Viktoria Plzeň nezvládla zápas čtvrtého kola domácí nejvyšší soutěže, když prohrála s Fastavem Zlín 0:2. Trenér Roman Pivarník na pozápasové tiskové konferenci hodnotil výkon svých svěřenců, kteří doma ani na třetí pokus nezvítězili.

„V rychlém sledu zápasů jsme si včera večer ukazovali věci, jak Zlín hraje, a snažili jsme se na něj nachystat. Na situace, které nás dnes stály zápas, jsme upozorňovali, ale bohužel jsme si je nedokázali pohlídat. Zbytečně jsme inkasovali, protože jsme nebyli v obraně kompaktní. Ve druhém poločase jsme zvýšili úsilí, ale bohužel obdrželi jsme gól z brejku. Nebyl to naneštěstí ojedinělý brejk, protože hráči Zlína šli v průběhu utkání několikrát sami na bránu,“ rekapituluje zápas trenér Pivarník.

Plzeňané v začátku ročníku herně klopýtají. „Máme za sebou měsíc a v něm jsme odehráli osm zápasů. Někdo může říct, že v úvodu sezóny to hráči musí vydržet, ale uvědomme si, že šest hráčů se vrátilo z mistrovství Evropy a prakticky neměli přípravu. Po několika dnech rovnou skočili do ostrých zápasů. Máme problémy v organizaci hry, dlouhodobě se potýkáme s dostupováním hráčů, zmenšováním hřiště a momentálně hrajeme bez defenzivních záložníků, kteří si nedrží své posty. Takhle se hraje velmi těžko,“ analyzuje Pivarník. „Potřebujeme, aby se fotbalisti správně naštvali a začali jsme vystupovat jako tým a ne jako jednotlivci,“ dodává.

Zlín dnes přehrál Viktorii díky brejkovým únikům. Lze předpokládat, že podobným projevem se bude v Plzni prezentovat v odvetě play off Ligy mistrů bulharský Ludogorec Razgrad. „Brejkové situace je to to nejjednodušší, co ve fotbale existuje. Bráníte s deseti hráči, a když soupeř ztratí balón, běžíte dopředu. Musíme se s tímto vyrovnat, protože Razgrad je kvalitní s míčem a navíc rychlý do protiútoku. Pro nás by bylo jednoduché hrát v bloku, ale pokud chceme s výsledkem něco udělat, musíme hrát s určitým rizikem,“ vyhlíží blížící se odvetné utkání Champions League trenér Pivarník.

Plzeňský kouč připustil, že do týmu přibude minimálně jedna nová tvář. „Chceme posílit a také posílíme. Nechceme se ale unáhlit, nebo chceme hráče, kteří nám do týmu sednou. Do konce měsíce chceme určitý přestup dotáhnout,“ naznačuje Roman Pivarník.

Fotogalerie