Už jen několik hodin dělí Viktorii Plzeň od jednoho z nejdůležitějších utkání v úvodu sezóny 2017/2018. Ve středu 2. srpna se Západočeši utkají v rámci třetího předkola Champions League s týmem FCSB.


Pokud Viktoria zvládne přes FCSB postoupit, zajistí si podzim v evropských pohárech. „Nervózní ještě nejsem, možná zítra se nervozita trochu dostaví. Ale čeká nás další ze zápasů, na které jsme zvyklí. Pro mě to bude podobné jako před každým jiným utkáním,“ říká před utkáním Patrik Hrošovský. „Cítíme se dobře, doma jsme v lize vyhráli, z Bukurešti přivezli remízu. Důležité ale je, co bude zítra, protože rozhodně chceme postoupit,“ dodává.

V podobné pozici byli viktoriáni i v sezóně 2015/2016, kdy si ve třetím předkole Ligy mistrů ze hřiště Maccabi Tel-Aviv přivezli dokonce vítězství 2:1. Domácí odvetu ale nezvládli. „Tato zkušenost nám může pomoci, ale určitě to bude jiné, než proti Maccabi. Teď budeme chtít výsledek z prvního zápasu potvrdit doma. FCSB je nebezpečný tým s kvalitními ofenzivními hráči, musíme si dávat pozor na jejich náběhy za obranu, což je asi jejich největší síla,“ uvědomuje si Hrošovský.

Před samotným utkáním vyslala Viktoria do světa jasný vzkaz, ve kterém odmítá jakékoliv projevy rasismu. Kvůli rok starému prohřešku měl plzeňský klub zavřenou část hlediště. „Vzpomínám si na ten zápas, měli jsme zavřenou tribunu za bránou, kde normálně bývá kotel. Věřím, že toto téma nebude mít jakoukoliv spojitost se zítřejším zápasem,“ uzavírá plzeňský záložník.

Soupeře pečlivě sledoval trenér Pavel Vrba. „FCSB jsem viděl ve všech soutěžních zápasech. Oba týmy hrají obrovsky důležité utkání a pro všechny jeho účastníky bude naprosto výjimečné. V takovýchto zápasech také bývají předváděny výjimečné výkony. Věřím, že obě dvě mužstva budou hrát tak, jako v Bukurešti. Tedy více ofenzivně než defenzivně. Hrát na 0:0 je sebevražda,“ říká odhodlaně Vrba, který čeká oboustranně aktivní utkání. „Mužstvu FCSB je založeno na ofenzivním fotbalu, proto jsou silnější vpředu než vzadu. Je to systémem hry, myšlením i výběrem hráčů. Můžou mít ty nejlepší hráče z celého Rumunska. Ofenzivní styl vychází z jejich filozofie,“ popisuje soupeře.

O složení základní jedenáctky červeno-modrého týmu ještě není jasno. „Nějaké zdravotní problémy v mužstvu jsou, definitivně rozhodnuto o tom, kdo nastoupí, bude až zítra po rozcvičce. Sestava zřejmě nebude stejná jako s Duklou a dozajista nebude ani totožná s tou, která nastoupila v Bukurešti,“ poodhaluje plzeňský trenér.

Plzeňský tým bude spoléhat i na podporu naplněné Doosan Areny. „Vždycky tvrdím, že diváci jsou naším dvanáctým hráčem. Věřím, že zítra nám pomůžou postoupit,“ vyhlíží Vrba.

Fotogalerie