale zdaleka nebyla jedinou statistikou, kterou Plzeň ovládla. Kde všude Západočeši dominovali?

Tabulka
Fotbalisté ze Štruncových sadů zakončili sezonu po 30. kole v čele ligy se ziskem 66 bodů. Čerstvému mistrovi se v právě skončeném ročníku dařilo zejména ve venkovních zápasech, kde získal rovnou polovinu svých bodů (33). To Plzeň řadí suverénně na vrchol před druhou Slavii (25).
Jen pro zajímavost, v ostatních mistrovských sezonách získala Viktoria postupně 70, 65, 72 a 71 bodů.

Góly
Viktoriáni vsítili ve třiceti kolech 55 branek, což je nejvíce ze všech týmů HET ligy. Mimo jiné zaznamenali Krmenčík a spol. nejlepší průměr gólů na zápas (1,83). Červenomodrým se dařilo hlavně v prvních poločasech, ve kterých vstřelili hned 33 branek. Druhý Jablonec se Spartou zaostávali o šest tref (27).

Přihrávky
Žádný jiný celek v lize neměl lepší úspěšnost přihrávek než hráči Viktorie (81,94 %). Fotbalisté ze západočeské metropole si za celou sezonu nahráli do gólové šance 302x. V tomto ohledu Plzeňští také neměli konkurenci.

Výhry
Za uplynulý ročník si viktoriáni připsali na své konto 20 výher, nikdo jiný jich nemá víc (druhá Slavia se z vítězství radovala 17x). Trenér Pavel Vrba se dočkal již svého třetího titulu, čímž se v rámci samostatné české ligy na čele vyrovnal Jozefu Chovancovi a Jaroslavu Šilhavému.

Nejlepší střelec
Vůbec poprvé v historii samostatné nejvyšší české soutěže vyhrál hráč Viktorie Plzeň tabulku střelců, Michael Krmečník se svými 16 zásahy jasně kraloval. O pět tref zpátky se zdrželi Stanislav Tecl a Milan Škoda ze Slavie společně s Jakubem Plškem z Olomouce (všichni 11 branek). Plzeňský snajpr navíc vstřelil nejvíce gólů v lize v prvních poločasech (12).

Nejlepší nahrávač
Také nejvíce asistencí zaregistroval viktorián, Jan Kopic přihrál na gól celkem 11x s nejlepším průměrem 0,38 asistence na zápas. Protihráče Lukáše Masopusta a Michala Trávníka z Jablonce a i slávistu Josefa Hušbauera předčil o čtyři gólové nahrávky (všichni 7). Sedmadvacetiletému záložníkovi se navíc podařilo asistovat ve třech po sobě jdoucích duelech. S trojicí LukᚠMasopust, Jakub Petr (Slovácko) a Josef Šural (Sparta) vytvořil Kopic nejdelší sérii sezony.

Body (góly plus asistence)
K šestnácti zásahům přidal Michael Krmenčík ještě šest asistencí a to mu stačilo k prvenství v této anketě. Druhé místo obsadil Jan Kopic se sedmnácti body (6 gólů, 11 asistencí). První zmiňovaný měl za celou sezonu i nejlepší průměr bodů na zápas (0,9).

Úspěšnost v obranných soubojích
Stálice zadních řad a zkušený stoper Viktorie Roman Hubník měl v sezoně 2017/18 v průměru nejvyšší úspěšnost v obranných soubojích (77,83 %). Uroš Radakovič z Olomouce ztrácel na druhém místě více než tři procenta (74,17 %).

Nejpoctivější hráč
Další anketa, další ocenění pro borce z Plzně. Jan Kopic byl nejaktivnějším sprinterem v nedávno ukončeném ročníku. Jako jediný v lize navíc překonal šestikilometrovou hranici ve sprintu (6142 metrů). Před Jakubem Podaným z Dukly Praha si vytvořil náskok téměř dvou set metrů (5973). 

Chance index
Chance index ukazuje, kteří fotbalisté vytvářejí pro své spoluhráče nejvíc šancí a příležitostí ke vstřelení gólu (není důležité, jestli akce skončí brankou). Viktoriáni za celou sezonu nasbírali 2028 bodů, což bylo o 218 více než druhá Slavia (1810).

InStat Index
Tato statistika sleduje celkový přínos hráčů pro tým v zápasech a na základě toho je boduje. Hned čtyři fotbalisté Viktorky se umístili v TOP 5. Největší přínos měl v sezoně 2017/18 podle celkového hodnocení Jan Kopic (275 bodů), hned za ním skončil Michael Krmenčík (271). Na čtvrtém a pátém místě skončili Roman Hubník (266) a Patrik Hrošovský (265).