Dorostenci Viktorie Plzeň dokázali v mezinárodní konkurenci týmů z pěti evropských zemí zvítězit na domácím Memoriálu Stanislava Štrunce, když ve finále porazili celek MŠK Žilina 3:2. Plzeňští mladíci prošli turnajem bez jediné porážky.

Ve skupinové fázi porazili anglický West Bromwich Albion 1:0 a stejným výsledkem udolali i loňského vítěze turnaje Mnichov 1860. O branky se postarali Štursa s Hranáčem, ve finále se trefili Šulc, Selnar a Řezáč. Jejich soupeř ze Žiliny porazil cestou do finále 2:1 Lokomotivu Záhřeb a remizoval 2:2 s německým Fürthem.

„Dostali jsme se brzy do vedení, následně jsme měli další šance, které jsme ale bohužel neproměnili. Žilina po nepříliš vypracované akci vyrovnala, když nám míč z centru zapadl do brány. Ve druhém poločase jsme přidali v aktivitě a znovu si vytvářeli dobré příležitosti, díky kterým jsme si vypracovali vedení 3:1. Pět minut před koncem soupeř snížili na 3:2 a závěr pro nás byl nakonec ještě hektický. Žilina zjednodušila hru, ale nᚠtým to dobře ustál,“ rekapituluje finále trenér vítězného týmu Jiří Žilák. „Zasloužené vítězství. V obou poločasech jsme měli skvělé pasáže, pokud bychom proměnili více našich šancí, mohli bychom o vítězství rozhodnout mnohem dřív,“ dodává.

„Turnaj byl po všech stránkách povedený. Brali jsme to jako součást přípravy, ale hráči v domácím prostředí vnímají memoriál jako prestižní příležitost zahrát si proti zahraničním týmům. Všechny tři zápasy pro nás byly těžké, za což jsme rádi, protože v přípravě potřebujeme kvalitně prověřit. Každý soupeř byl něčím jiný, West Bromwich měl silné individuality, Mnichov byl skvěle takticky vybavený. Oba tyto zápasy jsme ale zvládli a vše korunovali vítězstvím nad Žilinou. Finále bylo naším nejpovedenějším zápasem, od kterého se můžeme odrazit do finální části přípravy," těší Žiláka.

„Uspět v takto silně obsazeném turnaji je velký úspěch. Dorostencům patří velká gratulace,“ poblahopřál hned po finále plzeňským zástupcům generální manažer klubu Adolf Šádek.

Konečné umístění:
1. Viktoria Plzeň
2. Žilina (Slovensko)
3. Mnichov 1860 (Německo)
4. Lokomotiv Záhřeb (Chorvatsko)
5. West Bromwich (Anglie)
6. Greuther Fürth (Německo)

Fotogalerie