16. 2. 2012    Zápas

Viktoria se po výborném výkonu rozešla se Schalke smírem

FC Viktoria Plzeň
22. Darida

R32 / Čtvrtek 16. 2. 2012, 19:00 / Doosan Arena

R32 / Čtvrtek 16. 2. 2012, 19:00
Doosan Arena

FC Viktoria Plzeň

1:1

(1:0)

FC Schalke 04

75. Huntelaar

sestavy

FC Viktoria Plzeň

Čech – Rajtoral, Procházka, Čišovský, Limberský – Horváth, Darida – Petržela (66. Ďuriš), Kolář (88. Wágner), Pilař – Bakoš (80. Berger)

FC Schalke 04

Unnerstall – Höwedes, Papadopoulos, Matip, Fuchs – Obasi (62. Farfán), Höger, Jones, Draxler – Raúl (69. Marica), Huntelaar

statistiky

Branky: 22. Darida – 75. Huntelaar, ŽK: Horváth – Obasi, Fuchs, Rozhodčí: Lannoy – Dansault, Cano – Fautrel, Buquet (všichni Francie)

Diváci: 11 435

Neexistuje snad fanoušek Viktorie, který by neodpočítával minuty do zahájení jarní části ročníku. Kromě otevření zrekonstruovaného stadionu ve Štruncových sadech se mohli plzeňští příznivci těšit na soupeře velmi zvučného jména. Jejich fotbaloví hrdinové se totiž ve své jarní premiéře postavili ve střetnutí Evropské ligy slavnému německému celku, Schalke 04.

Neexistuje snad fanoušek Viktorie, který by neodpočítával minuty do zahájení jarní části ročníku. Kromě otevření zrekonstruovaného stadionu ve Štruncových sadech se mohli plzeňští příznivci těšit na soupeře velmi zvučného jména. Jejich fotbaloví hrdinové se totiž ve své jarní premiéře postavili ve střetnutí Evropské ligy slavnému německému celku, Schalke 04.

Z německého Gelsenkirchenu přicestovala do Plzně se svým týmem také jeho největší hvězda, Raúl González. Španělský kanonýr, kterého ještě před pár dny trápily zdravotní problémy, nakonec nechyběl v základní jedenáctce hostů. To zahajovací sestava Viktorky oproti podzimním zápasům Ligy mistrů zaznamenala dvě změny. Po boku Pavla Horvátha nastoupil ve středu zálohy místo Petra Jiráčka, který odešel do bundesligového Wolfsburgu, jedenadvacetiletý Vladimír Darida. Na pozici stopera pak nahradil Davida Bystroně Václav Procházka, staronová tvář v barvách Viktorie.

Jako první zahrozili ve druhé minutě hry Plzeňané. Za obranu hostů se dostal rychlonohý Václav Pilař, naběhl do vápna Schalke a užuž se chystal ke střele. Bohužel v ten samý okamžik se odhodlal k přesnému skluzu Benedikt Höwedes a na poslední chvíli překazil viktoriánovi se šestkou na zádech útočné choutky. O sedm minut později o sobě dal poprvé vědět Klaas Jan Huntelaar. Jeho zakončení zpoza šestnáctky, které putovalo ke středu branky, Marek Čech ne příliš jistým zákrokem zneškodnil. V 19. minutě znovu zahrozil nizozemský střelec Schalke. Po centru Christiana Fuchse jemně tečoval míč na branku Viktorie. Mířil však přesně do míst, kde stál připravený plzeňský gólman. Osmělili se ale i viktoriáni. Pokus Pavla Horvátha z 20. minuty, který putoval mimo tři tyče, byl pouze zahřívací. Dvě minuty nato po nakrátko rozehraném rohovém kopu, kdy našel kapitán Viktorky na vápně osamoceného Vladimíra Daridu, explodovala Doosan Aréna nadšením. Talentovaný viktorián se totiž napřáhl ke střele a trefil přesně k levé tyči Unnerstallovy svatyně! Viktorka se tak ujala vedení 1:0. Další výraznější příležitosti se plzeňští fanoušci dočkali ve 42. minutě. Západočeši znovu zahrozili po rohu. Ke střele z vápna se odhodlal František Rajtoral a Lars Unnerstall musel čarovat, aby balon neskončil v jeho síti podruhé. Míč mířící do šibenice vyškrábl konečky prstů na sedmý rohový kop Viktorky v utkání. I tak ale mohli odcházet viktoriáni do kabin nadmíru spokojeni.

Od úvodních minut druhé půle se snažili udávat tempo utkání fotbalisté Schalke. Po padesáti minutách hry se dostal německý tým do přečíslení a svou akci zakončil střelou z úhlu, o kterou se postaral Huntelaar. Marek Čech byl na místě a nedovolil reprezentantovi Nizozemí skórovat. O pět minut později zahrozili viktoriáni. Daniel Kolář posunul míč patičkou na Milana Petrželu, který z osmnácti metrů zakončoval levačkou. Brankář Schalke byl velmi brzy na zemi a vytěsnil přesnou ránu Petržely na roh. Dvě minuty nato pálil ostrými Václav Pilař, ale branku Schalke netrefil. Německý klub odpověděl efektní i efektivní patičkou aktivního Huntelaara. Marka Čecha však toto zakončení nikterak nemohlo rozptýlit a schoval míč ve své náruči. Hrál se fotbal ze strany na stranu. Z dvaceti metrů následně vypálil Marek Bakoš a Lars Unnerstall jen sledoval, zda tečovaná střela neskončí za jeho zády. Neskočila. V 67. minutě zkusil ohrozit Unnerstallovu bránu kapitán Viktorky Horváth. Z přímého kopu ze třiceti metrů zamířil vedle levé tyče. Do stejných míst, akorát na druhé polovině hřiště, putovala vzápětí hlavička Kyriakose Papadopoulose. Podruhé v utkání chtěl slavit vstřelený gól v 72. minutě Darida, ale tentokrát ho o radost připravily centimetry, o které skončila jeho střela vedle. Čtvrthodinu před koncem střetnutí bylo vyrovnáno. První zakončení z úhlu se Marku Čechovi podařilo ještě vyrazit, ale proti následné dorážce do odkryté branky Klaase Jana Huntelaara byl už krátký. Minutu před koncem základní hrací doby zkusil Unnerstalla nachytat na švestkách Pavel Horváth, který se rozhodl rozehrát přímý kop z velké vzdálenosti přímou střelou. Míč však skončil nad břevnem. Toto byla také poslední šance utkání.

Viktorka se tak rozešla po výborném výkonu s německým Schalke 04 smírně 1:1. Odveta v Gelsenkirchenu je na programu ve čtvrtek od 21:05.

Sestřih