S Plzní vyhrál dva mistrovské tituly, zahrál si Ligu mistrů a byl velkým miláčkem viktoriánských fanoušků. Vladimír Darida se po další sezóně, kterou strávil v německém Freiburgu, vrátil domů do Plzně a navštívil také své kamarády a bývalé spoluhráče z Viktorie.

„Klukům jsem chtěl hlavně pogratulovat ke třetímu titulu. Když jsme zrovna nehráli, sledoval jsem všechny zápasy. Kluci to zvládli skvěle, dvakrát porazili Spartu a o titulu rozhodli už v souboji s Jihlavou,“ říká Vladimír Darida. „Korunovaci, které se zúčastnil i Marián Čišovský, jsem také viděl na internetu. Bylo to hodně emotivní,“ doplňuje český reprezentant.

S Freiburgem nezažil povedenou sezónu. Se svými spoluhráči sice dokázali například porazit Bayern Mnichov, ale na konci sezóny zůstali na sestupových pozicích. „Sezóna pro nᚠklub nebyla úspěšná a nehodnotí se to dobře. Všechny hráče, trenéry, vedení i fanoušky to moc mrzí, byl to neskutečně smutný konec ročníku,“ popisuje odchovanec Viktorie. „Já už jsem se v průběhu jara bavil s vedením klubu, že v případě sestupu bych chtěl odejít. Takže uvidíme, máme nějaké dva tři měsíce na to všechno vyřešit,“ dodává Darida informace o své budoucnosti.

V Plzni byl Vladimír Darida u vzestupu Viktorie mezi nejlepší týmy a startu fanouškovské euforie, která trvá dodnes. „Stačí se podívat na Horviho rozlučku, která se vyprodala za pár hodin. Ta vlna v Plzni je úžasná, myslím, že by se to mohlo v mnoha ohledech přirovnat k Bundeslize. Tam chodí také spoustu fanoušků, je stále plno. Navíc i v momentech, kdy se zrovna nedaří,“ zamýšlí se plzeňský rodák.

V sobotu dojde v Doosan Areně k oficiálnímu předání poháru pro mistra Synot ligy, Viktoria bude v příští sezóně bojovat o třetí účast v Lize mistrů. „Nebude to lehké, ale věřím tomu, že se to klukům podaří. Budou nasazeni v mistrovské části a tam narazí na papírově hratelné soupeře. Ligu mistrů bych Viktorii přál, je to úžasná soutěž. Já jsem rád, že si v Německu zahraju proti Bayernu nebo Dortmundu. To jsou souboje srovnatelné s Ligou mistrů,“ říká Darida.

I když už pro Daridu Bundesliga skončila, volno ještě nemá. V úterý 2. června se zúčastní ´Horviho poslední desítky´ a následně bude s českou reprezentací bojovat o kvalifikační body na Islandu. „Teď mám osobní volno, ve kterém se nějak musím hýbat, abych se udržel ve formě. Po Horviho rozlučce je reprezentační sraz. Na Islandu to bude hodně důležité, můžeme tam udělat velký krok k mistrovství Evropy. Nesmíme ale bláznit a hrát jen do útoku, ale spíš čekat na chyby domácích. Po reprezentaci mám dovolenou a vyrazíme s přítelkyní na pár dní do Řecka, moc se těším. A pak se uvidí, co bude dál,“ uzavírá Vladimír Darida.