Za velkého horka proběhl v Plzni v sobotu 21. dubna Coerver kurz pro trenéry Plzeňského kraje. Díky spolupráci Viktorie Plzeň s Coerver coachingem jej za klub měli na starosti šéftrenér žáků Josef Šneberger a kouč viktoriánské U12, Filip Linhart, který je jedním z celorepublikových školitelů Coerveru.

Viktoria Plzeň již delší dobou spolupracuje s renovovanou firmou Coerver Coaching. Jde o globální tréninkový program inspirovaný Wielem Coerverem a vytvořený v roce 1984 Alfredem Galustianem a bývalým velikánem Chelsea Charlie Cookem. Tato metoda, která se v průběhu let neustále zdokonaluje a rozvíjí, se soustředí na rozvoj individuálních dovedností a hry v malém počtu hráčů. Je specificky vyvinutá pro děti mezi 5. - 16. rokem bez rozdílu jejich schopností.

„Snažíme se navázat spolupráci s regionálními kluby. Jednou z forem je toto nabídnutí proškolení trenérům v regionu tak, aby si rozšířili portfolio trenérských dovedností a mohli to předávat dál. Pro nás je výhodné, že v regionálních týmech budou hráči lépe připraveni například na přechod k nám,“ nastiňuje spolupráci Filip Linhart, jindy trenér mladších žáků Viktorie Plzeň.

„Školení se skládá z teoretické a praktické části. Ukazujeme trenérům, jak by z Coerver pohledu měl vypadat tréninkový proces, jakých detailů si musí všímat, co mají řešit, co je má zajímat a podobně,“ doplňuje Filip Linhart, který si velice pochvaloval účast: „Přihlásilo se zhruba 25 trenérů. Poptávka byla ještě větší, takže 26. května proběhne ten samý kurz pro další zájemce a vypadá to, že bude také naplněn.“

Více o Coerveru přiblížil Josef Šneberger, šéftrenér žáků Viktorie Plzeň: „První fáze byla zaměřena na naše trenéry, kdy byli všichni vyškoleni. Teď jsme ve druhé fázi, kde je cílem dostat do veřejnosti způsob, jak se má trénovat s dětmi. Coerver to má promakané, ověřené rokami praxe, funguje přes 30 let. Je o to velký zájem.“

Kurzy Coerver Coachingu jsou velmi důležité i pro klub jako takový. „Nᚠa Karlovarský kraj na tom nejsou úplně nejlépe, a to i přes to, že máme skvělou vlajkovou loď v podobě áčka Viktorky. V regionu je málo soutěží, málo velkých klubů, spousta práce pro dospělé a málo času na děti... Člověk se tak tímto snaží vytvořit portfolio trenérů a šířit, že to s dětma jde. Čím dříve se s nimi začne pracovat, tím ve větší fázi vývoje k nám přichází, takže se na to může lépe navazovat,“ řekl k projektu Josef Šneberger.

Školení si pochvalovali i trenéři, kteří se na akci přihlásili. „Šli jsme sem s cílem dozvědět se nějaké nové informace a přiučit se. S programem jsme byli maximálně spokojeni a až překvapeni, jak skvěle bylo vše připravené. Vůbec nelituji, že jsem se přihlásil,“ řekl trenér Sokola Postřekov Aleš Wirt, který si před rokem dodělal B licenci a na školení dorazil s kolegou, jenž trénuje ve stejném klubu přípravku.

„Už před lety jsem začal trénovat ty nejmenší, pak jsem přestal a teď jsem znovu začal díky svému dítěti. To byla moje motivace vrátit se zpátky, a tak jsem se přihlásil, abych se více vzdělal,“ doplňuje další z účastníků – trenér Školičky FK Horažďovice Petr Klečka. „Program byl připraven velmi profesionálně a všem nám to díky němu rozšířilo obzory. Od nás z klubu jsme dorazili tři a všichni jsme byli spokojeni.“

Termín dalšího kurzu je 26. května 2018. Více informací o Coerver coachingu můžete nalézt na oficiálních stránkách www.coerver.cz.

Fotogalerie