U ženských týmů došlo přes léto k výrazným změnám. A-tým přebírá LukᚠRůžička, který má trenérské zkušenosti například ze zahraničí či z Dukly Praha. Šéftrenérem mládeže dívek a zároveň hlavním koučem dorostenek se pak stává bývalý hráč a trenér mládeže Viktorie Plzeň Vojtěch Křelina.

LukᚠRůžička – trenér A-týmu žen

Růžička vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové. Jako trenér působil v pražské Dukle, kde vedl kategorie U11, U13, U16 a U18. Po několika letech se přesunul do Anglie, kde působil v amatérském klubu Blackfield & Langley jako kouč U21 a hráč A-týmu. Zkušenosti má také z Filipín, kde otevírel akademii, a z Kanady, kde působil na výměnném pobytu jako student St. Francis Xavier University a pomáhal na základní škole s trénováním týmů U14 a U15. „Nejvíce zkušeností jsem nabral v Dukle Praha, ale zajímavé pro mě bylo například i působení v Anglii, kde jsem to měl na starosti celé sám a tím pádem jsem svou vizi převáděl do tréninku i do zápasů,“ prozrazuje Růžička.

Zároveň současně působí jako vedoucí A licence na FAČR. „Spadám pod trenérsko-metodický úsek, kde jsme zodpovědní za přijímací řízení na A licence. Vzděláváme trenéry a práce mě naplňuje,“ říká Růžička s tím, že mu chyběla klasické tréninková praxe, a proto kývl na nabídku trénování A-týmu žen Viktorie Plzeň.

„Jdu do Plzně s tím, že chci vyhrát soutěž. Do žádného zápasu nepůjdeme předem poražení,“ deklaruje. „Samozřejmě jsou tu profesionální ženské týmy jako Sparta a Slavia, kde to dělají úplně jinak, o několik úrovní výše... Ale jak před rokem řekl pan Šádek, že jde do ligy s klackama proti tankům, tak my jdeme proti tankům s holýma rukama. Budeme se snažit o zázrak,“ říká.

Příprava na novou sezonu už je v plném proudu. „Snažím se fotbal dělat technicky, kombinačně a rychlostně. To po holkách budu vyžadovat. Budu chtít, aby byly precizní na práci s míčem, aby se snažily kombinovat a aby se vyvarovaly zbytečných chyb. Holky mají navíc větší náchylnost ke zraněním, čehož se tréninkem budeme chtít vyvarovat,“ uzavírá LukᚠRůžička.

Vojtěch Křelina – šéftrenér mládeže dívek a trenér dorostenek

Křelina působil jako hráč v mládežnických kategoriích Viktorie Plzeň, kam se z Erpužic u Stříbra dostal v 8. třídě, když ho přivedl legendární trenér Josef Žaloudek. Zhruba do 21 let byl kmenovým hráčem Plzně a většinu času trávil na hostováních, načež musel ukončit kariéru kvůli přetrženým vazům v koleni. Začal se věnovat trénování, kdy nejprve působil v Sokolu Třebeš u mládeže. Posléze koučoval v Hradci Králové kategorie U13 a U7, kde zároveň studoval vysokou školu.

Po dostudování se navrátil zpět do Plzně, možnost zde působit dostal od šéftrenéra žáků Josefa Šnebergera. „Postupně jsem působil s ním, s Pavlem Vackem a s Filipem Linhartem. Všichni mi hrozně moc dali,“ dává najevo svou vděčnost. Po třech letech dostal možnost jít trénovat do kanadského Vancouveru, kde působil u akademie U16. Po roce se vrátil k týmu U18 do Mladé Boleslavi jako asistent trenéra, posléze odcestoval zpět do Kanady do profesionální akademie Power FC z Toronta, která měla vazby na anglický Sunderland AFC. Tam byl hlavním trenérem týmů U20 a U11. „Bylo to pro mě velice obohacující jak jazykově, tak co se týče zkušeností. Přístup k fotbalu v Kanadě je velmi rozdílný, ale kanadský fotbal jako takový má obrovský potenciál,“ váží si zahraničního angažmá.

Nyní nastupuje jako šéftrenér mládeže dívek a hlavního trenéra týmu dorostenek. „Moje práce bude spočívat ve vedení dorostenek v soutěži i v tréninku, kolem sebe ale samozřejmě budu mít realizační tým, který mi bude pomáhat. Šéftrenér mládeže dívek je pak nově vzniklá pozice v nejlepších klubec napříč Českou republikou, která má pomoci zprofesionalizovat a rozvinout český ženský fotbal a pokud možno posunout ho na úroveň západních států jako jsou Anglie, Německo, Francie ale i třeba severní Amerika,“ vysvětluje Křelina.

„Moje práce bude spočívat především ve zkvalitnění a sjednocení tréninkového procesu napříč kategoriemi tak, aby na sebe jednotlivé kategorie navazovaly a byl jasně znát směr, jakým jdeme. Také chci zlepšit spolupráci mezi trenéry a pomoci jim, abychom šli všichni stejnou cestou ke společnému cíli, což je posunout ženský fotbal v Plzni na nejlepší úroveň. Měl bych být také napojený na trenéry mládežnických reprezentací a vedení ženského fotbalu tak, abychom mohli sdílet získané zkušenosti a posunout se tím dále stejně jako celý ženský fotbal,“ uzavírá Vojtěch Křelina.