Pavel Vrba byl poosmé za posledních devět let zvolen trenérem roku! V uplynulém kalendářním roce 2018 dovedl Viktorii po návratu k pátému titulu v historii klubu, čímž ji zároveň potřetí kvalifikoval do skupinové fáze Ligy mistrů. V ní vybojovali jeho svěřenci proti nejlepším celkům Evropy 7 bodů a ze třetího místa postoupili do jarní fáze Evropské ligy.

Pavel Vrba anketě Trenér roku při tradičním vyhlašování Fotbalisty roku už téměř dekádu dominuje. Od jeho prvního vítězství za rok 2010 totiž slavil prvenství někdo jiný jen jednou – Vítězslav Lavička za rok 2016. Přerovský rodák dosáhl na osmé vítězství za uplynulých devět let, čímž se osamostatnil na prvním místě v počtu triumfů před dalším ex-reprezentačním trenérem Karlem Brücknerem.

Viktoria sehrála pod Vrbovým vedením v roce 2018 celkem 45 soutěžních zápasů v domácí nejvyšší soutěži, MOL Cupu, Evropské lize a Lize mistrů. Z nich 24 vyhrála, 10 skončilo remízou a 11krát odešla poražena. Do sítě soupeřů nastříleli Plzeňané 69 branek, zatímco jich sami inkasovali 57.

Mezi nejvýraznější úspěchy uplynulého roku se řadí pochopitelně pátý mistrovský titul v historii klubu a postup ze základní skupiny Ligy mistrů ze třetího místa, kterého Viktoria dosáhla díky vítězstvím v Moskvě a doma nad Římem. Zároveň se jí ale na jaře podařilo přes Partizan Bělehrad postoupit do osmifinále Evropské ligy, během kterého v odvetě doma porazila portugalský Sporting 2:0 a vynutila si prodloužení celého dvojutkání.