Díky E.ON Cupu, na kterém mladí viktoriáni do jedenácti let v září obsadili čtvrté místo a potrápili mimo jiné i AS Monako, se mohli těšit na několikadenní pobyt v německém Dortmundu. Odehráli tři přátelské zápasy se stejně starými hráči Borussie Dortmund, Leverkusenu a Schalke, prohlédli si několik stadionů a navíc přímo v Signal Iduna Park shlédli bundesligové utkání mezi Borussií a Herthou Berlín. Podle trenéra Tomáše Hada si všichni viktoriáni výlet užili.

Co jste od pobytu čekali?
Plno zážitků a konfrontaci se soupeři, se kterými nemáme příliš možností se potkat. Nakonec vše předčilo naše očekávání.

Prohráli jste všechny tři přátelské zápasy. Proč se vám výsledkově nedařilo?
Výsledky bych ve starší přípravce odsunul až na druhé místo, i když vyhrávat určitě chceme, kdo by také ne. Sehráli jsme dvě vyrovnaná přátelská utkání, kde jsme minimálně po nerozhodném stavu sahali. Třetí utkání jsme nestačili herně a i výsledkově.

Herně to bylo lepší? Byl jste alespoň z této stránky spokojen?
Narazili jsme na soupeře výborně fyzicky připravené. Po technické stránce jsme se soupeři v mnoha případech dokázali vyrovnat. S přihlédnutím na kvalitu soupeřů jsem s herní stránkou mužstva byl spokojen.

V prvním utkání jste prohráli s Dortmundem 3:6.
První naše utkání jsme celý zápas dotahovali výsledek. Škoda neproměněné penalty a tří břeven. Soupeř byl silný na míči a rychlostně skvěle vybavený. My jsme byli naopak dobří v situacích 1:1. Dortmund si pochvaloval kvalitu českých týmů již na velkém finále E.ON Cupu v Českých Budějovicích a my jsme si jejich respekt určitě také zasloužili.

Pak jste nestačili na Leverkusen, kterému jste podlehli vysoko 2:12.
Utkání, které se nám vůbec nepovedlo. Hrálo se netradičně 3x30minut a kluci fyzicky kvůli náročnému programu odpadali. Leverkusen v tomto ročníku patří mezi absolutní špičku v Německu, což také dokázal. Na starší přípravku hrál na můj vkus až moc kombinační fotbal. Do soubojů 1:1 se většinou nepouštěl, ale jejich první dotek do volného prostoru jsme jim mohli jen tiše závidět. Nedokázali jsme účelně spouštět presink a Leverkusen nás často vykombinoval až do prázdné branky.

Ve třetím utkání vás čekalo Schalke a prohráli jste 1:3.

Určitě nejlepší zápas. Na hřišti jsme působili svěžím dojmem a Schalke si nevědělo rady s naším napadáním. Největší rozdíl mezi týmy byl opět v efektivitě zakončení, to je jediná věc, která lze klukům v zápase vytknout. Celkově jsme z utkání byli nadšení a trenéři Schalke také. Ti klukům pogratulovali a řekli, že s lepším soupeřem už delší dobu nehráli.

Během pobytu jste navštívili i bundesligový zápas Dortmund – Hertha Berlín.
Den před tímto utkání jsme si byli stadion Signal Iduna Park prohlédnout. Dostali jsme se také přímo do kabin domácích i na střídačky. Tu pravou atmosféru jsme však zažili až přímo na zápase. 80 tisíc diváku by nenechalo chladným i největšího flegmatika. Dortmund i přes naše velké podporování na výhru nedosáhnul.

Viděli jste i stadion nebo jste byli na Rheinturm Tower v Düsseldorfu. Zhodnote celý doprovodný program pobytu.
Prohlédli jsme si stadiony všech našich tří soupeřů. Dostali jsme se do kabin, tiskových místností, VIP míst i na střídačky přímo na hřišti. Zážitkem bylo se i pohybovat v tréninkových centrech mládeže jednotlivých klubů. Zázemí je bohužel nesrovnatelné s tím naším. V tréninkovém areálu Schalke vedle nás dokonce trénoval samotný A tým. Kluci si užili i výlet do německého fotbalového muzea v Dortmundu. Vyfotit se u trofejí pro mistry světa nebo Ligy mistrů se jen tak nepoštěstí. Úspěch měl i autobus německé reprezentace, se kterým vyhrálo Německo poslední MS v Brazílii. Celkově na vás ze všech koutů dýchá německá zarputilost a sebevědomí. To se pak projeví i na hřišti. Za zmínku stojí i odpočinkový výlet na Rheinturm Tower v Düsseldorfu. Místo pěší obchůzky po Düsseldorfu jsme si prohlédli celé město z prosklené televizní věže a ušetřili tak síly na poslední utkání se Schalke.

Jaké byly ohlasy od kluků? Líbilo se jim v Německu?
Celkově musíme hodnotit zájezd do Německa jako perfektní. Kluci mají spoustu zážitků a fotbalových zkušeností, ke kterým by se těžko dostali. Chceme poděkovat i panu Geraldu Prellovi z česko-německé fotbalové školy a doprovodnému týmu z E.ONu, že se o nás celý zájezd starali. 

Fotogalerie