Záložník Milan Petržela opouští po dlouhých letech Viktorii Plzeň. Od nadcházející sezony bude působit ve FORTUNA:LIZE v týmu Slovácka, kterému se upsal jako volný hráč na dva roky. Pojďme se nyní podívat na kariéru rychlonohého křídelníka na západě Čech, která trvala více než jednu dekádu…

Petržela přišel do Plzně ze Sparty v lednu 2008 nejprve na půlroční hostování, to se však v létě díky skvělým výkonům proměnilo v přestup. Kromě pauzy v podobě ročního angažmá v německém Augsburgu působil v západočeském celku až do dnešního dne. A i s přispěním mrštného fotbalisty Viktoria začala psát novodobou památnou historii.

Prvního velkého úspěchu v Plzni se dočkal po dvou letech. Dnes již 36letý Petržela vyhrál s týmem v roce 2010 Český pohár, kdy dokonce při finálovém vítězství 2:1 nad Jabloncem vsítil úvodní branku. V sezoně 2010/11 přišlo další veselí, šikovný záložník sedmi góly v 26 zápasech pomohl Viktorii k historicky prvnímu mistrovskému titulu.

V následujícím ročníku dopomohl červenomodrým projít přes tři předkola k premiérové účasti do základní skupiny Ligy mistrů. Dvojzápasy s BATE Borisov, AC Milán a Barcelonou odehrál Petržela všechny v základní sestavě a měl tak velký podíl na postupu Plzeňanů ze třetího místa do vyřazovací části Evropské ligy, kam klub nakoukl také poprvé.

Roku 2012 přišla zmiňovaná krátká pauza plzeňského angažmá. Ve formě hrající Petržela tehdy odešel do německého Augsburgu, kde ale po jedné sezoně rozvázal smlouvu a vrátil se zpět do Plzně. Na západě Čech si ihned vybojoval místo v základní sestavě a svojí hlavní zbraní, tedy rychlostí, provětrával soupeře jak v nejvyšší české soutěži, tak opět v Lize mistrů i Evropské lize.

Celkem v plzeňském dresu odehrál Milan Petržela 372 zápasů, ve kterých vstřelil 50 branek. S Viktorkou vyhrál čtyři mistrovské tituly, jednou Český pohár a dvakrát Český Superpohár. Třikrát se podílel na účasti v základní skupině UEFA Champions League a připsal si také několik startů v Evropské lize.

„Milanovi bych chtěl srdečně poděkovat za ty dlouhé roky, které ve Viktorce odehrál. Bezpochyby měl velký podíl na úspěšné éře Viktorie, kterou jsme společně v posledních letech napsali. Vždy se v našem dresu rval o úspěch, byl a navždy zůstane jednou z důležitých postav viktoriánské rodiny,“ řekl na konto hbitého záložníka generální manažer klubu Adolf Šádek. „Roky ale nelze zastavit, a tak před Milanem nyní stojí další životní etapa. Já mu přeji jak hodně štěstí v novém angažmá na Slovácku, tak hlavně pevné zdraví a spokojenosti v životě osobním. U nás v Plzni ho vždy budeme vítat s otevřenou náručí," dodal. 

Milane, děkujeme za vše. Jsi navždy jedním z nás!

Fotogalerie