V seniorské kategorii měli viktoriáni zastoupení v podobě Patrika Hrošovského a Matúše Kozáčika v A-týmu Slovenska. Velkou stopu však nechali plzeňští junioři a dorostenci v českých mládežnických kategoriích. Foto Václava Svobody: Michal Bártík

Slovensko odehrálo dva kvalifikační duely na mistrovství Evropy. Nejprve porazilo v Trnavě Maďarsko 2:0, poté prohrálo ve Walesu nejtěsnějším možným rozdílem 0:1. Patrik Hrošovský a Matúš Kozáčik však do hry nezasáhli ani v jednom zápase.

V české jednadvacítce měla Viktoria Plzeň při kempu ve Španělsku dvojí zastoupení. Při remíze 1:1 s Islandem odehrál 79 minut Dominik Janošek, při následném vítězství 4:0 nad Mexikem U20 pak do 75. minuty hrál Pavel Bucha.

Tým U20 sehrál dva zápasy. Nejprve porazil Itálii 1:0, v tomto utkání přišel v 64. minutě do hry LukᚠPfeifer. Viktorián hostující v druholigovém Táborsku nastoupil v základní sestavě i při následném zápase v Českých Budějovicích proti Nizozemsku, hrál až do 73. minuty. Celý druhý poločas za tým trenéra Jiřího Žiláka pak při prohře 0:2 odehrál ještě Václav Svoboda.

Velké zastoupení měla Viktoria Plzeň v kategorii U19, která v elitní fázi kvalifikace vybojovala postup na mistrovství Evropy! V Anglii se postupně utkala s domácím výběrem (prohra 1:4), s Dánskem (výhra 3:1) a s Řeckem (výhra 3:1). A ve všech zápasech se dokonce plzeňští hráči prosadili gólově. Do sítě Anglie se trefil Jakub Selnar, proti Dánsku hned dvakrát skóroval Pavel Šulc a Řecku vstřelil vítěznou branku Pavel Hezoučký. Do zápasů zasáhli také Václav Míka s Tomášem Keplem.

„Euforie z postupu byla neskutečná. Když jsme dali gól Řecku na 3:1 a rozhodčí pískl do p횝alky, kluci z lavičky se rozběhli, začali slavit a já brečel štěstím. Nemohl jsem uvěřit tomu, že to je realita,“ netajil své nadšení Pavel Šulc, který zazářil hlavně v duelu s Dánskem. „Oba byly se štěstím, tečoval je totiž obránce. Ale tomu štěstí jsme šli s klukama naproti a já tam prostě stál dvakrát na správném místě a jen to uklízel,“ dodal skromně po srazu, který byl dle jeho slov velice náročný. „Ne kvůli zápasům či tréninkům, ale hlavně kvůli tomu, že člověk nemá moc času na spánek. Ale postoupili jsme, a to je nejdůležitější.“

Kategorie U18 sehrála Sportschain Cup ve Spojených arabských emirátech a dokázala ho zcela ovládnout! Belgii porazila hned 5:0, Anglii skolila 1:0 a poradila si i 2:1 s Japonskem. 140 minut odehráli oba viktoriáni v týmu Šimon Gabriel a Karel Žilák, zasáhli do všech tří zápasů.

„V Dubaji jsme měli úžasné podmínky. Jsem hlavně strašně rád za to, že jsme výborná parta. Díky tomu se vždy všichni na sraz těšíme a od toho se odvíjí výkony i výsledky. Navíc nás trenér vždy dokáže výborně takticky i psychicky připravit. Celý tým mu věří a snaží se plnit jeho pokyny, což se pak vrací na hřišti,“ řekl Šimon Gabriel. „Dostali jsme zajímavé soupeře, kteří patří minimálně ke světové špičce. Po prvním velmi výsledkově povedeném zápase jsme se začali koukat na to, že bychom mohli na turnaji uspět. To se podařilo, protože jsme nechali na hřišti všechno a nakonec se nám to vrátilo v podobě celkového vítězství v turnaji,“ dodal kapitán viktoriánského dorostu U19.

Postup na mistrovství Evropy vybojoval také tým U17! V elitní fázi kvalifikace odehrál v Nizozemsku tři zápasy. Nejprve porazil Izrael 1:0, poté Severní Irsko 2:0 a na závěr podlehl domácímu celku 2:5. Do všech tří zápasů zasáhl v základní sestavě Josef Koželuh, kromě posledního odehrál vždy celé utkání. Martin Šimek si pak připsal start proti Severnímu Irsku, když naskočil v závěru zápasu do hry, a odehrál celý zápas s Nizozemskem.

„Moje první pocity z postupu jsou neuvěřitelné, byl to nᚠvelký cíl,“ neskrýval svou euforii Josef Koželuh. „Sešel se nám kvalitní tým, který má na to, aby se probojoval až na MS do Brazílie. Euforie byla obrovská, takový pocit snad ve své dosavadní kariéře ještě nikdo nezažil,“ řekl dojatě. Zavzpomínal také na průběhy všech tří náročných zápasů: „S Izraelem jsme se klepali celých 90 minut, abychom vedení 1:0 udrželi. Proti Severnímu Irsku jsme měli štěstí v prvním poločase, kdy nᚠbrankář chytil penaltu. Třetí zápas s Nizozemskem za zmínku moc nestojí, prohru 2:5 jsme nikdo nečekali. Ale postup jsme vybojovali, to bylo hlavní.“