Fotbalové soutěže v České republice čeká příští týden reprezentační přestávka. V ní změří národní tým síly s Kazachstánem a Lotyšskem. Ve výběru trenéra Pavla Vrby figuruje hned pět viktoriánů – Václav Procházka, David Limberský, Ondřej Vaněk, Jan Kopic a Daniel Kolář.

„Dneska jsem přišel trochu později do kabiny, takže to, že jsem v nominaci, jsem se dozvěděl až tam. Moc mě to potěšilo, je to reprezentace České republiky, víc už není,“ říká Ondřej Vaněk, který má v českém národním mužstvu odehráno už sedm zápasů. Jan Kopic má na kontě pouze jedno přípravné utkání. „Já jsem se to dozvěděl od Vaška Procházky, který se mě ptal, jestli budeme s Vaňousem bydlet spolu. Už v Jablonci jsme si říkali, že by bylo super, kdybychom byli v reprezentaci spolu. Teď to vyšlo a moc se na to těším,“ přidává se Kopic. „Samozřejmě bych měl radost, i kdyby tam Ondra nebyl, ale když tam jsme spolu, tak je to o to lepší,“ směje se Jan Kopic.

Před přesunem k výběru Pavla Vrby ale čeká Západočechy ještě odvetný duel play off Evropské ligy na půdě FK Vojvodiny. „Nominace je určitě povzbuzením do další práce. Teď se musíme soustředit na Vojvodinu a pak až na národní celek,“ říká viktorián s desítkou na zádech. „Důležité je zvládnout čtvrtek,“ má jasno Vaněk.

Oba budou mít možnost představit se s lvíčkem na hrudi v domácím prostředí Doosan Areny. Právě v Plzni se odehraje první z dvojice reprezentačních utkání. „Věřím, že bude plný stadion a že nás budou fanoušci povzbuzovat stejně, jako v lize. Například teď proti Olomouci nás v osmdesáté minutě za stavu 0:0 hnali dopředu. Snad nás tahle atmosféra nabudí i v zápase reprezentace,“ chválí plzeňské publikum Jan Kopic. „Kde jinde by pro mě bylo lepší zahrát si za reprezentaci než tady doma v Plzni,“ uzavírá Ondřej Vaněk.