Plzeňská Viktoria měla ve své bohaté historii celou řadu vynikajících brankářů, František Čaloun byl ale jenom jeden. Narodil se 12. května 1938, s fotbalem začínal v Tatranu Sušice, kde vydržel až do nástupu na vojnu, kterou absolvoval v tachovské Dukle. Už tam na sebe upozorňoval velkým brankářským umem. Vynikal mrštností, elegancí, efektními zákroky a skvělou brankářskou technikou. Pokud stál mezi třemi tyčemi, tak těžko dostával góly. Na brankové čáře byl totiž vynikající.

Proto si ho v roce 1959 vyhlédl tehdejší druholigový Spartak Plzeň, který usiloval o postup do nejvyšší soutěže. Nová posila musela nejdřív o místo v sestavě zabojovat s výborným Janem Benediktem, ale už v dalším druholigovém ročníku stál František Čaloun v brance jako jednička. Měl také v roce 1961 velký podíl na postupu Spartaku do první ligy, kam se plzeňský klub vrátil po devíti dlouhých letech. Byl oporou, dokázal vychytat skvělé střelce, dařilo se mu hlavně na Slovensku, v Bratislavě chytil třeba penaltu Jiřímu Tichému z RH nebo Jánu Popluhárovi ze Slovanu.

Spartak ale po dvou sezónách z první ligy sestoupil a plzeňský brankář byl oporou i ve druhé lize. Když se v roce 1967 už Škoda Plzeň mezi československou fotbalovou elitu vrátila, nestál v brance nikdo jiný než František Čaloun. Opět vychytal pro svůj klub řadu utkání, patřil k trvalým oporám týmu s okřídleným šípem na prsou. Přesto Škodovka po roce opět spadla. Svého času o něm uvažovali i stavitelé reprezentačního mužstva. V té době však u nás bylo hodně výborných brankářů. Jen namátkou: Viliam Schrojf, Pavel Kouba, František Schmucker, Anton Švajlen a třeba i později plzeňský František Hlavatý, který ho někdy v brance vystřídal.

Fanoušci měli Františka Čalouna hodně rádi, do hry totiž vkládal i pověstné komické kousky, které naopak vadily trenérům. Přestože měl problémy se svým zlobivým ramenním kloubem, chytal v plzeňském dresu devět let. Tři prvoligové sezóny a šest druholigových. Jeho slabší chvilky na brankové čáře by se daly snadno spočítat, bylo jich hodně málo, těch výborných, kdy spoluhráče podržel, však bylo nespočítaně. A to měl proti sobě takové ostrostřelce, jakým byl třeba Rudolf Kučera z Dukly, Václav Mašek ze Sparty, Adolf Scherer s RH Bratislava, Miroslav Wiecek z Baníku Ostrava nebo Laco Pavlovič z Prešova. Navíc se tehdy hrál útočný fotbal, hodně se střílelo z každé pozice, až na výjimky se příliš nebetonovalo, a o to měli gólmani těžší život.

Výborný fotbalista, znamenitý sportovec a také pozitivně laděný člověk František Čaloun se v sobotu 12. května dožívá 80 let. Ač na ně vůbec nevypadá, je tomu tak. Nakonec to mohou posudit pravidelní návštěvníci na utkáních Viktorie, kde nechybí ani dnešní jubilant, raduje se z úspěchů svého klubu, a kde také bude přijímat gratulace. Blahopřejeme i my.