Pátá mistrovská sezona v podání Viktorie Plzeň je minulostí, nejcennější tuzemský fotbalový pohár je zpět doma v Doosan Areně. Na ligový ročník, ve kterém viktoriáni se ziskem šestašedesáti bodů ukázali všem svým konkurentům záda, vzpomíná útočník Marek Bakoš, který dnes s klubem prodloužil smlouvu do konce další sezony.

Před začátkem ročníku bylo jasné, kdo byl na přestupovém trhu nejaktivnější. Obě pražská „S“ přiváděla jednoho především zahraničního hráče za druhým. „Ze začátku sezony jsem se snažil soustředit jen na sebe a nedívat se na soupeře, kteří posilovali. Každý to ale vnímal. Do boje o Ligu mistrů chtěli všichni jít maximálně silní. I my jsme kvalitně posílili, když přišel trenér Pavel Vrba a s ním pozměněný realizační tým i kvalitní hráči do kabiny. Dle mého bylo naší největší zbraní to, že jsme se soustředili spíš na sebe a ne na to, jaké hráče si přivedla konkurence. Což se v průběhu sezony ukázalo jako ta nejlepší varianta,“ říká po skončení bojů Bakoš.

Po podzimu si museli mnozí vyznavači papírových předpokladů několikrát promnout oči. Viktoria nejenže za sebou nechala mohutně posílenou Spartu i Slavii, ale na první příčce tabulky seděla na čtrnáctibodovém polštáři. „Podzimní část byla fantastická. Zvládli jsme to možná i nad naše očekávání. Na začátku jsme vítězili v těžkých zápasech a na této vlně se drželi vlastně až do prosince. Pak ale přišla přestávka a ze všech stran jsme slyšeli, jak máme titul v kapse. Já jsem se tomuto snažil nepodléhat a spíš myslet na to, že je před námi řada těžkých zápasů, ve kterých se na nás každý bude chtít vytáhnout. Člověk musí být v tomto opatrný a pořád zůstat soustředěný, protože může přijít cokoliv,“ vrací se k zimní přestávce plzeňský útočník.

„To se nakonec potvrdilo, protože naše jaro bylo velmi složité. Na začátku jsme se nechytli, soupeři nás začali dotahovat a tlak na nás a naši hru se zvyšoval. Ke konci sezony se ale ukázala síla mužstva, když jsme v rozhodujících momentech znovu tahali za delší konec provazu a dokázali, že jsme kvalitní tým,“ dodává Bakoš.

Během osmi sezon zvedli viktoriáni nad hlavu pohár pro mistra ligy hned v pěti případech. „Když jsem v roce 2009 přicházel, bavili jsme se s trenérem Vrbou o tom, že chceme hrát evropské poháry. První rok se nám podařilo zvítězit v domácím poháru, čímž jsme se nastartovali, mužstvo si sedlo a dnes se můžeme ohlédnout za tituly, Ligou mistrů a Evropskou ligou. O tom se mi v roce 2009 ani nezdálo. To mluví za vše,“ přemýšlí Marek Bakoš.

„Nejlepším momentem pro mě bylo vyvrcholení celé sezony, protože na jejím začátku byli všichni na stejné startovní čáře, na jejím konci jsme byli v cíli první my. Závěrečný hvizd zápasu s Teplicemi a následné emoce, jsou něco, co se nedá jen tak popsat,“ uzavírá Bakoš.

Marek Bakoš v této sezoně vstřelil celkem deset soutěžních gólů. Dvakrát se prosadil v MOL Cupu, v lize pak rozhodl o vítězství v Jihlavě brankou v poslední minutě a skóroval také doma proti Mladé Boleslavi. Důležité byly jeho trefy v Evropské lize. V domácím utkání 4. předkola proti Larnace dal při vítězství 3:1 hned dva góly, ve skupině se prosadil doma proti Beer-Shevě a v Luzernu při zápase s Luganem.

Husarský kousek se mu podařil v domácí odvetě osmifinále se Sportingem CP, kdy dal obě branky Plzně, která nakonec vypadla po prodloužení, ovšem se vztyčenou hlavou. Marek Bakoš jednoznačně patří mezi klubové legendy a jen svým přístupem jde stále příkladem i ostatním.