U příležitosti třetí účasti plzeňské Viktorky v elitní evropské soutěži se dnes v Doosan Areně ve spolupráci s pivovarem Gambrinus uskutečnil premiérový pivní souboj podle předlohy slavné Ligy mistrů. V souboji španělského, ruského a italského piva si u odborné poroty nejlépe vedl právě domácí zástupce.

U jednoho stolu se sešla hned jedenáctka zajímavých plzeňských osobností. Usedli mezi ně například bývalí fotbalisté Viktorie Pavel Horváth, Karel Rada či Ivan Bican, za fanoušky Jan Kalina, sedmdesátiletý chlapík, jenž nevynechá jediný domácí i venkovní zápas svého oblíbeného týmu. Přidal se i Michal Jágr, zástupce „Vozejk fans“. Za úkol měli ohodnotit piva ze zemí, s nimiž si Viktorka potkala v rámci základní skupiny Ligy mistrů. „K Plzni neodmyslitelně patří skvělé pivo a dobrý fotbal. Proto jsme se rozhodli uspořádat právě tento netradiční souboj piv,“ vysvětlil mluvčí klubu Václav Hanzlík.

Degustovalo se tedy italské pivo Peroni, ruská Baltika, španělské Mahou (mimochodem partner Realu Madrid) a čtveřici doplnil Gambrinus Plná 12. Průvodcem degustací byl Pavel Konáš, jeden z nejlepších evropských degustátorů zlatavého moku. „Jedenáctka přítomných dostala ve stejných neoznačených sklenicích čtyři vzorky piva a hodnotili u nich 6 kritérií - barvu, vůni, hořkost, plnost, chu a samozřejmě celkový dojem. Své poznatky zaznamenávali do speciálních archů, které jsme následně vyhodnocovali,“ vysvětlil Pavel Konáš.

A jak pivní souboj dle Ligy mistrů dopadl?

Nejvíce kladných bodů získalo domácí pivo, tedy Gambrinus Plná 12. „U mě jednoznačný vítěz. Tady nebylo pochyb,“ okomentoval vítěze Pavel Horváth. „Všechna piva byla zajímavá a dobrá, jako domácí jsme však na tuto chu zvyklí, a proto zvítězila. Krásná barva i pěna,“ přidal se Ivan Bican, bývalý fotbalista, který se může pochlubit tím, že v roce 1971 vstřelil branku slavnému Bayernu Mnichov.

Druhé místo obsadilo španělské Mahou, třetí italské Peroni a čtvrtá dle hodnotitelů zůstala Baltika. „Všechny vzorky jsou velmi zajímavé a jde o kvalitní piva. Vždy záleží hodně na zvyklostech a chuových pohárcích jednotlivce,“ dodal Pavel Konáš.

„Vítězství nás těší a věříme, že ve středu se bude dařit i Viktorce a na konci zápasu oslavíme její postup do jarní části Evropské ligy,“ řekl Radim Krupka z pivovaru Gambrinus. Ve hře je samozřejmě i sázka s trenérem Viktorie Pavlem Vrbou. „Pokud Viktorka postoupí do jarní části, vyhraje trenér pro fanoušky 11 700 piv zdarma. V opačném případě půjde Pavel Vrba na hodinu čepovat pivo do jedné z plzeňských restaurací,“ připomněl. „O sázce samozřejmě víme a uděláme vše proto, abychom cenu pro fanoušky získali. Věříme, že zaplní stadion do posledního místa a společně se porveme o postup,“ dodává mluvčí klubu Václav Hanzlík.

Fotogalerie