31. 7. 2014    Zápas

VIDEO | Viktoriáni se z Ploješti vrací s nadějnou pozicí do odvety

FC Viktoria Plzeň
75. Mutu

3. předkolo / Čtvrtek 31. 7. 2014, 20:00 / Stadionul Ilie Oană

3. předkolo / Čtvrtek 31. 7. 2014, 20:00
Stadionul Ilie Oană

FC Petrolul Ploiești

1:1

(0:0)

FC Viktoria Plzeň

90+1. Kolář

sestavy

FC Petrolul Ploiești

Pecanha – Alcénat, Geraldo Alves, Gerson, Fanchone – De Lucas, Hoban – Nepomuceno (74. Priso), Albín (56. Mutu), Teixeira – Tamuz (87. Nkoyi)

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Řezník, Hubník, Procházka, Limberský – Hořava (86. Kolář), Horváth – Petržela (75. Hrošovský), Vaněk, Pilař (82. Kovařík) – Bakoš

statistiky

Branky: 75. Mutu – 90+1. Kolář, ŽK: Albín, Priso – Hubník, Řezník, Rozhodčí: Taylor – Beswick, Brooks (všichni Anglie)

Diváci: 11 244

Hráči Viktorie Plzeň vstoupili do letošního ročníku Evropské ligy rumunské Ploješti zápasem s místním Petrolulem. Stadion ve více než dvoutisícovém města začala zalévat tma a na rumunské podnebí nezvykle chladný vzduch, když jedenáctka vedená kapitánem Pavlem Horváthem vstupovala na trávník.

Hráči Viktorie Plzeň vstoupili do letošního ročníku Evropské ligy v rumunské Ploješti zápasem s místním Petrolulem. Stadion ve více než dvoutisícovém městě začala zalévat tma a na rumunské podnebí nezvykle chladný vzduch, když jedenáctka vedená kapitánem Pavlem Horváthem vstupovala na trávník.

První vážnější ohrožení branky plzeňského soupeře mohl znamenat závar z páté minuty utkání, kdy ale dvěma spoluhráči tísněný Vaněk nedokázal prostřelit závoru ze žlutých stulpen. Začátkem deváté minuty unikl plzeňské obraně útočník Tamuz. Situaci zavánějící ofsajdem musel na poslední chvíli uhasit Matúš Kozáčik, který nehledě na utrpěný otřes musel být v permanenci i o několik desítek vteřin později, ovšem uspěl opět na výbornou. Bezprostřednímu ohrožení čistého konta brankáře Pecanha byl ve třinácté minutě blízko Marek Bakoš, jemuž chybělo k zasažení Petrželova centru jen několik málo decimetrů. Ve snad ještě nebezpečnější situaci se na druhé straně objevil Albín, který ve dvojici s Tamuzem běžel směrem ke Kozáčikově brance. Plzeňský brankář však byl opět bezchybný a i nadále musel zůstat pozorný. To když v osmnácté minutě prokličkoval mezi viktoriány Nepomuceno a nebezpečně vypálil. Ačkoli to nebylo pouze několika plzeňským fanouškům na stadionu Ilie Oana po chuti, hru ovládali v této fázi utkání domácí. V pětadvacáté minutě musel ovšem gólman Pecanha plachtit kvůli centru Pavla Horvátha. Ten propadl až k jeho brance poté, co se jej Procházka s Bakošem marně pokoušeli zasáhnout. Štěstí pokoušel o chvíli později dvakrát Václav Pilař. Poprvé tečovaná střela nebyla pro brankáře domácích velkou hrozbou, napodruhé už musel zasahovat obratněji, nicméně z hlediska skóre se situace neměnila. To samé platilo i po souhře Albína s Tamuzem z 35. minuty, kdy na poslední chvíli vypíchl nigerijskému útočníkovi míč Václav Porcházka. Viktoria se po prvotním oukávání Petrolulu zcela vyrovnala. Ba co víc, dostávala se do gólových příležitostí. Sebevědomou narážečku Pavla Horvátha s Ondřejem Vaňkem, zakončil samotný kapitán. Pecanha vytáhl míč nad pouze za cenu tygřího skoku. Téměř vzápětí se tváří v tvář strážci svatyně objevil také Vaněk, ovšem ve chvíli, kdy měl vystřelit, volil další postup směrem vpřed, což se mu stalo osudným. Z bezprostřední blízkosti tísněn obráncem nedokázal přesně zamířit. Stejně jako v polovině dvaačtyřicáté minuty, tentokrát Vaňkova střela z první mířila hluboko do ploješského kotle. Minutu nato nabídlo utkání bohaté na vzrušující momenty další dvě příležitosti. Štiplavou střelu Tamuze zkrotil nadvakrát Kozáčik, pokus Nepomucena, střílejícího z nadějné pozice, zhatila jeho vlastní nepřesnost. Viktoria Plzeň dohrála několik posledních desítek vteřin na polovině soupeře, a když rozhodčí Taylor ukončil první poločas přesně s vypršením 45. minuty, svítil na ukazateli skóre bezbrankový stav.

