První trénink v roce 2019 mají viktoriáni úspěšně za sebou. Trenéru Pavlu Vrbovi se na něm hlásilo 23 hráčů a 4 brankáři. Posléze následovala tisková konference, na kterou dorazili právě hlavní trenér týmu a záložníci Jan Kovařík s Joelem Kayambou.

Jednou z nejvýraznějších změn v zimní přípravě je plán pouze jednoho soustředění, které čeká viktoriány v Málaze. „Soutěž letos začíná dříve než v minulém roce, navíc nechceme mít tu nepříjemnou mezeru mezi dvěma soustředěními. Plus máme v Luční ulici vyhřívaný trávník, který jistě také budeme využívat,“ vysvětlil Pavel Vrba. „Je lepší, že nás čeká jen jedno soustředění, ubylo tím nepříjemné cestování,“ těší Jana Kovaříka.

V kádru má momentálně trenér Pavel Vrba k dispozici 27 hráčů a 4 brankáře. „Čtyři hráče máme momentálně po operaci (Krmenčík, Řezník, Kopic, Kolář), z tohoto důvodu je kádr širší. Pro mě je ideální stav kádru 20 hráčů + 3 brankáři. K zúžení dojde před soustředěním a také po něm, momentálně se ale nemůžeme bavit o konkrétních jménech,“ řekl Vrba.

Velkou konkurenci vnímají i samotní hráči. „Kvalita mých nových spoluhráčů byla vidět už dnes na prvním tréninku. Je opravdu veliká, proto hráli kluci Ligu mistrů,“ všiml si Joel Kayamba. „V kádru je nás hodně a všichni se o místo budeme muset poprat. Odehrajeme sedm přátelských zápasů, kde se bude tvořit sestava. Tam se musíme všichni ukázat,“ doplnil Jan Kovařík.

Kromě Tomáše Hájka, který zamířil na hostování do Mladé Boleslavi, zatím tým nikdo neopustil. „Jsem spokojený, že nemáme žádné větší odchody. Navíc jsme kádr doplnili tak, že kvalita se jen zvýšila. Uvidíme, jak se hráči ukážou v přípravných zápasech, kterých odehrajeme dostatek. Všichni dostanou prostor,“ slíbil Vrba, který do přípravy zapojil i dva mladíky Pavla Šulce a Tomáše Kepla. „Jsou to perspektivní a zajímaví hráči, za které jsme rádi. Svou kvalitu prokázali i v juniorské Lize mistrů a uvidíme, jak se budou jevit, až dostanou prostor,“ okomentoval trenér jejich aktuální pozici.

Joel Kayamba měl z prvního tréninku dobré pocity. „Na tento trénink jsem dlouho čekal, hrát za Plzeň je pro mě velký sen, teď už vlastně realita,“ usmíval se. „S klukama budeme chodit na kafe a určitě se co nejdříve poznáme. Věřím, že dohromady vytvoříme dobrou partu,“ dodal záložník původem z DR Kongo, pro něhož je přestup do Plzně velkým krokem. „Začal jsem nízko, bojoval jsem a makal, abych se dostal tam, kde jsem dnes.“

V závěru své tiskové konference pobavil Kayamba všechny přítomné informací, že na Plzeň před mnoha lety sázel. „To ještě když jsem byl doma v Kongu. Ne Sparta, ani Slavia, ale na Plzeň jsem sázel, protože skoro nikdy neprohrávala, a tak jsem pořád vyhrával,“ smál se.

Fotogalerie