Do druhého poločasu vstoupily oba týmy sebevědomě, pokusy Petržely i Hobana ovšem skončili buď v rukavicích brankáře, nebo mimo tři tyče. V 59. minutě si na načechraný míč z levé strany nabíhal Marek Bakoš, ale hostující gólman byl pozorný. Nervozita v ochozech, které spílaly rozhodčímu z Anglie po každém hvizdu směřovaném proti týmu ve žluto-modrém, se pomalu přenášela na hřiště a šermující ruce Razvana Lucesca pročesávaly vzduch před domácí střídačkou častěji, než by bylo bývalo zdrávo. Domácí se dostali do slibné příležitosti v 67. minutě zápasu, kdy po centru z levé strany zakončoval v akrobatické pozici Hoban. Jeho pumelici ovšem zblokoval dobře stojící Procházka. Na začátku 71. minuty prověřil Pecanhu z přímého kopu Bakoš, ale domácí gólman si skokem ke své levé tyči udržel čisté konto. V 74. minutě utkání sáhl Dušan Uhrin k prvnímu střídání. Místo Milana Petržely poslal do hry Patrika Hrošovského, který měl operovat na pravé straně zálohy. Nedlouho poté zaburácely tribuny stadionu Ilia Oana. To se střídající Adrian Mutu dokázal uvolnit před velkým pokutovým územím Viktorie a střelou k tyči otevřel skóre. Vstřelená branka vlila čerstvou krev do žil nejen domácím divákům, kteří se od této chvíle začaly projevovat více než hlasitě, ale také aktérům na hrací ploše. Jedenáct minut před vypršením předepsané devadesátiminutovky se do šance pokoušeli propracovat Hořava s Hrošovským, ale stejně jako jejich spoluhráči se s mnoha přesnými kontakty s míčem v pokutovém území nepotkali. Secvičený signál následně předvedli Horváth s Pilařem. Plzeňský kapitán nasměroval míč ze standardní situace na kopačku subtilního záložníka, který sice prostřelil houštinu těl před bránou Petrolulu, jeho pokus se ovšem otřel jen o boční sí. Byl to poslední počin, který ve čtvrtečním utkání předvedl. Vzápětí místo Pilaře vběhl na hřiště Jan Kovařík. Viktoriáni se s blížícím závěrem utkání snažili tlačit do ofenzivy, ale často jejich počínání hatily nepřesnosti v předfinální fázi. To ovšem neplatilo o ložence Marka Bakoše. Od Davida Limberského se snesl na hlavu slovenského útočníka přesný míč, který po Bakošově zásahu sice plachtil kolem břevna, ale cestu za brankovou čáru si našel až mimo území vymezené třemi tyčemi. Za pár okamžiků už bylo v plzeňském táboře veseleji. Střídající Daniel Kolář si našel centr Pavla Horvátha a hlavičkou vstřelil cenný gól, pro který si viktoriáni do Ploješti přijeli – 1:1! Za pár chvil poté foukl sudí Anthony Taylor do p횝alky naposledy a oba kluby se rozešly smírně.